Dieta kontra nowotwory

Czytaj dalej
Fot. 123rf
opr. Wiktor Sawiuk, 50plus@polskapress.pl

Dieta kontra nowotwory

opr. Wiktor Sawiuk, 50plus@polskapress.pl

Dobór odpowiednich składników jadłospisu pomoże uniknąć choroby nowotworowej lub ją spowolnić.

Prawidłowa dieta to podstawa profilaktyki wielu chorób. Tak jest z cukrzycą, nadciśnieniem itp. Mniej popularna jest wiedza i świadomość, że to co jemy wpływa też na stopień zagrożenia organizmu nowotworami. Zdaniem Światowego Funduszu na rzecz Badań nad Nowotworami, jedną trzecią przypadków nowotworów trzeba łączyć ze sposobem odżywiania się i, szerzej, ze stylem życia. O co więc w codziennej diecie warto zadbać a czego w niej unikać?

Warzywa czerwone i fioletowe

W pomidorach są karotenoidy, fenole, flawonoidy, antocyjany i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Wszystkie te składniki odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych.
Obecna w pomidorach witamina C stymuluje oraz wzmacnia reakcje układu odpornościowego w czasie choroby nowotworowej. Jak twierdzą dietetycy, wystarczą dwa posiłki tygodniowo z dodatkiem sosu pomidorowego, aby ograniczyć ryzyko rozwoju raka prostaty aż o jedną czwartą.

Doskonała na wiele problemów trawiennych i jelitowych (pasożyty jelit, owrzodzenia jelit, zapalenie okrężnicy) czerwona kapusta swój kolor zawdzięcza obecnym w jej składzie antocyjanom. Ma też witaminy C, B, kwas foliowy i beta karoten oraz dużo siarki, chloru wapnia, potasu i jodu. Stymuluje pracę wątroby, reguluje gospodarkę wodną organizmu.
Niskokaloryczny, bogaty w wapń, potas i magnez bakłażan zawiera sporo błonnika pokarmowego, co jest ważne w prewencji chorób nowotworowych przewodu pokarmowego. Może ponadto obniżać poziom złego cholesterolu oraz zapobiegać rozwojowi chorób kardiologicznych.

Owoce czerwone i fioletowe

Truskawki, czereśnie, wiśnie, aronia to cenne źródło związków ważnych w prewencji chorób nowotworowych.
Charakterystyczne są w tej wyliczance owoce fioletowe, które swą barwę zawdzięczają antocyjanidynom, barwnikom o właściwościach przeciwutleniających. Przyczyniają się też one do zahamowania wzrostu komórek rakowych. Jest też w fioletowych owocach kwas elagowy, zapobiegający aktywacji substancji rakotwórczych.

Czerwona barwa owoców to natomiast zasługa antocyjanów. Bogate w ten składnik owoce wzmagają pracę wielu układów organizmu oraz, co niedawno potwierdzono, chronią przed rozwojem chorób nowotworowych (m.in. jelita grubego). Korzystne działanie w profilaktyce chorób nowotworowych ma też - obecny w czerwonych i fioletowych owocach (także warzywach) reserweratrol.

Dieta kontra nowotwory
123rf

W witaminy (C, B1, B2) obfitują truskawki. Są też dobrym źródłem potasu, wapnia, żelaza, fosforu oraz beta karotenu. Działanie przeciwnowotworowe zawdzięczają obecności m.in. kwasu elagowego i antocyjanidynom.
Źródłem wielu witamin są też czereśnie i wiśnie. Dzięki bogactwu składników mineralnych wzmacniają organizm w walce z infekcjami, polecane są też osobom, które mają problemy z brakiem apetytu (to skutek uboczny chemioterapii).

Bezcenne dla osób przechodzących chemioterapię są owoce aronii, które oczyszczają organizm z toksyn, poprawiają przemianę materii oraz obniżają ciśnienie tętnicze, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Są dobrym źródłem witamin (A, B, E, C, PP) a także żelaza, molibdenu, manganu, jodu, miedzi, wapnia, rutyny i kwercetyny. Przetwory z aronii łagodzą skutki uboczne terapii przeciwnowotworowych (chemio- i radioterapii).

Amatorom winogron warto polecić odmiany fioletowe i ciemnoczerwone. To one bowiem są najlepszym, naturalnym źródłem resweratrolu, który może blokować każdy z etapów powstawania i rozwoju nowotworu, także jego przerzutów. Resweratrol poprawia też efektywność chemioterapii.

Oprócz bogactwa witamin i minerałów borówki zawierają też sporo kwasu foliowego oraz elagowego, które wykazują działanie w prewencji chorób nowotworowych. Podobnie jeżyny, które nie tylko przyśpieszają przemianę materii oraz są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, ale też obfitują w związki antyoksydacyjne (głównie w kwas elagowy, antocyjany i kwasy fenolowe), dlatego też powinny być obecne w diecie osób zmagających się z nowotworem.

Redukujące zaparcia i wzdęcia śliwki (głównie suszone) są ważnym elementem diety w profilaktyce nowotworów jelita grubego. Owoce te swe działania antynowotworowe zawdzięczają sporej zawartości błonnika.

opr. Wiktor Sawiuk, 50plus@polskapress.pl

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.gazetalubuska.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2020 Polska Press Sp. z o.o.