Chcesz, by goście miło zapamiętali Twoje wesele? To dobrze wybierz... menu

Czytaj dalej
Fot. 123rf
Wójcik, Szałkowska, oprac. kb

Chcesz, by goście miło zapamiętali Twoje wesele? To dobrze wybierz... menu

Wójcik, Szałkowska, oprac. kb

Na standardowym weselu, trwającym około 12 godzin, podaje się zazwyczaj od czterech do pięciu dań na ciepło. Do tego zwykle dolicz jeszcze przystawki, zakąski, ciasta, owoce i, oczywiście, tort.

Przygotowania
Co jest w menu weselnym? Na początek zupa. Utarło się, że rosół, ale pary młode wybierają także inne zupy.
Na drugie danie często podawane są kotlety schabowe, piersi z kurczaka lub sznycle. Do tego ziemniaki, kasze, marchewka, buraczki i sezonowe surówki.

Tradycyjnie, smacznie, dużo. Bez ekstrawagancji

Z doświadczenia restauratorów wynika, że goście weselni lubią dobrze i syto zjeść. Stoły uginają się zwykle od tradycyjnych dań. Królują staropolskie potrawy mięsne. Wiele par nie wyobraża sobie przyjęcia bez wiejskiego stołu.
Kiedy po tańcach pojawi się mały głód, czas na przekąski. Na stoły wjeżdżają półmiski z wędlinami, sałatki, przystawki (śledzie, koreczki, marynowane warzywa, sery itp.), a także roladki warzywne lub mięsne, czasem terrina (rodzaj pasztetu z ryb, mięsa lub warzyw). Po północy strudzonym gościom warto zaserwować jeszcze jedną ciepłą zupę: barszczyk z uszkami lub gulaszową.

Słodkie małe co nieco

Pamiętajmy też o cieście, bo amatorów słodyczy na weselach nie brakuje. Pary wybierają najczęściej tradycyjne ciasta: szarlotki, makowce czy serniki. Warto pomyśleć też o lodach.


Na weselu nie może zabraknąć potraw mięsnych - nawet jeśli młodzi to wegetarianie

Modnym ostatnio rozwiązaniem są cupcakes - małe babeczki ozdobione podobnie jak tort weselny. Niektóre lokale proponują tak zwany słodki stół, czyli minibufet z ciastami, słodyczami, owocami oraz termosami z kawą i herbatą.

Tort weselny

Zapanowała moda na naked cakes, czyli torty gołe - piętrowe, przekładane naturalnymi owocowymi masami bez polewy. Ich ozdobą są leśne owoce, na przykład maliny, jagody czy jeżyny, a także figi, porzeczki i inne. Popularne są jeszcze torty składające się z wielu małych babeczek

Wójcik, Szałkowska, oprac. kb

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.gazetalubuska.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2020 Polska Press Sp. z o.o.