Magda Weidner

30 prostych przepisów na kotlety

kotlety Fot. pixabay.com Warto urozmaić menu i przygotować kotlety inne niż zawsze.
Magda Weidner

Znudziły Wam się mielone czy schabowe? Mamy dla Was kilkadziesiąt propozycji, jak przygotować inne, równie smaczne kotlety. Z ryb, ziemniaków, kalafiora...

1. Kotleciki z kaszy jęczmiennej z papryką

SKŁADNIKI:
około 4 kubków ugotowanej, sypkiej kaszy, 1 średnia świeża papryka, 1/2 - 2/3 opakowania sera feta - według smaku, 5 większych ząbków czosnku, 1 mała cebula, mały pęczek natki pietruszki, 2 jajka, 2 łyżki bułki tartej, bułka tarta do opanierowania, sól, pieprz, ostra papryka - do smaku

WYKONANIE:
Paprykę umyć, wykroić gniazda nasienne ze środka i pokroić w średnią kostkę. Cebulę i czosnek obrać, i posiekać drobno. Do zimnej kaszy dodać paprykę, cebulę, czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Wlać rozbite jajka, dodać sól, pieprz i mieloną ostrą paprykę oraz 2 łyżki bułki tartej. Dokładnie połączyć. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, można dodać bułki więcej, jeśli zbyt sucha, wtedy mniej. Na końcu dodać pokruszoną fetę i wymieszać. Dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie formować kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na średnio rozgrzanym oleju na rumiany kolor.

2. Kotleciki z czerwonej soczewicy z jarmużem

SKŁADNIKI:
400 g czerwonej soczewicy,
2-3 spore garście jarmużu, 2 średnie cebule, 4-5 większych ząbków czosnku, sól do smaku,
1 niewielka papryczka chili, około 50 ml oliwy z oliwek (lub dobrego oleju), 2 jajka, dodatkowo do panierowania: 1 jajko, płatki owsiane, olej do smażenia

WYKONANIE:
Soczewicę wypłukać i ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Przestudzić i zmiksować w malakserze lub rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków. Jarmuż opłukać, dokładnie osuszyć i (po usunięciu grubych końcówek) porwać na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać drobno. Z papryczki usunąć gniazdo nasienne i posiekać ją. Na 3-4 łyżkach oliwy zeszklić cebulę i czosnek, dodać jarmuż i papryczkę, przesmażyć krótko. Wszystko dodać dodać do soczewicy, przyprawić solą, dodać jajka, oliwę i wymieszać. Powinna powstać dość gęsta masa. Formować w dłoniach kotleciki, panierować najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w płatkach owsianych. Smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zrumienienia. Podawać z surówkami i sosami jako samodzielne danie.

3. Kotlety z białej fasoli

SKŁADNIKI:
300 g białej fasoli, 5 łyżek płatków owsianych + płatki owsiane do obtoczenia, 1 jajko, sól do smaku, 1 średnia cebula, 2-3 większe ząbki czosnku, 1 mała papryczka chili, mały pęczek zielonej pietruszki, olej do smażenia

WYKONANIE:
Fasolę namoczyć poprzedniego dnia, ugotować, odcedzić i przestudzić. Zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę i czosnek obrać, posiekać drobno. Z papryczki usunąć nasionka, również drobno posiekać. Na odrobinie oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać papryczkę i krótko podsmażyć. Wszystko dodać do zmielonej fasoli razem z posiekaną natką pietruszki, płatkami owsianymi i jajkiem. Przyprawić solą i dokładnie wymieszać całość. Odstawić na około 10-15 minut. Po tym czasie formować kotlety i obtaczać w płatkach owsianych. Smażyć na średnio rozgrzanym oleju z obu stron, aż staną się lekko rumiane.

4. Kotleciki z piersi kurczaka z papryką

SKŁADNIKI:
2 średnie piersi z kurczaka, 2 średnie papryki różnokolorowe, średnia cebula, 3 jajka, sól, pieprz, 2 łyżeczki słodkiej papryki, kilka łyżek bułki tartej i olej do smażenia

WYKONANIE:
Mięso posiekać bardzo drobno lub zmielić w maszynce z grubym sitkiem. Paprykę i cebulę pokroić w jak drobną kostkę i połączyć z mięsem. odać jajka i przyprawy. Dobrze wymieszać. Wyjdzie z tego dość luźna i lejąca masa, więc stopniowo dodawać suchą bułkę tartą. Zwiąże ona nam wszystko do pożądanej konsystencji. Formować kotlety i smażyć tak, jak zwyczajne mielone czyli obtaczając w bułce tartej.

