21 pomysłów na co nieco z ziemniaków

Czytaj dalej
Fot. Pixabay
(redakcja)

21 pomysłów na co nieco z ziemniaków

(redakcja)

Ziemniaki, kartofle, pyry, grule, bulby... Choć w różnych regionach nazywamy je inaczej, wszędzie są bardzo popularne i niemal codziennie goszczą na naszych stołach – w różnej postaci. Wypróbujcie i te przepisy!

1. Placuszki ziemniaczano-łososiowe

Składniki:

Składniki sosu:

Przygotowanie:
Kartofle ugotować, a następnie ugnieść tłuczkiem albo przepuścić przez praskę i ostudzić. Na dno niedużej patelni wlać wodę – do poziomu ok. 1 cm. Włożyć łososia do wody, lekko posolić i popieprzyć, patelnię przykryć pokrywką i gotować łososia na średnim ogniu przez 15-20 minut – aż będzie gotowy. Łososia przestudzić, a następnie podzielić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać i lekko zeszklić na patelni. Do kartofli dodać łososia, cebulę, koperek, jajko i część mąki (nie całą od razu, tylko dosypywać w razie potrzeby). Z ciasta lepić nieduże placuszki i obtaczać je w bułce tartej. Gotowe placuszki smażyć na patelni na rumiano.
Do jogurtu naturalnego dodać koperek, posolić i popieprzyć sos do smaku.
Placuszki można podawać na ciepło i na zimno.

2. Chaczapuri z farszem ziemniaczano-twarogowym

Składniki ciasta:

Składniki farszu:

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach w wodzie z jedną łyżeczką soli. Odstawić do przestudzenia. Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, sól i cukier. Dodać mąkę i jedną łyżkę oleju i wyrobić ciasto. Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno ono podwoić swoją objętość). W czasie, kiedy ciasto wyrasta, przygotować farsz. Ziemniaki obrać ze skórki i ugnieść. Wymieszać z twarogiem. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego pokrojoną cebulę. Lekko podsmażyć, co jakiś czas mieszając. Cebulę dodać do masy ziemniaczano-twarogowej. Wymieszać z solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części. Każdą rozwałkować na blacie oprószonym mąką na placek o średnicy ok. 27 cm. Na środku każdego placka ułożyć 1/4 części masy ziemniaczano-twarogowej. Brzegi placka zawinąć do góry. Placek odwrócić zawinięciem do dołu i lekko rozwałkować. Po rozwałkowaniu powinien mieć grubość ok. 1 cm i średnicę ok. 22 cm. Placki piec z dwóch stron na suchej patelni. Gotowe placki posmarować rozpuszczonym masłem.

3. Drożdżowe rogaliki z ziemniakami i powidłami

Składniki:

Przygotowanie:
Do kubka wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko i łyżeczkę cukru. Wymieszać łyżeczką, odstawić na 10 minut, aby drożdże zaczęły rosnąć (powinny zdecydowanie zwiększyć swoją objętość). Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, roztopione i przestudzone masło, wbić żółtko, dodać ugotowane wcześniej i przeciśnięte przez praskę (zimne!) ziemniaki. Na końcu wlać drożdżowy rozczyn i wszystko dokładnie wymieszać. Elastyczne ciasto odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, na blacie podsypanym mąką pierwszą część rozwałkować na kształt koła. Przy pomocy noża przekroić kółko na kilka równych trójkątów. Następnie na każdy trójkąt nałożyć łyżeczkę powideł (lepiej, żeby były dość gęste). Zwinąć do najszerszego końca, nadając kształt rogalika. Zrolowane rogaliki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem foremce. Włączyć piekarnik na około 190 stopni. Odstawić rogaliki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kilka minut. Posmarować je roztrzepanym jajkiem, aby po upieczeniu były ładnie zarumienione. Wstawić rogaliki do piekarnika na 20-25 minut, aż się zrumienią. Po upieczeniu posypać je cukrem pudrem.

