Dworzec do liftingu

Czytaj dalej
Fot. arch. PKP S.A.
Lucyna Makowska

Dworzec do liftingu

Lucyna Makowska

Żagański dworzec odzyska swój dawny blask. Właśnie rusza remont obiektu. Ma kosztować 17 milionów złotych i zakończyć się w 2019 roku.

To doskonała wiadomość dla mieszkańców Żagania. Zbudowany przed 100 laty obiekt, wydawałoby się,że lata świetności ma za sobą, ale dzięki inwestycji Polskich Kolei Państwowych S.A. ma szansę znów stać się perełką miasta. O remont żagańskiego dworca jednego z największych węzłów kolejowych na południu kraju od kilku lat zabiegali działacze Koalicji „Kolejowe Południe”.

- Gdy w zeszłym roku zapadła decyzja, sami byliśmy zdziwieni rozmachem inwestycji. Cieszę się, że te pięć lat naszej pracy, spotkań, wyjazdów, negocjacji i akcji lobbujących na rzecz remontu budynku nie poszło na marne - mówi Tomasz Kwarciński, z Kolejowego Południa.- Jedynym warunkiem, jaki musieliśmy spełnić, to dać gwarancję zagospodarowania przynajmniej części obiektu przez miejskie instytucje. Mam nadzieję, że teraz to miejsce odżyje. I najważniejsze, że nie będzie się odbywać z pieniędzy podatników.

Modernizacja dworca ma kosztować 17 mln zł i w całości będzie finansowana ze środków własnych PKP. S. A. oraz budżetu państwa. Zakończy się w pierwszym kwartale 2019 r. Za to miasto będzie miało swój udział w zagospodarowaniu obiektu. Znajdzie w nim nową siedzibę między innymi Straż Miejska, Żagańskie Towarzystwo Budownictwa Społecznego i Zakład Gospodarki Mieszkaniowej. Ma też powstać izba pamięci poświęcona kolei. Remont żagańskiego dworca wpisał się w w największy program modernizacji dworców w historii polskich kolei. Spółka PKP S.A podpisała już umowę z wykonawcą robót, tj. firmą SKB S.A. z Warszawy. Dworzec zostanie przystosowany dla osób niepełnosprawnych. W budynku znajdą się windy, ścieżki prowadzące dla osób niewidomych i niedowidzących , oznakowania i tablice tyflograficzne, których zadaniem jest pomoc w uzyskaniu niezbędnych informacji osobom z dysfunkcjami wzroku. Znajdują się mapy dotykowe pokazujące przestrzeń obiektu, z rozmieszczeniem i opisem najważniejszych pomieszczeń, a także stanowisk obsługi. Tablice wyposażone są także w specjalny dzwonek, dzięki któremu osoba niewidoma lub niedowidząca może wezwać pracownika placówki. Wszystko pod nadzorem konserwatora. Inwestycja obejmie wymianę stolarki okiennej , i drzwiowej, wykonanie przyłączy oraz remont elewacji i dachu. Dzięki monitoringowi będzie bezpieczniej a przed budynkiem pojawią się też miejsca parkingowe oraz stojaki na rowery

Lucyna Makowska

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.