Przepisy Małgorzaty Kijowskiej, autorki bloga www.daylicooking.pl

5. Kotlety rybne

SKŁADNIKI: 2 kg płotek, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, bułka, szklanka tartej bułki, garść zielonej pietruszki, 2 jajka, 3 łyżki kwaśnej śmietany, szczypta vegety, szklanka mleka

WYKONANIE: Płotki się filetuje, następnie mieli maszynką z drobnymi oczkami sitka. Przez maszynkę przepuszczamy też pietruszkę, cebulę i czosnek, a także namoczoną w mleku bułkę. Wszystko to przyprawiamy pieprzem, zarówno prawdziwym, jak też ziołowym i solą. Do masy dodajemy następnie 2 roztrzepane jajka, 3 łyżki kwaśnej śmietany i ponownie mieszamy. Po kilku minutach formujemy kotlety, obtaczamy w tartej bułce i smażymy.
KGW Sieniawa

6. Kotlety rybne w warzywach

SKŁADNIKI: warzywa: marchew, cebula, seler, por; ryba (np. karp); kostka rosołowa, jajko

WYKONANIE: Do garnka wlać 1,5 litra wody, wrzucić 3 kostki rosołowe, warzywa i zagotować. Kiedy warzywa osiągną miękkość, wyjąć je z wywaru i włożyć do wywaru rybę. Gotować kilka minut. Kiedy ryba będzie miękka, należy ją wyjąć i przestudzić. Przestudzone warzywa i rybę przekręcić przez maszynkę, dodać jajko i wyrobić kotlety. Panierować w bułce tartej i wrzucić na gorący olej. Smażyć na złoty kolor.
Zdzisława

7. Wieprzowe w pomidorach

SKŁADNIKI: 120 g schabu bez kości, pieczarki, pomidor, 20 g startego żółtego sera, 2 jajka, wedeta, 10 g mąki pszennej, keczup, olej

WYKONANIE: 2 plastry schabu rozklepujemy i doprawiamy do smaku wegetą. Posypujemy mąką, obtaczamy w roztrzepanych jajkach, zmieszanych ze startym serem i pokrojonymi drobno pieczarkami. Smażymy z obu stron. Kotlety dekorujemy keczupem i pokrojonym pomidorem.

Zofia

8. Mielone z ryżem i serem

SKŁADNIKI: ok. 0,5 kg piersi z kurczaka, 1 szklanka ugotowanego ryżu, 8 paluchów sera żółtego gouda, jajko, bułka tarta, przyprawy do smaku: sól ziołowa, czosnek granulowany, pieprz kolorowy)

WYKONANIE: Mięso drobiowe zmielić z ugotowanym ryżem, dodać jajko, przyprawy i dokładnie wyrobić. Formować okrągłe, niewielkie placki, na środku każdego dać ser żółty w kształcie palucha. Całość zawinąć jak roladę, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju, na małym ogniu, do momentu zarumienienia. Podawać ciepłe, kiedy ser jeszcze się ciągnie.

9. Kotleciki w soku z cytryny

SKŁADNIKI: 1 kg wieprzowiny (pociętej na porcje kotletów), 80 g łupanych pistacji, 80 g mąki kukurydzianej, 3 gałązki tymianku, 1 gałązka rozmarynu, sól i pieprz, sok z cytryn, 20 ml oliwy

WYKONANIE: Przygotuj składniki na panierkę: oberwij z gałązek listki ziół i posiekaj je razem z obłupanymi i zmielonymi pistacjami. Przesyp składniki na patelnię, dodaj do nich mąkę kukurydzianą, sól, pieprz i przemieszaj składniki. Przygotuj mięso: roztłucz porcje mięsa na płaskie kawałki – kotlety. Do dużej patelni wlej sok z cytryn i włóż do niej mięso na kilka minut, tak, aby się namoczyło. Kotlety obtaczaj ze wszystkich stron w przygotowanej wcześniej mieszance na panierkę. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż kotlety przez ok. 20 minut na małym ogniu. W międzyczasie przekładaj na patelni mięso, tak aby usmażyło się równo z obu stron. Panierka kotletów powinna mieć złoty, zarumieniony kolor.

