20 sprawdzonych przepisów na domowe nalewki. Zobacz

Czytaj dalej
Fot. 123rf
Magda Weidner

20 sprawdzonych przepisów na domowe nalewki. Zobacz

Magda Weidner

Podstawą dobrych nalewek są przede wszystkim wysokiej jakości składniki, czyli zdrowe owoce, świeże zioła i odpowiedni spirytus. Do tego niezbędna jest również cierpliwość...

Nalewki uznawane są jako trunek typowy i charakterystyczny dla kultury polskiej. Nie tylko wyjątkowo smakuje, ale i pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Stosowano go już przed wiekami przede wszystkim jako lekarstwo. Później zaczęto komponować nowe smaki.

Trunek powstaje zazwyczaj poprzez zalanie (czyli tzw. macerację) składników alkoholem. Do produkcji najczęściej używa się czystego alkoholu w stężeniu od ok. 35 (wódka) do 96 proc. (spirytus). Ze względu na rodzaj maceratu dokonuje się także podziału nalewek na: owocowe, korzenne, ziołowe czy miodowe.

W medycynie ludowej przypisuje się im korzystne działanie w wielu dolegliwościach. Do dzisiaj przez niektórych stosowane są jako lek na pomocy przy przeziębieniu, w zaburzeniach przewodu pokarmowego, przy osłabieniach odporności czy gorączce.

Przykłady?

Wiemy już, jakie właściwości mają nalewki. Ale czy są łatwe w przygotowaniu? Okazuje się, że każdy nawet początkujący ma szanse przygotować dobry trunek. Najważniejszy jest dobry, sprawdzony przepis. Dodatkowo odpowiednie produkty oraz najważniejsze - cierpliwość, gdyż na spróbowanie dobrej mikstury często trzeba czekać nawet rok. Zazwyczaj mówi się, że nalewka im starsza, tym lepsza, ale nie zawsze. Są takie, jak np. cytrynowa czy pomarańczowa, które jesteśmy wstanie przygotować szybko i nie musimy czekać miesiącami, aż nabiorą smaku i aromatu. Wielu miłośników tego trunku przyznaje także, że można z nim także eksperymentować, robiąc go po swojemu, dodając owoce, które lubimy. Oczywiście stosując odpowiednie proporcje.

Podstawowe zasady

Zacznijmy od produktów. Zwróćmy szczególną uwagę na owoce, które będziemy chcieli wykorzystać do naszych nalewek. Powinny być w pełni dojrzałe. Wtedy są najsmaczniejsze. Unikajmy owoców niedojrzałych oraz lekko popsutych. Mogą negatywnie wpłynąć na smak trunku. Podobnie z ziołami. Wykorzystujmy tylko te świeże. Mamy wtedy pewność, że nalewka będzie aromatyczna i najlepszej jakości.

Jeśli chodzi o alkohol, to wszystko zależy od tego, jaką moc napoju chcemy uzyskać. Musi być to produkt najwyższej jakości, ze sprawdzonego źródła. Głównym wyznacznikiem jego doboru jest smak i rodzaj nalewki, jaką chcemy wytworzyć. Nalewki słodkie powstają przy dodaniu spirytusu ok. 70 proc., a te wytrawne (bez dodatku cukru czy miodu) o mocy mniejszej niż 60 proc.

Specjaliści przyznają też, że trzeba pamiętać o filtrowaniu nalewek, gdyż na dnie naczyń pojawia się osad. Zwykle cedzi się je przez podwójne filtry do kawy wprost do butelek lub stosując lejek z gazą/watą. Ważne jest także, że przygotowane przez nas trunki powinny być przechowywane w dobrze zakorkowanych szklanych butelkach, w chłodnym i ciemnym miejscu. Nie można sporządzać ich w plastikowych butelkach.

1. Nalewka z pigwy z miodem

1 kg pigwy, 0,5 l spirytusu, 0,5 l wódki, 1 kg miodu
Pigwę obrać, wydrążyć ze środka pestki, pokroić na kawałki. Wrzucić je do słoja i zalać 0,5 l spirytusu i 0,5 l wódki. Odstawić na miesiąc. Raz na kilka dni potrząsnąć słojem, żeby wymieszać owoce. Po miesiącu przelać płyn do innego słoja. Owoce, które zostały, zalać 1 kg miodu i odstawić na ok. 2 tygodnie. Miód wyciąga z owoców alkohol i aromat
Po tych dwóch tygodniach zlać powstały syrop do wcześniejszego syropu. Wymieszać i zlać do butelek. Pamiętajcie, że muszą być one szczelnie zamknięte i mają leżeć przez ok. 3 miesiące.
Przepis Jana