4. Maślany przegrzebek na kruchym rosti

Składniki:

Przygotowanie:
Kartofle porządnie wyszorować. Zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Starte kartofle odsączyć z nadmiaru płynu i przełożyć do miski. Dodać mąkę, jajko, dużą szczyptę pieprzu i soli. Całość dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dodać nieco więcej mąki. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć placki. Porcje masy na placki każdorazowo nałożyć łyżką i ugnieść na patelni tak, by uzyskać placki o nieregularnym kształcie, cieńsze od standardowych placków ziemniaczanych. Smażyć na niewielkiej ilości oleju – jeśli doda się go więcej, placki będą bardziej rumiane. Podczas smażenia ostatniej porcji placków na drugiej patelni usmażyć na maśle i oleju dobrze oczyszczone kurki wraz z pieprzem i dodaną pod koniec smażenia szczyptą soli. Na koniec usmażyć przegrzebki – na maśle, na mocno rozgrzanej patelni. Smażyć je po 1-1,5 minuty z każdej strony. Doprawić solą i pieprzem.
Sos: W blenderze połączyć bazylię, miętę, oliwę, sok z cytryny, szczyptę soli i 2-3 szczypty pieprzu.
Na każdy talerz wyłożyć niewielką porcję sosu, na nim dwa małe placki, a na plackach dwa przegrzebki. Dodać kurki i zielone listki. Na przegrzebki nałożyć po łyżeczce oliwnego kawioru i skropić odrobiną oliwy.

5. Ziemniaki grillowane z warzywami

Składniki:

Przygotowanie:
Obrać i pokroić cebulę na plasterki lub piórka, umyć marchewki. Oczyścić i osuszyć zioła. Obciąć końcówki fasolki, pociąć ją na kawałki. Ziemniaki dokładnie umyć szczoteczką lub oskrobać nożem, po czym naciąć, uważając, żeby ich nie przeciąć. Ziemniaki razem z warzywami przełożyć do miski, po czym natrzeć mieszanką soli i pieprzu (1 łyżka soli, pieprz wg uznania). Kawałek folii aluminiowej natłuścić oliwą lub olejem, ułożyć na środku umyty liść kapusty, a na nim warzywa i zioła. Całość skropić olejem. Na górze położyć ponacinane kawałki kiełbasy. Szczelnie zawinąć wszystko w zgrabny pakiecik i ułożyć na rozgrzanym grillu (można też przygotować w ten sposób ziemniaki w piekarniku). Grillować ok. 30 minut, po czym przewrócić pakiecik na drugą stronę i ponownie grillować ok. 30 minut. Podawać na gorąco z jogurtem naturalnym.

6. Papryka faszerowana kartoflami

Składniki:

Przygotowanie:
Kartofle obrać i ugotować, odcedzić i jeszcze ciepłe utłuc tłuczkiem, odstawić. Pieczarki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. Papryki umyć i ściąć wierzch. Ściętą górę pokroić w kostkę i dodać do pieczarek. Rozgrzać patelnię z łyżką oleju i włożyć pieczarki, cebulę i pokrojoną paprykę, dodać sól i pieprz, podsmażyć wszystko chwilkę. Dodać podsmażone warzywa do kartofli i wymieszać, doprawić jeszcze do smaku. Takim farszem napełnić papryki. Każdą z nich zawinąć w folię aluminiową (paprykę czerwoną można zawinąć po dwie sztuki) i ułożyć na rozgrzanym grillu. Grillować, aż papryka zmięknie – około 30 minut. Czerwona papryka szybciej robi się miękka – po 15 minutach jest już gotowa, biała musi się grillować dłużej.

7. Pizza z młodymi ziemniakami i rozmarynem

Ciasto na 2 pizze średniej wielkości:

Dodatki:

Przygotowanie ciasta:
Drożdże wymieszać z cukrem, solą i ciepłym mlekiem. Dodać mąkę i oliwę. Wyrobić ciasto i uformować je w kulę. Ciasto odstawić przykryte ścierką na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości ciasta).

Sos:
Śmietanę wymieszać z utartym parmezanem i szczyptą pieprzu.
Farsz: Ziemniaki ugotować (bez obierania) w osolonej wodzie, tak aby były lekko miękkie i dawały się pokroić. Po przestudzeniu pokroić je w cienkie plastry. Cebulę również pokroić w cienkie plastry.

Pizza:
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć na blat posypany mąką. Każdą część ciasta rozwałkować w kształt okrągłego, cienkiego placka. Piekarnik nagrzać do minimum 250 stopni (najwyższą moc piekarnika). Placek ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polać przygotowanym sosem i posypać startą mozzarellą. Na wierzchu ułożyć plastry ziemniaków i cebuli, posypać oberwanymi listkami rozmarynu. Piec ok. 7 minut.

