Czy brak miesiączki u młodej kobiety może oznaczać chorobę?

Czytaj dalej
Fot. Paweł Nijaki
oprac. Ilona Burkowska

Czy brak miesiączki u młodej kobiety może oznaczać chorobę?

oprac. Ilona Burkowska

Na pytania odpowiadał lek. med. Sławomir Gąsior, ordynator klinicznego oddziału położnictwa i ginekologii w szpitalu w Zielonej Górze

We wrześniu 2017 wypada mi wymiana wkładki wewnątrzmacicznej, w listopadzie zdiagnozowano u mnie mięśniaka o wielkości 16 mm. Czy jeżeli wymienię na wkładkę hormonalną, to jest szansa, że guz nie będzie się powiększał? A może całkowicie się wchłonie? Czy jednak konieczny będzie zabieg usunięcia go?
Mięśniak o średnicy 16 mm nie jest wskazaniem do leczenia operacyjnego ani innego chyba, że powoduje dolegliwości np nieprawidłowe krwawienia. Konieczna jest kontrola ultrasonograficzna jego wielkości. Wkładka antykoncepcyjna z hormonem będzie w takiej sytuacji korzystniejsza niż „normalna”, bo będzie bardziej skuteczna oraz będzie zmniejszała ryzyko obfitszych krwawień. Nie będzie ona jednak wpływała na wzrastanie mięśniaka ani nie spowoduje jego regresji.

Mam 8-letnią córkę, którą urodziłam poprzez cesarskie cięcie w związku z brakiem rozwarcia i dużą wagą dziecka 4,3 kg. Obecnie jestem w ciąży i w związku z tym mam pytanie: czy będę musiała rodzić naturalnie? Czy pierwsza cesarska jest wskazaniem do wykonania kolejnej? Bardzo boję się naturalnego porodu.
Przebyte jedno cięcie cesarskie nie determinuje konieczności wykonania kolejnych cięć. Jest możliwy poród drogami natury. Zależy to jednak od sytuacji położniczej pod koniec ciąży tzn od szacowanej masy dziecka w momencie porodu, jego położenia, stanu blizny w macicy po przebytym cięciu cesarskim, dojrzewania szyjki macicy. Nastawienie psychiczne kobiety ciężarnej oraz lęk mają również znaczenie. Pod koniec ciąży tzn. około 37 tygodnia lekarz prowadzący powinien sporządzić z pacjentką tzw plan porodu, w którym będzie określona wstępna decyzja odnośnie próby porodu drogami natury lub wykonania planowego cięcia cesarskiego. Ten plan zostanie zaakceptowany lub skorygowany po przyjęciu pacjentki do szpitala. Poród drogami natury po przebytym jednym cięciu cesarskim może być bezpieczny i wiąże się z całym szeregiem korzyści dla mamy i jej dziecka - mniejszy ból, krótszy pobyt w szpitalu, łatwiejsze rozpoczęcie karmienia piersią, pobudzenie dojrzałości dziecka i łatwiejsza jego adaptacja do życia poza organizmem kobiety, kolonizacja noworodka prawidłową florą bakteryjną, a nie florą szpitalną.

Mam 33 lata od 5 miesięcy nie mam miesiączki. Byłam u lekarza i stwierdził, że jajniki mi nie pracują i mam bardzo drobną śluzówkę, dlatego nie mam miesiączki. Nic konkretnego się nie dowiedziałam, stąd moje pytanie: czy to są już początki klimakterium? Dodam że już w ubiegłym roku miałam podobny przypadek i brałam tabletki przez 6 miesięcy o nazwie Novofem, lecz po wizycie kontrolnej lekarz nic mi nie przepisał. Często mam uderzenia gorąca, ale zwykle w pracy, więc możliwe, że to wahania ciśnienia z powodu wysiłku fizycznego.
Tak długi brak miesiączki w Pani przypadku jest niepokojący. Jest konieczne wykonanie badań hormonalnych określających pracę przysadki mózgowej, jajników oraz tarczycy. Może to być objaw przedwczesnego przekwitania. Wtedy należy stosować hormonalną terapię zastępczą, ponieważ deficyt hormonów płciowych pojawiający się u młodej kobiety pociąga za sobą cały szereg zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu, prowadzących do poważnych problemów zdrowotnych w przyszłości i obniżenia jakości życia.