10. Kotlety w sosie pieprzowym

SKŁADNIKI: 4 kotlety schabowe, 1 marchewka duża, 1 łyżka śmietany, 1 płaska łyżka mąki, masło, sól, mielony biały pieprz

WYKONANIE: Schab rozbić tłuczkiem, posypać delikatnie solą i obsmażyć na masełku na złoty kolor. Przełożyć do innego rondla, podlać wodą, dodać startą marchewkę na dużych oczkach i posypać pieprzem. Dusić do miękkości na małym ogniu. Śmietanę zmieszać z mąką i odrobiną wody, wlać do sosu. Chwilę gotować Jeśli sos jest za gęsty, dolewać odrobinę wody.

Danuta Rozmys, kocurkowakuchniababuni3.blox.pl

11. W panierce z parmezanem

SKŁADNIKI: 4 cienkie kotlety z piersi kurczaka, 4 łyżki startego parmezanu, 4 łyżki bułki tartej, 1 jajko, 1 cytryna, 1 ząbek czosnku, oliwa, mix sałat, sól i pieprz

WYKONANIE: Bułkę tartą wymieszać z tartym parmezanem. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Kotlety lekko stłuc tłuczkiem przez folię, posolić i popieprzyć. Moczyć w jajku, a następnie w bułce tartej z serem. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cały ząbek czosnku. Chwilę podgrzewać , wrzucić kotlety i usmażyć na złoty kolor. Cytrynę pokroić w ósemki i podać do kotletów.

Danuta Rozmys, kocurkowakuchniababuni3.blox.pl

12. Schabowe inaczej

SKŁADNIKI: 1 kg schabu, 2 jajka, 4 łyżki mielonego siemienia, pęczek świeżej kolendry, 1 łyżeczka mielonej papryki, sól i pieprz świeżo mielony

WYKONANIE: Schab myjemy, kroimy w plastry o grubości 1 cm, przyprawiamy papryką, solą, pieprzem oraz posiekaną świeżą kolendrą. Odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce. Oddzielamy białka od żółtek. Kotlety obtaczamy w ubitych na sztywną pianę białkach, następnie w mielonym lnie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez około 20 minut. Po 10 minutach pieczenia, obracamy kotlety na drugą stronę, aby równomiernie się zrumieniły i nabrały chrupkości z obu stron. Podajemy jako przystawkę lub danie główne do obiadu.

KGW Janczewo, www.kgawjanczewo.blogspot.com

13. Schabowy z brokułami, jajkiem i papryką

SKŁADNIKI: 4 kotlety schabowe, 1 jajko ugotowane na twardo, 2 -3 płaty papryki konserwowej, kilka ugotowanych różyczek brokuła, 2-3 plastry dość pikantnego w smaku sera żółtego, 2 surowe jajka, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia, sól, pieprz, papryka słodka

WYKONANIE: Kotlety schabowe cieniutko rozbijamy, posypujemy solą, pieprzem i szczyptą papryki słodkiej. Paprykę konserwową i ser żółty kroimy w 0,5 cm paseczki. Obrane jajko kroimy w ćwiartki. Na każdym kotlecie układamy ćwiartkę jajka, część papryki, sera i brokuła. Składamy na pół tworząc coś na wzór sporego pieroga, dociskamy krawędzie, panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy w rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Ja przed podaniem pokroiłam schabowego na cztery części i podałam go z ziemniaczkami i resztą brokuła i papryki konserwowej.

Agnieszka Gąsior

14. Kotlety z szynki i otrębów owsianych

SKŁADNIKI: 40 dkg mielonej szynki, 10 dkg otrąb owsianych,
1 średnia cebula pokrojoną w drobną kostkę, 1/2 papryki czerwonej pokrojoną drobną kostkę, 1 ząbek czosnku roztartego , 2 łyżeczki dowolnych suszonych ziół, 2 łyżki ketchupu, 1 jajo roztrzepane, łyżeczka posiekanej pietruszki, pieprz świeżo zmielony, sól do smaku, tłuszcz do smażenia kotletów, 10 dużych pieczarek które wkładamy po podsmażeniu kotletów, 2 łyżki śmietany 30 proc.