8. Torcik czekoladowy z kartoflami

Składniki ciasta:

Składniki kremu:

Dodatkowo:

Przygotowanie:
Kartofle dokładnie ubić albo przepuścić przez praskę. Umieścić je w misie razem z cukrem pudrem i 100 g masła – zmiksować. Czekoladę połamać na kawałki, dodać do niej pozostałe 50 g masła i rozpuść razem w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce – dokładnie wymieszać i lekko ostudzić. Dodać czekoladę do masy kartoflano-maślanej i zmiksować do połączenia składników. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i kawą rozpuszczalną. Do misy miksera dodać pojedynczo jajka, a następnie wsypać porcjami mąkę – zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Przygotować dwie foremki o średnicy ok. 16 cm i nałożyć do nich ciasto. Piec w 180 stopniach przez 35-40 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić. Ostrym nożem ściąć kopułki z ciasta, tak aby miały płaskie wierzchy, a następnie przekroić każde ciasto pośrodku na dwa blaty. Śmietanę kremówkę podgrzać w rondelku, dodać do niej połamaną czekoladę i mieszać, aż czekolada dokładnie się rozpuści. Dodać masło do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić krem. Na paterze ułożyć jeden blat torcika, posmarować go częścią kremu, powtórzyć czynności z pozostałymi blatami. Wierzch torcika udekorować kremem – można przełożyć jego część do rękawa cukierniczego i wycisnąć na wierzchu rozetki. Na koniec ułożyć maliny, a całość oprószyć lekko cukrem pudrem.

9. Słodkie kartofelki

Składniki:

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, wrzucić do lekko osolonej wody i ugotować (15 minut). Większe sztuki przed gotowaniem pokroić na mniejsze kawałki. Daktyle wypestkować. Wystudzone ziemniaki, porwane na kawałki daktyle i olej kokosowy zmiksować do pełnego połączenia składników. Przełożyć masę do miski, dodać przyprawy, kakao i wiórki kokosowe. Wymieszać i zagnieść do pełnego połączenia składników. Wstawić masę do lodówki na 1-2 godziny. Uformować trufle i obtoczyć je w pudrze owocowym lub innej wybranej posypce (kakao, mielone orzechy, wiórki kokosowe).

10. Rozetki ziemniaczane z farszem z mascarpone, łososia i anchois

Składniki:

Farsz:

Dodatkowo:

Przygotowanie:
Obrane ziemniaki ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę, a gdy lekko wystygną, utrzeć je łyżką z majonezem i żółtkiem. Dodać starty na drobnej tarce ser, wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na natłuszczony papier okrągłe rozetki, puste w środku. Wyciskać też małe „czapeczki” – tyle samo, ile jest rozetek. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (góra-dół) na 15 minut. W tym czasie drobniutko posiekać łososia i filety anchois, wymieszać je z serkiem mascarpone, żółtkiem i koperkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tę masę również przełożyć do rękawa i wypełnić nią podpieczone rozetki. Przykryć je czapeczkami, ponownie wstawić blaszkę do piekarnika – tym razem ustawić temperaturę 150 stopni i piec z termoobiegiem do zezłocenia. Upieczone rozetki ozdobić kawałkiem łososia i koperkiem. Podawać na gorąco albo na zimno.

11. Placek ziemniaczano-serowy

Składniki:

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe rozgnieść z masłem. Ser żółty i parmezan utrzeć na tarce o małych oczkach. Bazylię drobno posiekać. Do masy ziemniaczanej dodać utarty żółty ser oraz parmezan, jajka, śmietanę, mleko, bazylię i mąkę. Całość zamieszać dokładnie łyżką i doprawić oregano, solą i pieprzem. Masę przełożyć do formy o wymiarach ok. 20x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

12. Sałatka kartoflana z kabanosami

Składniki:

Przygotowanie:
Kartofle umyć, nie obierać ich ze skórki. Kroić na kawałki i wrzucać je na patelnię z łyżką oleju. Podsmażyć je na niewielkim ogniu, zamknąć pokrywką i dusić, aż zmiękną. Jak będzie taka potrzeba, można wlać odrobinę wody. Na talerzu lub półmisku ułożyć sałaty. Dodać kartofle, pokrojone kabanosy i pokrojone pomidorki. Posypać listkami szczawiu i szczypiorkiem.
Sos: Jogurt wymieszać z oliwą, musztardą, miodem i octem, przyprawić solą i pieprzem. Takim sosem polać sałatkę.

