Domowa piekarnia. Zdradzamy sprawdzone pomysły!

Czytaj dalej
Fot. Pixabay
(red.)

Domowa piekarnia. Zdradzamy sprawdzone pomysły!

(red.)

Jak przygotować smaczne drożdżówki? Jaki jest przepis na idealne ciasto? Podpowiada blogerka kulinarna Małgorzata Kijowska A Pszenne, z ziarnami, z chrupiącą skórką. Zamieniamy naszą kuchnię w domową piekarnię. Zdradzamy sprawdzone pomysły. Pszenne, z ziarnami, z chrupiącą skórką. Zamieniamy naszą kuchnię w domową piekarnię. Zdradzamy sprawdzone pomysły!

1. Kajzerki

Składniki na ok. 20 bułek:

Do posmarowania:

Do posypania:

Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Mleko podgrzać lekko, wlać do drożdży. Dodać sól, jajko, przesiane i wymieszane ze sobą mąki (pszenną i ziemniaczaną). Na końcu dodać miękkie masło. Wszystko razem zagnieść.
Uformować kulę, przesmarować ją delikatnie tłuszczem - może to być odrobina oleju lub masła. Przykryć i odstawić do wyrastania na godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 kawałków. Z każdego formować wałek o długości około 30 cm. Zwijać kajzerki. Trzeba zawiązać wałek na podwójny węzeł i zawinąć końce pod spód. Gotowe bułeczki układasz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować śmietaną z jajkiem i posypać ulubioną posypką. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut - do zrumienienia.

2. Bułeczki orzechowe

Składniki:

Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Kiedy się rozpuszczą dodać lekko podgrzane mleko. Mąkę przesiać, dodać sól, zmielone orzechy - wlać do tego drożdże z mlekiem, dodać jajko i masło. Całość zagnieść. Powinna wyjść dość luźna masa, która jednak nie powinna kleić się do rąk i ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na dwie godziny do wyrośnięcia.
Po dwóch godzinach ciasto zbić ręką, żeby odgazowało. Uformować bułki - mnie wyszło 12. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na kolejną godzinę. Piec w temperaturze 190 st._C przez 20 minut.

3. Bułki pszenno-kukurydziane

Składniki na ok. 20 bułek:

Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki wsypać do miski. Wymieszać razem. Wlać ciepłą wodę (powinna być ciepła, a nie gorąca), roztrzepane jajko oraz olej i wszystko razem wyrabiać przez około 10 minut. Powinno powstać niezbyt luźne elastyczne ciasto, bez problemy odchodzące od dłoni i naczynia. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto odgazować zbijając je dłonią, a następnie ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto podzielić na pół. Każdą z części ponownie podzielić na mniejsze kawałki - tyle, ile chcemy mieć bułek i jakiej wielkości. Trzeba jednak pamiętać, ze bułki wyrosną i będą większe niż wydzielone kawałki. Ja swoje bułki upiekłam na dwa sposoby: z pierwszej części uformowałam kuleczki, ułożyłam na blasze wyłożonej papierem i odstawiłam, żeby podrosły - przed pieczeniem posmarowałam je mlekiem i posypałam ziarnem sezamowym; z drugiej części uformowałam wałek obsypany lekko mąką, ostrym nożem pokroiłam ten wałek na części i poukładałam je na blasze wyłożonej papierem, żeby podrosły - niczym nie smarowałam i nie obsypywałam. Bułki piec w temperaturze 170-180 st. C przez około 20 minut. Powinny delikatnie zarumienić się. Po upieczeniu wystudzić na kratce.

4. Pszenne bułki drożdżowe z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym

Składniki:

Przygotowanie:
Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać połowę wody i wsypać
3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na kilak minut do podrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać płatki owsiane, siemię lniane i sól - wszystko razem wymieszać. Wlać rozczyn, resztę wody i oliwę. Zagnieść ciasto do połączenia składników. Powinno wyjść dość luźne ciasto. Przykryć czystą ściereczką lub papierowym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zagniatać przez 2-3 minuty - można zrobić to dłonią, bezpośrednio w misce. Zagniecione przełożyć na stolnice podsypaną mąką. Uformować wałek obtoczony mąką, pokroić go na 9 kawałków. Z tych kawałków w dłoniach uformować okrągłe bułeczki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Ciasto jest dość ciężkie, więc bułki ostatecznie nie wyrastają tak jak klasyczne pszenne pieczywo, chyba że poukładamy je w foremkach. Ja piekę bardziej płaskie na tradycyjnej blasze. Podrośnięte bułki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec przez około 20-30 minut, aż się lekko zrumienią.

5. Bułeczki z czarnuszką

Składniki:

Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć do miseczki i zasypać cukrem. Dolać ciepłe (nie gorące) mleko i rozpuścić drożdże. Wsypać kilka łyżek mąki, wymieszać i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypać z solą do większej miski, wlać wyrośnięty rozczyn, podgrzaną wodę i stopione, ostudzone masło. Zarobić ciasto żeby było elastyczne i odchodziło od miski. W razie potrzeby podsypać mąką. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Kiedy już wyrośnie, podzielić ciasto na bułki. Lekko spłaszczone ułożyć na blasze i włączyć piecyk. Zanim się nagrzeje, bułeczki podrosną trochę. Przed wstawieniem do pieczenia posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać czarnuszką. Pieczemy je w temperaturze 180 st. C przez kilkanaście minut, żeby się lekko zrumieniły.