2. Nalewka na suszonych śliwkach

1/4 l spirytusu (95 proc.), 1 l wódki, ok. 25 dag suszonych śliwek, 1/4 l przegotowanej wody
Z suszonych śliwek usunąć pestki, a następnie przekroić na pół. Wsypać je do szklanej butli i zalać wódką oraz spirytusem. Szczelnie zamknąć. Macerować 4-6 tygodni, oczywiście co kilka dni potrząsając butlą. Po tym czasie należy zlać płyn znad śliwek do innego naczynia, używając do tego lejka z watą. Śliwki zalać wodą, a po 1-2 dniach zlać ją przez lejek z watą do poprzedniego płynu. Wymieszać i pozostawić. Po kilku dniach zlać wódkę znad osadu, przesączyć przez lejek z watą do wcześniej przygotowanych buteleczek. Nalewka jest smaczniejsza, jak dłużej postoi.
Przepis Jadwigi

3. Pestkówka

1/4 l spirytusu (90 proc.), 1/2 l wody, 35 dag cukru, szklanka pestek z jabłek
Cukier stopić, podgrzewając go wodą. Ostudzić, wlać do zamykanego naczynia, dodać pestki i spirytus, a następnie pozostawić na 40 dni. Po upływie tego czasu przecedzić przez bibułę i wlać do butelki z ciemnego szkła. Oczywiście im nalewka starsza, tym lepsza.
Przepis Jolanty Nazgowicz

4. Nalewka brzozowa

szklanka żytniej mąki, 1,5 szklanki pszennej razowej, łyżka soli, 1-1,5 szklanki wody, 300 g młodych pączków i liści brzozowych, 200 g cukru, 2 łyżki rodzynek, 5 szklanek wódki 45 proc., szklanka jasnego piwa
Osoloną wodę zagotować, a następnie przestudzić. Na stolnicę przesiać obie mąki, wlać wodę, zagnieść ciasto, wyrobić, rozwałkować, ułożyć na formie, ponakłuwać widelcem. Piec w silnie nagrzanym piekarniku 20 min. Zostawić placek do następnego dnia. 250 g drobno pokruszyć, wrzucić do gąsiorka, dodać rodzynki, listki i pączki. Zalać wódką, zostawić na 10-20 dni, po czym przecedzić przez gęste płótno. W płaskim rondlu zagotować piwo z cukrem, zdjąć z ognia, wlać nalewkę, wymieszać, wlać do gąsiorka. Szczelnie zakryć, zostawić na dwa miesiące.
Przepis Marka

5. Nalewka z jarzębiny

Na 2,2 litra: 2 kg jarzębiny, 100 g suszonych śliwek, 2,5 litra wódki czystej 45 proc.
Jarzębinę zerwać po pierwszych przymrozkach (lub zerwaną wsadzić na noc do zamrażalnika, a potem rozmrozić). Ułożyć owoce na blasze i podpiekać w piekarniku, uważając, żeby się nie przypaliły i nie przywarły do blachy. Przesypać do naczynia, dodać śliwki i zalać wódką. Płyn z owocami odstawić w ciepłe miejsce na 3 miesiące. Po tym czasie przefiltrować przez bibułę i rozlać do butelek.

6. Nalewka jałowcówka

Na 1,5 litra: 60 g owoców jałowca, 5 g owoców kolendry, 0,7 litra spirytusu 96 proc., 20 g cukru
Rozdrobniony jałowiec i kolendrę zalać wrzącym syropem, zrobionym z cukru i niecałego litra wody. Chwilę pogotować pod przykryciem na niewielkim ogniu. Odstawić i ostudzić. Przelać do naczynia, zamknąć i odstawić. Po 2-3 dniach przecedzić przez gęste płótno, dodać spirytus, wymieszać i przenieść w chłodne miejsce. Po 3-4 miesiącach jałowcówkę rozlać do ciemnych butelek.
Przepis Honoraty

7. Nalewka jeżynowa

1 kg jeżyn, 1 kg cukru, 1 litr spirytusu
Zmiksować i przetrzeć jeżyny, dodać cukier. Przykryć i odstawić na 2 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie dolać litr spirytusu, po trzech dniach przecedzić. Odstawić na 7 dni, aby nalewka się wyklarowała. Później rozlać do butelek.
Przepis Haliny Wojnicz