13. Faszerowane ziemniaki z kiełbasą, brokułami i mozzarellą

Składniki na 10 porcji:

Przygotowanie:
Ziemniaki ze skórką dobrze umyć, następnie ugotować je w mundurkach, przekroić na połowę i delikatnie wydrążyć łyżeczką odrobinę miąższu, aby zrobić lekkie wgłębienie na farsz. Brokuły ugotować osobno w osolonej wodzie. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać w misce z pokrojoną drobno kiełbasą, boczkiem, serem, tymiankiem, dodać wydrążony miąższ, szczyptę soli i pieprzu. Połówki ziemniaków napełnić masą serową. Ułożyć w odstępach na foremce wysmarowanej masłem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wstawić foremkę z ziemniakami i piec 10 minut. Podawać ze świeżym tymiankiem.

14. Warzywne lazanie z kartofli

Składniki:

Sos beszamelowy:

Sos pomidorowy:

Przygotowanie:
Kartofle obrać i krótko podgotować w osolonej wodzie (niekrojone), przestudzić, a następnie pokroić w dość cienkie plastry.
W czasie, kiedy będą gotowały się kartofle, przygotować obydwa sosy. Beszamelowy: Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i energicznie wymieszać, wlać trochę mleka i rozmieszać trzepaczką, tak aby mąka nie była w grudkach, wleć resztę mleka i zagotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pomidorowy: Pomidory wyłożyć na patelnię, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek – krótko podsmażyć, tylko tyle, aby odparować wodę z pomidorów. Doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano.
Dno żaroodpornej foremki posmarować częścią sosu beszamelowego. Ułożyć na nim dwie warstwy plastrów kartofli – tak aby na siebie zachodziły. Wierzch kartofli posmarować odrobiną sosu beszamelowego, a na niego wyłożyć połowę sosu pomidorowego. Położyć drugą warstwę kartofli, sosu beszamelowego i sosu pomidorowego. Na koniec położyć resztę kartofli i resztę sosu beszamelowego. Piec w 190 stopniach przez około 40 minut, po tym czasie posypać wierzch lazanie tartym serem i podpiec całość przez kolejne 10 minut. Podawać lazanie na gorąco z sałatką z pomidorów.

15. Kartoflane minipączki z kremem malinowym

Składniki:

Krem:

Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć, zalać letnim mlekiem, dodać łyżeczkę cukru i wymieszać. Kubeczek z drożdżami przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut – aby ruszyły. W dużej misie umieścić mąkę, jajko, dokładnie utłuczone kartofle, twaróg, olej i cukier. Dodać do misy rozczyn drożdżowy i wyrobić ciasto – ma być gęste – w razie potrzeby można dodać więcej mąki. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, wyłożyć je na blat i rękoma rozpłaszczyć na placek. Kieliszkiem wycinać małe pączki. W rondlu rozgrzać olej, smażyć na nim pączki, aż będą ładnie rumiane z obu stron. Gotowe pączki odkładać na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Maliny rozgnieść widelcem razem z cukrem pudrem. Dodać do nich serek mascarpone i zmiksować razem do ładnego połączenia. Kremem nadziać pączki, ewentualnie posmarować ich wierzch.
Przed podaniem można pączki posypać cukrem pudrem.

16. Pyzy z jabłkami, cynamonem i kruszonką owsianą

Składniki:

Kruszonka owsiana:

Przygotowanie:
Ziemniaki (obrane lub wyszorowane, w mundurkach) ugotować do miękkości w osolonej wodzie, po czym ciepłe przecisnąć przez praskę (jeśli były gotowane w mundurach, wcześniej oczywiście je obrać). Ziemniaczane puree przełożyć do miski, wyrównać powierzchnię. Podzielić masę na 3 równe części, jedną wyjąć, a w wolne miejsce wsypać tyle mąki, by je wypełniła. Włożyć wyjętą część ziemniaków. Dodać cukier waniliowy, jajko i żółtko, szczyptę soli, łyżką wymieszać masę do połączenia się. Przełożyć ciasto na stolnicę, lekko podsypać mąką i bardzo krótko zagniatać – im dłużej ciasto będzie zagniatane, tym będzie rzadsze i będzie wymagało więcej mąki (straci na smaku). Z ciasta formować kulki wielkości małej mandarynki, każdą lekko spłaszczyć, nadając jej jednocześnie lekko owalny kształt.