Urodziłam córeczkę (moje pierwsze dziecko, mam 37 lat) z wadą serduszka (hlhs)14 września 2016r., która zmarła na sepsę w szpitalu 23 października. Nie wiadomo, skąd ta wada u niej. Lekarze mi mówią, żebym przez rok od porodu nie próbowała nawet zajść w ciążę, bo organizm musi dojść do siebie i by wada się nie powtórzyła. Czy faktycznie muszę czekać z próbą zajścia w ciążę do września (jest luty)?
* Czy częste robienie USG w ciąży szkodzi płodowi?
* Mam 37 lat, chciałabym zrobić mammografię piersi, żeby zrobić za darmo, wystarczy skierowanie od lekarza ginekologa ?
Czas po którym może zaplanować Pani kolejną ciążę jest zależny od tego, czy urodziła Pani dziecko drogami natury, czy przez cięcie cesarskie. W pierwszym przypadku wystarczy 6 miesięcy, w drugim może być konieczne odczekanie roku. Długość przerwy nie ma wpływu na możliwość powtórzenia się wady serduszka u dziecka. Zespół hipoplazji lewej części serca HLHS nie jest uwarunkowany genetycznie i mam nadzieję, że kolejne dziecko będzie zdrowe i będzie dla Pani radością i szczęściem. W następnej ciąży będzie potrzebne wykonanie badań prenatalnych wraz z oceną USG serduszka dziecka, co pozwoli wykluczyć wadę około 22 tygodnia.
Częste badanie USG w ciąży nie szkodzi dziecku, jednak zawsze powinno być wykonywane ze wskazań medycznych.
U kobiety w wieku 37 lat profilaktycznym badaniem piersi pierwszego wyboru jest USG, mammografię wykonuje się jedynie ze wskazań, tzn wtedy, gdy stwierdza się obecność guza, obraz USG jest nieprawidłowy lub przy bardzo dużym ryzyku rozwinięcia się raka piersi. Proszę na ten temat porozmawiać ze swoim ginekologiem lub lekarzem radiologiem biegłym w diagnostyce piersi.

Panie doktorze, proszę powiedzieć, czy kobieta po dwóch cięciach cesarskich może mieć założoną wkładkę domaciczną Mirena?
Tak, może być założona wkładka domaciczna hormonalna MIRENA, chociaż nieraz jest to trudne z racji zwężenia ujścia wewnętrznego szyjki macicy przez bliznę po przebytych cięciach cesarskich. Wtedy zakłada się mniejszą trzyletnią wkładkę hormonalną lub zabieg wykonuje się w znieczuleniu.

Jestem w 9 tygodniu ciąży i przedwczoraj wieczorem zaniepokoiło mnie lekkie plamienie. Było ono co prawda jednorazowe, pojawiły się dwie plamki krwi na bieliźnie i lekko różowa wydzielina przez jakiś czas, która na szczęście ustąpiła. Czy powinnam się tym niepokoić jeśli nie towarzyszył plamieniu ból?
Dodam, że mój lekarz prowadzący dodatkowo stwierdził w prawym jajniku pęcherzyk (torbiel), który póki co delikatnie rośnie, zamiast się wchłaniać. Czy powodem takiego plamienia może być ten właśnie „pęcherzyk” w jajniku? Przestraszyło mnie to plamienie z tego względu, że dodatkowo choruję na kolagenozę i wiem, że każde niezapowiedziane rzeczy powinnam obserwować i kontrolować. Na szczęście plamienie się nie powtórzyło. Czy powinnam zgłosić się do lekarza na kontrole natychmiast, czy mogę poczekać do przyszłego tygodnia i zgłosić się do lekarza prowadzącego, którego akurat w tym tygodniu nie ma na miejscu, dlatego też nie udało mi się tego od razu skontrolować.
Jeśli powinnam pójść od razu na kontrolę, to gdzie zgłosić się w Zielonej Górze w takich nagłych przypadkach?
Wystąpienie krwawienia w okresie ciąży jest niepokojącym objawem. Może być to sygnał zagrażającego poronienia lub nieprawidłowego rozwoju ciąży. Konieczna jest konsultacja ginekologiczna, jeżeli jednak krwawienie nie jest bardzo obfite, to wizyta może zostać zaplanowana. Przyjazd do szpitala jest konieczny w sytuacji silnego krwawienia, które może być niebezpieczne dla zdrowia kobiety ciężarnej. Niekiedy przyczyną plamienia może być niedostateczna produkcja progesteronu przez ciałko żółte w jajniku, co może wystąpić w sytuacji obecności torbieli. Lekarz przepisze wówczas lek zawierający progesteron.

oprac. Ilona Burkowska

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.