8. Nalewka z aronii

1 kg owoców aronii, 0,5 kg cukru, 250 ml spirytusu, 250 ml wódki
Owoce zagotować z cukrem. Po przegotowaniu poczekać do ostudzenia. Dodać spirytus i odstawić do leżakowania na okres miesiąca. Potem dodajemy wódkę i odstawiamy na przynajmniej rok. Najlepiej przechowywać nalewkę w butelkach 5-litrowych.
Przepis Mariana

9. Orzechówka

3 niedojrzałe, zielone orzechy włoskie, 1 l wódki, 1 łyżka cukru
Orzechy posiekać i wrzucić do szklanego naczynia. Zalać wódką. Szczelnie zamknąć i pozostawić na 4 tygodnie. Po tym czasie zlać płyn znad orzechów do innego naczynia, używając do tego lejek z watą. Orzechy zasypać cukrem i pozostawić jeszcze na 2 tygodnie (aż cukier się rozpuści). Powinien wytworzyć się cukrowy syrop. Zlewamy go przez lejek do poprzedniego płynu, dokładnie mieszamy i zostawiamy do sklarowania. Następnie płyn przelewamy przez lejek z watą do czystych buteleczek.
Przepis Janiny

10. Nalewka z płatków róż

330 g syropu różanego, 0,5 litra wódki, 1 szklanka spirytusu
Składniki na syrop różany: 10 dag płatków z róży, 0,5 szklanki cukru, 1 szklanka wody, 2 łyżki soku cytryny

Najpierw przygotowujemy syrop różany: Płatki zebrać, obciąć z białych części. Umyć, osuszyć na sicie. W garnku zagotować wodę z cukrem. Do gotującego się syropu wrzucić płatki, dodać sok z cytryny i zagotować. Pozostawić na małym ogniu jeszcze przez około 7 minut. Przelać do małych słoiczków wraz z płatkami róży. Zakręcić i odwrócić do góry dnem. Zostawiamy tak do wystudzenia.
Zabieramy się za przygotowanie nalewki: Do dużej butli zlać syrop różany i zalać go wódką ze spirytusem. Wymieszać. Postawić w ciemnym, suchym miejscu na 3 miesiące. Po tym czasie zlać do czystych butelek i gotowe.
Przepis Danuty Rozmys

11. Nalewka na czarnych jagodach - bukowińskie smaki

jagody, cukier, alkohol ok. 40 proc.
Do plastikowej, 1,5-litrowej butelki wkładamy do 1/3 objętości jagody. Następnie dodajemy cukier i stawiamy na słońce na około 2-3 tygodnie. Jak jagody puszczą sok i rozpoczną samoistną fermentację, dolewamy czysty zbożowy alkohol około 40 proc. (do 2/3 objętości butelki). Po następnych 2 tygodniach uzupełniamy alkoholem tak, by uzyskać pożądaną moc (od 20 do 60-70 proc.), smak i kolor nalewki.

12. Nalewka na cytrynach

0,5 l wódki, 6 dużych cytryn, szklanka wody, szklanka cukru
Wodę zagotować, do wrzątku wsypać cukier i rozpuścić. Z trzech cytryn zetrzeć skórkę, ze wszystkich wycisnąć sok. Sok, skórkę, syrop cukrowy i wódkę wymieszać w dużym dzbanku i odstawić na jeden dzień. Następnie przelać nalewkę przez sitko i rozlać do butelek.

13. Kminkówka

1 duża łyżka świeżego kminku, 1/4 l wody, 1/4 kg cukru, 1/2 l spirytusu
Kminek opłukać i osączyć na sicie. Wodę zagotować z cukrem. Do chłodnej wlać spirytus i wymieszać. Płyn przelać do słoja, a następnie wsypać kminek. Słój szczelnie zakręcić i pozostawić na 6 dni. Po tym czasie zlać płyn do butelek. Powinien mieć zielonkawy kolor.
Przepis Janiny

14. Nalewka miętowa

pęczek świeżych liści mięty pieprzowej, 0,5 l spirytusu, 0,75 l wody, 30 dkg cukru
Czyste liście mięty umieścić w szklanym naczyniu, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć i ustawić na 8-10 dni w ciemnym miejscu. Następnie przefiltrować, zmieszać z syropem z wody i cukru, jeszcze raz przefiltrować. Po przelaniu całości do butelek, okres dojrzewania wynosi minimum dwa tygodnie. Nalewka ma piękny, zielony kolor, orzeźwiający miętowy smak i zapach. Wspaniale gasi pragnienie w upalne, letnie dni (pije się ją rozcieńczoną, na przykład z wodą mineralną z lodem).