6. Bułeczki śniadaniowe

Składniki:

Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko i wymieszać. Wsypać przesianą mąkę i resztę składników. Dokładnie wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40-50 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na kuleczki - ja z takiej porcji robię 12 niewielkich bułeczek. Układać na blasze wyłożonej pergaminem, jedna obok drugiej. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.
Przed włożeniem do pieca można posmarować je roztopionym masłem. Piec w temperaturze 190 st. C przez około 15 minut - powinny być rumiane. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy bułki są już upieczone, postukajmy palcem w bułkę. Jeśli wydaje „głuchy” dźwięk, to znaczy że jest już gotowa.

7. Drożdżówki z owocami

Składniki na 12 sztuk:

Nadzienie:

Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z dwiema łyżkami cukru, dodać połowę lekko podgrzanego mleka, kilka łyżek mąki i dobrze wymieszać. Odstawić na kilkanaście minut, żeby rozczyn zaczął pracować. Po tym czasie dodać resztę składników i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Odstawić przykryte na około półtorej godziny. Ciasto powinno podwoić objętość. Przygotować nadzienie mieszając ze sobą śmietanę, dżem i cynamon. Z ciasta formować bułeczki, lekko spłaszczać górę i nakładać w to miejsce nadzienie, a na nie owoce. Brzegi bułeczek posmarować mlekiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny. Piec w temperaturze 200 st. C przez około 20 minut. Bułeczki powinny być lekko zrumienione. Moje owoce były bardzo kwaśne, dlatego postanowiłam drożdżówki polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Jeśli jednak macie słodkie owoce, to dodatkowy cukier jest zbędny.

8. Wytrawne drożdżówki z serem, cebulą i ziołami

Składniki na ciasto:

Przygotowanie:
Drożdże zasypać cukrem i lekko rozetrzeć, żeby rozpuściły się. Wlać ciepłe mleko, sól i połowę mąki. Wymieszać dokładnie. Dosypać resztę mąki i dołożyć masło - zagnieść wszystko do uzyskania gładkiej, miękkiej masy. Przełożyć do lekko wysmarowanej olejem miski, przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Składniki farszu: ok. 150 g twardego sera - ważne, żeby to był prawdziwy ser, a nie wyrób seropodobny, 1 średnia cebula, świeży tymianek według upodobań - ja dodałam około łyżki stołowej drobno posiekanego, 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie:
Ser zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę posiekać na drobną kostkę. Wszystko razem połączyć z tymiankiem i pieprzem. Można rozetrzeć w dłoniach lub potraktować blenderem, powstanie wtedy fajna zbita masa. Ciasto przełożyć na stolnice podsypaną mąką. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 1-1,5 cm. Farsz serowo-ziołowy rozłożyć równomiernie na cieście - ciasto złożyć na 3 lub 4 razy. Odkrawać kilkucentymetrowe paski i skręcać je. Tak przygotowane drożdżówki odstawić na około 20 minut do podrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać dowolnymi dodatkami - ja użyłam grubo mielonego pieprzu. Piec w temperaturze 180 st. C przez 20-25 minut, aż do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu wystudzić lekko - są pyszne na ciepło. Z podanej porcji wychodzi sporo takich drożdżówek.

Przepisy Małgorzaty Kijowskiej, autorki bloga www.daylicooking.pl

9. Gorące bułki z krzyżykiem

Składniki:

Przygotowanie:
Ciasto dzielimy na 12 części, formujemy bułki, lekko spłaszczamy, nożem wygniatamy na powierzchni „krzyżyk” i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni C przez 18-20 minut.
Dorota Liszka

10. Swojskie bułeczki

Składniki:

Przygotowanie:
W wodzie rozpuszczamy cukier, wsypujemy drożdże i dokładnie mieszamy. Do miski wykładamy pozostałe składniki, wlewamy drożdże, wyrabiamy ciasto na około 10 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po wyrośnięciu ciasta, formujemy małe bułeczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy, nacinamy nożem dość głęboko, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godzinę do powtórnego wyrośnięcia. Następnie smarujemy bułki wodą, posypujemy suchym makiem, sezamem lub słonecznikiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 220 stopni C przez 20 minut.
Koło Gospodyń Wiejskich z Janczewa
www.kgwjanczewo.blogspot.com

11. Bagietka na śniadanie

Składniki:

Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy z wodą i cukrem. Odstawiamy na 5 minut. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy drożdże, sól i roztopione, wystudzone masło. Mieszamy, wyrzucamy na blat i zagniatamy. Wstawiamy do miski na 1 godzinę. Przykrywamy ściereczką. Wyrośnięte ciast dzielimy na dwie części. Rozpłaszczamy i zaginamy bok do środka, dobrze zlepiamy brzegi i formujemy bagietkę. Smarujemy jajkiem i posypujemy makiem. Odstawiamy na 30 minut. Robimy na niej nacięcia. Pieczemy 20-25 minut.
Danuta Rozmys, autorka bloga

Kocurkowa Kuchnia Babuni

12. Bułka pszenna

Składniki:

Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy rozczyn i pozostawiamy go do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy sól, rozczyn i tyle wody, aby uzyskać dość gęstej konsystencji ciasto. Wyrabiamy ciasto ręką, przez pół godziny, aż zacznie odchodzić od ręki. Następnie nakrywamy ciasto czystą ściereczką o odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Po tym czasie formujemy bochenek i układamy na natłuszczonej blaszce. Pozostawiamy jeszcze na ok. pół godziny do wyrośnięcia. Wierzch posypujemy makiem lub kminkiem. Pieczemy w średnio rozgrzanym piekarniku przez ok. 50 minut.
Janina

(red.)

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.