Przygotowanie farszu:
Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cynamon i jeśli to potrzebne, cukier do smaku. Wymieszać. Na przygotowane owalne placuszki wyłożyć po łyżeczce farszu i skleić pyzy, formując je na kształt pierogów. Gotowe wrzucić do ok. 2 litrów wrzątku (woda zagotowana z łyżeczką cukru i soli). Gotować 3-4 minuty od wypłynięcia.
Przygotowanie kruszonki: Rozpuścić masło z miodem na patelni, dodać cynamon i szczyptę soli, a na końcu płatki owsiane. Podgrzać wszystko na małym ogniu ok. 5 minut, mieszając. Płatki powinny się lekko zarumienić.
Gorące pyzy polać roztopionym masłem i posypać kruszonką z płatków owsianych.

17. Krem ziemniaczany z białymi szparagami

Składniki na 4-5 porcji:

Przygotowanie:
Ziemniaki, seler i szparagi umyć, obrać i pokroić. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojony czosnek i krążki pora, po chwili dodać ziemniaki, szparagi i seler. Chwilę podsmażyć i zalać wodą (1,5 l), gotować całość 25-30 minut, na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, zmiksować zupę na gładki krem i doprawić do smaku odrobiną soli i białym pieprzem. Na talerzu posypać krem listkami świeżego tymianku i oprószyć suszoną ostrą papryką.

18. Ziemniaki pieczone z rozmarynem

Składniki:

Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyć, przekroić na połówki lub pokroić w ćwiartki. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia lub folię aluminiową, rozsmarować oliwę z oliwek, posypać solą morską i listkami rozmarynu, ułożyć kawałki ziemniaków, dodatkowo skropić je oliwą i posypać rozmarynem. Piec 20-30 minut, w temperaturze 180 stopni (czas pieczenia zależy od odmiany ziemniaków, należy w międzyczasie sprawdzić, czy ziemniaki są miękkie w środku).

19. Zapiekanka ziemniaczana z oscypkiem

Składniki na 2 porcje:

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa umyć, ziemniaki i marchew obrać, pokroić w plastry, czerwoną paprykę pokroić w cienkie paski, papryczkę chili posiekać, pora skroić w krążki, czosnek w płatki. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą lub masłem (np. czosnkowym), włożyć wszystkie warzywa – można to zrobić warstwami lub wymieszać wszystkie razem, skropić oliwą z oliwek, delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Warzywa włożyć do piekarnika nagrzanego na 220 stopni, piec około 20 minut pod przykryciem, po tym czasie znów skropić oliwą i piec kolejne 10-15 minut do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie, ułożyć pokrojonego w plastry oscypka, zapiekać około 5-7 minut bez przykrycia. Gotową potrawę posypać posiekaną bazylią, listkami oregano i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

20. Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i koperkiem

Składniki na 2 porcje:

Przygotowanie:
Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu ostudzić i pokroić w większą kostkę. Rzodkiewki umyć, pokroić, koperek i cebulę posiekać. Ugotowane i pokrojone ziemniaki wymieszać z pozostałymi składnikami i z oliwą, oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

21. Łosoś gotowany na parze z puree z ziemniaków i selera

Składniki na 2 porcje:

Przygotowanie:
Ziemniaki i seler korzeniowy oczyścić, obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać łyżeczkę oliwy z oliwek, wrzucić ziemniaki i seler, chwilę podsmażyć, doprawić niewielką ilością soli i pieprzu, a następnie podlać minimalną ilością gorącej wody i ugotować do miękkości (około 25 minut). Filet z łososia pozbawić skóry, przekroić na pół, natrzeć odrobiną soli ziołowej, szczyptą pieprzu i skropić oliwą, ułożyć w naczyniu do gotowania na parze wraz z różyczkami brokułu, gotować około 10 minut. Gdy ziemniaki i seler będą odpowiednio miękkie, zmiksować je na gładką masę, w razie potrzeby doprawić. Gotową rybę i brokuły przełożyć na talerz, obok położyć puree z ziemniaków i selera, całość posypać listkami świeżego tymianku, rybę skropić odrobiną soku z limonki.

Przepisy ze strony ziemniakiczykartofle.pl

(redakcja)

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.gazetalubuska.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2020 Polska Press Sp. z o.o.