WYKONANIE: Mięso i otręby owsiane wrzucamy do miski, dodajemy pozostałe składniki wraz z przyprawami. Wyrabiamy jednolitą masę, formujemy kotleciki. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na wolnym ogniu, żeby się nie przypaliły. Podlewamy wodą, wkładamy pieczarki i dusimy pod przykryciem około 20 minut, od czasu do czasu przewracamy delikatnie łyżką, aby kotlety oraz pieczarki dokładnie się udusiły. Na koniec dodajemy śmietanę i przez chwilkę jeszcze dusimy.

15. Mielone nadziewane

SKŁADNIKI: 0,5 kg świeżo zmielonej łopatki,
1 czerwona cebulka, 1 jajko, po szczypcie tymianku, kolendry mielonej, sól, pieprz świeżo zmielony, 1 bułka kajzerka najlepiej czerstwa, mleko do namoczenia bułki, 1 opakowanie mozzarelli, bułka tarta, 2 łyżki masła, olej do smażenia

WYKONANIE: Obraną cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojoną cebulkę. Chwilkę podsmażamy i studzimy. Bułkę namaczamy w mleku, odstawiamy do momentu aż będzie miękka, następnie dobrze odciskamy z nadmiaru mleka. Mięso przekładamy do miski, dodajemy przestudzoną cebulkę, jajko, bułkę oraz przyprawy. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy, łącząc składniki. Ser wyciągamy z woreczka i kroimy w grubszą kostkę. Wilgotnymi dłońmi formujemy płaskie kotleciki, nadziewamy kawałkiem sera. Obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kotlety z każdej ze stron.

kotlety
pixabay.com Warto urozmaić menu i przygotować kotlety inne niż zawsze.

16. Kotlety z kaszy jaglanej

SKŁADNIKI: 0,5 szklanki surowej kaszy jaglanej,
6 jajek ugotowanych na twardo, 1 jajko, 1 średnia cebula, 5-6 średniej wielkości pieczarek, pół czerwonej papryki , pół pęczka kolendry, 2 łyżki płatków owsianych, 1 duży ząbek czosnku, 20 g masła, sól, czarny pieprz , papryka mielona ostra, tarta bułka , oliwa

WYKONANIE: Kaszę prażymy na suchej, gorącej patelni, następnie opłukujemy dobrze wrzątkiem na sicie, aby pozbawić kaszę ewentualnej goryczki. W ten sposób przygotowaną kaszę przekładamy do garnka i zalewamy 1,5 szklanki wrzącej wody, lekko solimu, gotujemy ok. 20 minut, aż będzie miękka. Po ugotowaniu, kiedy cały płyn się wchłonie, zestawiamy z ognia oraz studzimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na rozpuszczonym maśle, dorzucamy pieczarki, które trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Smażymy jeszcze krótką chwilę, mieszając. Dodajemy starty czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę, mieszamy studzimy. Ugotowane jajka przepuszczamy przez prasę do ziemniaków. Wszystkie składniki wraz z przyprawami oraz drobno posiekaną kolendrą mieszamy w misce na jednolitą masę. Formujemy kotleciki, mocno ugniatając. Panierujemy w tartej bułce i smażymy po obu stronach na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Aby kotleciki nie rozpadały się na podczas smażenia, trzeba dobrze przypiec z jednej strony i dopiero przekładać delikatnie na drugą.

17. Kotleciki miniaturki

SKŁADNIKI: 1/2 kg mielonej szynki, 1 jajko, 2 ząbki czosnku, 1/2 bułki czerstwej, szczypta majeranku, sól pieprz świeżo mielony, 2 łyżki bułki tartej, olej

WYKONANIE: Mięso przekładamy do miski i dodajemy namoczoną w mleku bułkę, posiekany czosnek, roztrzepane jajko. Przyprawiamy majerankiem solą i pieprzem świeżo mielonym. Dokładnie wyrabiamy mięso. Olej rozgrzewamy na patelni małą łyżeczką. Nabieramy mięso i kulamy malutkie kotleciki. Następnie obtaczamy je w bułce i smażymy na rumiano na rozgrzanym tłuszczu, obracając z każdej strony. Usmażone kotleciki wkładamy do rondla i podlewamy wodą. Dusimy pod przykryciem około 5 minut. Można dodać kilka pieczarek.

