Dieta na zimowe dni

Czytaj dalej
Fot. 123rf
Patrycja Wacławska

Dieta na zimowe dni

Patrycja Wacławska

Dieta stosowana podczas zimy wcale nie musi być wysokokaloryczna, ale powinna być obfita w białko.

Kiedy temperatura za oknem coraz dłużej utrzymuje się poniżej zera, powinniśmy zadbać nie tylko o ciepłą kurtkę, ale też prawidłowe odżywianie. Odpowiednio dobrana dieta pozwoli dostarczyć wymaganą dawkę energii oraz wzmocni odporność organizmu. Co zrobić, kiedy nie mamy czasu na spędzanie długich godzin w kuchni na przygotowywaniu kilku gorących dań? Warto sięgnąć po szybkie i zdrowe przekąski, dzięki którym po powrocie z mroźnego spaceru rozgrzejemy się w mig.

Dieta stosowana podczas zimy wcale nie musi być wysokokaloryczna, powinna natomiast zawierać pokarmy obfite w białko, węglowodany złożone i oczywiście jak największą dawkę witamin oraz minerałów. A te przy odrobinie pomysłowości zamkniemy w szybkich, rozgrzewających przekąskach.

Naturalny antybiotyk zamknięty w przyprawach

Aby utrzymać stałą temperaturę ciała warto wybierać energetyczne posiłki oraz stosować aromatyczne przyprawy. – Właściwości rozgrzewające ma głównie chili, kurkuma, kardamon, pieprz cayenne czy imbir – mówi dietetyk Aleksandra Lutkiewicz. – Można je dodawać nie tylko do smacznych dań obiadowych i przekąsek, ale też do zdrowych koktajli owocowych. Zamiast cytryny do gorącej herbaty możemy dodać łyżeczkę imbiru, który nie tylko rozgrzewa, ale też ma silne właściwości bakteriobójcze. Podobnie działają cebula, czosnek oraz popularne kiszonki, które są nie tylko źródłem witaminy C i witamin z grupy B oraz minerałów, ale też błonnika pokarmowego, który ułatwia trawienie. Pamiętajmy, że alkohol nie rozgrzewa, a wręcz działa odwrotnie, dlatego proponowałabym jednak, by w wyjątkowo mroźne dni zrezygnować z popularnej „herbatki z prądem”.

Postaw na szybkie i zdrowe przekąski

Podczas zimy zmniejsza się dostępność świeżych warzyw i owoców, dlatego też częściej wybieramy produkty węglowodanowe, takie jak makarony i kasze oraz mięsne. O tej porze roku narzekamy także na brak słońca i związany z tym gorszy nastrój i w związku z tym częściej sięgamy po słodkie przekąski, które zabijają głód, ale niestety są pozbawione wartości odżywczych.

– Zamiast batoników i czekoladek czy wątpliwej jakości jedzenia z fast food’ów jedzonych w biegu, „na mieście”, warto samodzielnie przygotować w domu rozgrzewające przekąski. Wystarczą np. placki do tortilli i kilka dodatków, by przygotować sycący obiad czy kolację – mówi Wiktor Kowalski z Dan Cake Polonia. – Ciekawym połączeniem będzie tortilla z kaszą gryczaną i warzywami. Kasza gryczana to prawdziwe, polskie super food, a wielu zapomina o jej właściwościach, zwłaszcza o wysokiej zawartości białka, czy o tym, że jest bogata w lizynę, której nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Co więcej, zawiera nawet dwa razy więcej błonnika niż ryż i makaron – idealnie sprawdzi się więc na diecie redukcyjnej – dodaje ekspert.

Pieczywo na ciepło

W mroźną pogodę odpowiednią ilość energii zapewni dieta bogata w węglowodany złożone – to właśnie z nich powinno pochodzić większość energii. Produkty takie jak kasza czy pieczywo wieloziarniste powinny być ważną częścią codziennego menu.
– Wygodnym rozwiązaniem będzie zaopatrzenie się w bułki lub bagietki do odpiekania. Takie pieczywo ma dłuższą trwałość, a dzięki wcześniejszemu podpieczeniu, jego przygotowanie zajmie dosłownie pięć minut – dodaje Wiktor Kowalski.

Jako ciepła przekąska sprawdzi się też chleb tostowy. I to wcale nie w wydaniu z szynką i żółtym serem. Wystarczy między dwiema, podpieczonymi w opiekaczu kromkami chleba tostowego umieścić kilka listków rukoli, plaster sera pleśniowego, gruszkę i kilka orzechów włoskich, by cieszyć się wytrawnym smakiem ciepłego tosta.

Tortilla w wersji fit

A może warto sięgnąć po tortillę – specjał kuchni meksykańskiej. W Polsce służy nam jako baza do rozmaitych dodatków. Podana na zimno stanowi szybką przekąskę, którą możemy zabrać ze sobą do pracy. Za to w wersji na ciepło, połączona z ulubionym sosem będzie pożywnym obiadem.\\

Składniki: 2 tortille, 200 g kurczaka, 4 listki sałaty, cebula, 4 łyżki kukurydzy konserwowej, 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki, pół czerwonej papryki, 2 pomidory, ulubione przyprawy, 4 łyżki oleju rzepakowego. Sposób przygotowania: Kurczaka pokroić na małe kawałki. Obtoczyć w oleju, doprawić odrobiną soli oraz ulubionymi ziołami. Piec w piekarniku 20 min. w 180 st. C. W tym czasie umyć I pokroić warzywa. Na tortilli ułożyć warzywa i kurczaka, ałozyć oraz przekłuć długą wykałaczką. Można podawać na zimno lub ciepło.

Patrycja Wacławska

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.gazetalubuska.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2020 Polska Press Sp. z o.o.