15. Waniliowa czarna porzeczka

1 kg czarnej porzeczki, 500 ml spirytusu 96 proc., 500 ml wódki 40 proc., 1/2 kg cukru lub miodu, laska wanilii
Owoce rozgnieść i zasypać cukrem w dużym słoju. Odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Następnie zalać spirytusem i wódką oraz dodać ziarenka z rozciętej laski wanilii. Odstawić na 3 tygodnie. Przez ten czas potrząsać słojem. Po 3 tygodniach przecedzić przez sitko, następnie przez filtry od kawy. Niestety, długo się filtruje, ale naprawdę warto. Po miesiącu można już pić nalewkę porzeczkową o aromacie wanilii.
Małgorzata Fudali-Hakman

16. Nalewka pomarańczowa

3 pomarańcze, 1 litr wódki, 200 ml spirytusu, 100 ml wody, 10 dag cukru
Owoce wyszorować, najlepiej sparzyć wrzątkiem. Delikatnie obrać skórkę. Wrzucić na dno słoika. Dolać wódkę i wyciśnięty sok z pomarańcz, potem wlać spirytus. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 2 doby. Z wody i cukru przygotować syrop i do gorącego powoli wlać, przesączony przez gęsty filtr, alkohol z gąsiorka.

17. Nalewka miodowa

1 l czystej wódki (45 proc.), 4 goździki, 1-2 cm korzenia imbiru (lub 1/3 łyżeczki mielonego), 1/5 całej lub startej gałki muszkatołowej, 2 ziarna ziela angielskiego, świeża, otarta skórka z połowy niedużej pomarańczy, 1-2 ziarna czarnego pieprzu (bądź szczypta mielonego), 1/3 laski wanilii lub torebka cukru waniliowego, 1-2 łyżki płynnego miodu
Przygotować karmel z cukru, a gdy zacznie się rumienić- rozcieńczyć kilkoma łyżkami gorącej wody, aby otrzymać ciemnobrązowy syrop. Wszystkie pozostałe składniki przełożyć do wyparzonego małego słoika, dodać syrop karmelowy i wódkę. Szczelnie zamknąć i odstawić na 3 tygodnie. Odciągnąć płyn, wyczyścić naczynie i raz jeszcze wlać do słoja. Odstawić na 2 tygodnie do sklarowania. Po upływie tego czasu ostrożnie ściągnąć nalewkę do butelek. Można używać od razu, ale z czasem zyskuje na smaku.
Przepis Jolanty Nazgowicz

18. Nalewka na pokrzywie

0,5 l wódki, świeże liście pokrzywy
Świeże liście pokrzywy włożyć do litrowej butelki, a następnie zalać alkoholem i odstawić na 2-3 tygodnie w ciepłe miejsce. Po tym czasie przefiltrować i przelać do buteleczek. Przechowywać w piwnicy przez minimum 3 miesiące.

19. Nalewka z rokitnika

1,5 kg owoców rokitnika, 0,5 l spirytusu, 1 szklanki wody, 1 szklanki cukru trzcinowego
Dojrzałe owoce myjemy, wsypujemy do słoja, zalewamy spirytusem. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na
4 miesiące. Po odstaniu zlewamy powstały płyn. Gotujemy syrop, a następnie go studzimy i łączymy ze zlanym płynem. Odstawiamy na 2 miesiące. Po tym czasie nalewka nadaje się do degustacji.
Przepis Koła Gospodyń z Janczewa

20. Nalewka czosnkowa

1 l spirytusu 95 proc., 1 kg czosnku
Czosnek obrać, posiekać. Tak przygotowany zalać w słoju, kilkakrotnie potrząsamy słojem, aby przemieszać jego zawartość. Nalewkę ze słoja filtrujemy, masę czosnkową wygniatamy, wyciśniętą nalewkę również filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek. Przechowujemy w ciemnym miejscu.

Magda Weidner

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.gazetalubuska.pl

cena obniżona -50%

Dostęp do gazety online na 30 dni za połowę ceny

17,50 35,00

Czytaj aktualną gazetę w formacie PDF bez wychodzenia z domu. Pobierz ją i podziel się z bliskimi. Bądźcie na bieżąco z informacjami!

Kup teraz

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2020 Polska Press Sp. z o.o.