Przepisy KGW Janczewo, www.kgwjanczewo.blogspot.com

18. Kotleciki z cukinii

SKŁADNIKI: 1 duża cukinia, mąka, jajko, bułka tarta, kilka plasterków sera żółtego, pieprz, sól, ulubione zioła, czosnek, papryka wędzona, olej

WYKONANIE: Cukinię obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Układamy je na tacy i posypujemy z obu stron solą, pieprzem, wędzoną papryką, ulubionymi ziołami oraz startym na tarce czosnkiem. Po godzinie kotleciki maczamy w mące, jajku i bułce i smażymy na patelni. Jak ktoś lubi, może na jedna stronę, przed zamaczaniem w panierce , położyć żółty ser.

Magda

19. Kotleciki z kalafiora

SKŁADNIKI: średni kalafior, 3 łyżeczki kaszy manny, 1 jajko, 1 cebula, sól, pieprz, świeża natka pietruszki, bułka tarta, olej

WYKONANIE: Kalafiora gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Gdy ostygnie, rozgniatamy go widelcem. Cebulę kroimy na drobne kawałeczki i podsmażamy. Do kalafiora dodajemy przestudzoną cebulę, jedno jajko, kaszę i doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekaną pietruszką. Wszystko dokładnie mieszamy. Z masy lepimy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na niewielkim ogniu, do momentu aż się zarumienią.

Magda

20. Kotlety z selera

SKŁADNIKI: 1 pokrojona cebula, 1 rozdrobniony ząbek czosnku, 1 łyżka oleju, 1 łyżka wody, 1 duży starty korzeń selera

WYKONANIE: Wszystko podsmażyć do momentu aż cebula będzie miękka. Następnie dodać: 2 szklanki wody, zagotować i dodać: 2 szklanki płatków owsianych, 1 łyżeczka majeranku lub oregano, szczypta bazylii, 1 łyżeczka soli Odstawić na pół godziny. Uformować kotlety i obtoczyć w bulce tartej. Smażyć w niewielkiej ilości oleju.

Dominika

21. Kotlety z jajek

SKŁADNIKI: 8 jajek, bułka tarta, mąka, natka pietruszki, olej, sól i pieprz, czosnek

WYKONANIE: 7 jajek gotujemy na twardo. Rozdrabniamy przez sitko._Dodajemy do nich odrobinę bułki tartej, sól i pieprz, rozmiażdżony czosnek, posiekaną natkę pietruszki i jedno surowe jajko. Z powstałej masy formujemy kotlety i obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.

Janina

22. Mielone z marchewką

SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego, po 1 sztuce ugotowanej marchewki i selera, 1 cebula, szczypta czosnku granulowanego, 1 łyżeczka przyprawy domowej uniwersalnej, 1 jajko, trochę bułki tartej sól, 1 łyżka wody

WYKONANIE: Mięso mielone mieszamy ze startymi na tarce o małych oczkach marchewką i selerem. Cebulę bardzo drobno kroimy i dodajemy do mięsa. Przyprawiamy szczyptą soli, przyprawą uniwersalną, czosnkiem granulowanym. Wbijamy jajko i dolewamy wody ( ok.1-2 łyżek, wtedy kotlety będą puszyste) trochę bułki tartej, wyrabiamy na gładką masę. Formujemy kotlety. Panierujemy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety na złoty kolor.

Danuta Rozmys

23. Ziemniaczane z mięsem

SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 30 dag mięsa z kością, olej, cebula, 2 jajka, sól i pieprz, 6 dag mąki, 6 dag bułki tartej

WYKONANIE: Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie i ostudzić. Mięso razem z pokrojoną cebulą dusić pod przykryciem do miękkości. Następnie mięso ostudzić o pozbyć kości, pokroić na kawałki. Ziemniaki z mięsem zmielić w maszynce. Do masy dodać jajko, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Formować kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju.

Janina

24. Kotlety z ziemniaków

SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 2 jajka, mąka, cebula, olej, sól, pieprz, bułka tarta, natka pietruszki

WYKONANIE: Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie i ostudzić. Usmażyć pokrojoną cebulkę. Ziemniaki zmielić w maszynce, dodając cebulę, jajka, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Masę dokładnie wymieszać. Formować z niej kotleciki i smażyć na złoty kolor.

Janina

25. W wiórkach kokosowych

SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka, 1 szklanka wiórków kokosowych, ok. 4 łyżek mąki, 2-3 jajka, sól, czarny pieprz, pieprzem cayenne

WYKONANIE: Filet z kurczaka kroimy w małe i cienkie (ok. 0,5 cm) kotlety. Każdy kotlet oprószamy solą i pieprzem (czarnym i cayenne). Przygotowujemy trzy talerzyki: z mąką, roztrzepanymi jajkami i wiórkami kokosowymi. Przyprawione kotleciki maczamy po kolei w każdym talerzyku, zaczynając od mąki, poprzez jajka, na wiórkach kończąc. Tak opanierowane kotlety możemy usmażyć (jak tradycyjne schabowe) albo upiec. U nas wersja pieczona - kotlety układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20-25 minut w 200 stopniach.

Olga Smolec-Kmoch, poczatkujaca-pani-domu.blogspot.com

26. Kotlety sojowe z serem

SKŁADNIKI: paczka kotletów sojowych, kilka plasterków żółtego sera, kilka pieczarek, bułka tarta, mąka, 1 jajko, olej

WYKONANIE: Kotlety zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem. Gdy będą już miękkie, przecinamy je na pół. Na jedną część nakładamy kawałek żółtego sera i plasterki pieczarki, przykrywamy drugą częścią. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor z dwóch stron.

Magda

27. Kotlety sojowe mielone

SKŁADNIKI: woreczek granulatu sojowego, ulubione przyprawy, 0,5 kg pieczarek, natka pietruszki, bułka tarta, mąka, jajko, olej do smażenia

WYKONANIE: Granulat sojowy zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem, aż będzie miękki. Odcedzamy z wody, dodajemy jajko, usmażone wcześniej posiekane pieczarki, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Masę dokładnie mieszamy. Formujemy z niej kotlety, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy.

Magda

28. Kotlety z ciecierzycy

SKŁADNIKI: 400 g ugotowanej ciecierzycy, 1 cebula, 1 marchewka, olej rzepakowy, pół pęczka natki pietruszki, płatki chili, sól, pieprz, bułka tarta + płatki orkiszowe ( można użyć owsianych bezglutenowych i pominąć wtedy również bułkę tartą lub zastąpić ją mąką kukurydzianą), 1 jajko, bułka tarta do panierowania lub mąka kukurydziana

WYKONANIE: Suchą ciecierzycę namoczyłam na noc i potem obgotowałam. Cebulę posiekać i marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej, obsmażyć na oleju rzepakowym z płatkami chili i solą. Do malaksera wrzucić ugotowaną ciecierzycę, podsmażone warzywa, posiekaną natkę pietruszki, jajko i wszystko zblendować. Dodać bułkę i płatki ( lub zamienniki). . Doprawić i dobrze wyrobić. Masa powinna być zwarta i dać się dobrze formować. Formować kotlety, panierować je w bułce lub mące kukurydzianej. Smażyć do zrumienienie na rozgrzanym oleju. Odsączyć na papierze papierowym.

Marzena Duda, www.zaciszekuchenne.blogspot.com

29. Pomidorowe kotlety

SKŁADNIKI: 2 duże pomidory, 12 plasterków szynki, 12 plasterków żółtego sera, 1 jajko do panierki, bułka tarta lub otręby, sól, pieprz, imbir mielony, oliwa

WYKONANIE: Pomidory kroimy w grube plastry
( z każdego pomidora powinno być 3 plastry). Na plastrze szynki układamy kolejno ser, pomidor, ser, szynkę. Lekko docisnąć całość. Jajko roztrzepać, wymieszać z solą, pieprzem i imbirem. Kotlety panierować w jajku oraz w bułce. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor.

Danuta Rozmys

30. Kotlety z grzybów

SKŁADNIKI: 40 dag grzybów (suszonych lub świeżych), cebula, czerstwa bułka, pół szklanki mleka, 1 jajko, sól i pieprz, bułka tarta, olej

WYKONANIE: Grzyby posiekać, udusić pod przykryciem z pokrojoną cebulą. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i zmielić z grzybami. Do masy dodać jajko, sól i pieprz. Jeśli masa będzie rzadka, dodać odrobinę bułki tartej._Dokładnie wymieszać. Z masy formować kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Magda Weidner

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.