Grillowane warzywa i owoce. W marynacie, ostre i klasyczne

Czytaj dalej
Fot. Istockphoto
Magda Weidner

Grillowane warzywa i owoce. W marynacie, ostre i klasyczne

Magda Weidner

Majówka to idealny czas na grilla. Poznaj nasze przepisy na warzywa i owoce, a także mięsa z rusztu.

Grillowane warzywa i owoce

Pomidory w ziołach

Składniki: 2 pomidory, oliwa, sól, pieprz, świeży estragon, świeży tymianek
Przygotowanie: Estragon i tymianek drobno posiekać. Pomidory umyć, osuszyć, naciąć skórkę na górnej części. Z folii aluminiowej zrobić foremki dla pomidorów. Włożyć do nich posmarowane oliwą pomidory, naciętą częścią do góry. Pomidory zapiekać na grillu kilkanaście minut. Naciętą część rozchylić, posypać środek solą i pieprzem. Zostawić, aż całość się „przegryzie”. Na koniec posypać ziołami. Można także włożyć do środka starty ser.

Seler w marynacie

Składniki: seler, sól, ocet. Na marynatę: oliwa, biały pieprz, orzechy laskowe, migdały, rodzynki
Przygotowanie: Seler obrać, pokroić na grube plastry. Do garnuszka wlać ocet mocno doprawiony solą, podgrzać w tym plastry selera. Zrobić marynatę. Posmarować nią z obu stron plastry selera i zostawić na ok. 30 minut. Plastry zapiekać na grillu do 10 minut. Doprawić do smaku.

Grillowane ogórki

Składniki: ogórek, masło, cebula, sól, biały pieprz
Przygotowanie:Ogórek umyć, odciąć końce, przekroić wzdłuż i pokroić na kilka równych części. Kawałki poukładać na folii aluminiowej. Ogórki posmarować masłem, przybrać pokrojoną w plastry cebulą. Posypać solą i pieprzem. Zawinąć folią. Położyć na ruszcie masłem i cebulą do góry. Zapiekać ok. 10 minut, odwrócić. Drugą stronę zapiekamy kolejne 10 minut.

Zapiekane ziemniaczki z sosem

Składniki: średniej wielkości ziemniaki. Sos: śmietana kremówka (36 proc.) , wędzona szynka, cebula, sól, pieprz
Przygotowanie: Ziemniaki wyszorować, każdy zawinąć w folię aluminiową. Ułożyć między rozżarzonymi węglami. Zapiekać niecałą godzinę, kilkakrotnie zmieniając pozycję ziemniaków. Śmietanę wymieszać z szynką i drobno pokrojoną cebulą. Doprawić do smaku. Podawać z upieczonymi kartoflami.

Cykoria z grilla

Składniki: mała cykoria, oliwa, masło, sól
Przygotowanie: Cykorię umyć, wyciąć głąb, przepołowić wzdłuż. Ponownie umyć, osuszyć. Posmarować oliwą. Zapiekać kilka minut, kilkakrotnie obracając.Po zdjęciu z rusztu doprawić do smaku.

Cebula z grilla

Składniki: cebula, oliwa
Przygotowanie: Cebulę umyć, nie obraną gotować przez ok. 10 minut w wodzie. Zdjąć łupiny. Cebulę nadziać na rożen, posmarować oliwą. Zapiekać ok. 20 minut, obracając i polewając oliwą.

Cukinia z parmezanem

Składniki: mała cukinia, oliwa, biały pieprz, przyprawy, starty parmezanPrzygotowanie: Cukinię umyć, przepołowić wzdłuż lub pokroić w plastry. Na gorącym ruszcie ułożyć folię aluminiową, na niej - wysmarowaną oliwą cukinię. Cukinię posypać parmezanem i przyprawami. Zapiekać do 15 minut. Nadaje się do jedzenia, gdy miąższ jest miękki.

Szaszłyki warzywne

Składniki: kalafior, cukinia, bakłażan, papryka, cebula, cytryna, sól, czosnek, oliwa z oliwek, keczup, ocet winny, musztarda, mus jabłkowy, pieprz
Przygotowanie: Wszystkie warzywa opłukać, pokroić w cząstki, nadziewać na patyczki. Przygotować sos, łącząc oliwę z rozdrobnionym czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku. Tak przygotowanym sosem polać szaszłyki. Opiekać na grillu przez kilkanaście minut. Podawać z sosem powstałym po zmieszaniu mus jabłkowego, octu winnego, keczupu i musztardy.

Faszerowane pieczarki

Składniki: duże pieczarki, ser feta, masło, cebula, sól, pieprz
Przygotowanie: Nóżki pieczarek drobniutko pokroić. Udusić na maśle z pokrojoną cebulą. Wymieszać z rozdrobnioną fetą. Doprawić do smaku.
Farszem wypełnić kapelusze pieczarek. Włożyć w foremki zrobione z folii aluminiowej, które wcześniej trzeba wysmarować oliwą. Pieczarki zapiekać przez kilka minut.

Roladki z cukinii

Składniki: 1 młoda cukinia, 100 g sera typu feta, świeża bazylia, pieprz . olej, sos czosnkowy
Przygotowanie: Cukinię umyć, obciąć końcówki i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Każdy plaster oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i posypać posiekaną bazylią. Następnie położyć na nie po kawałku fety, zrolować i spiąć wykałaczką. Tak przygotowane, posmarować delikatnie olejem i grillować na rozgrzanym ruszcie. Gotowe roladki podawać z sosem czosnkowym.

Roladki paprykowe z twarożkiem

Składniki: papryka, twarożek, szczypiorek, koperek, natka pietruszki, oliwa, ser feta, sos czosnkowy
Przygotowanie: Paprykę umyć, pokroić wzdłuż na pół i usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na folii przecięciem do dołu, wierzch posmarować oliwą i grillować. Można też opiekać paprykę w gorącym piekarniku. Upieczone strąki obrać ze skórki. Można przykryć je wilgotną ściereczką i poczekać do ostygnięcia, wtedy skórka szybciej odejdzie. Przygotować farsz. Posiekać zieleninę, rozdrabnić twarożek, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Składniki połączyć i doprawić naszymi ulubionymi ziołami. Papryki rozpłaszczyć dłonią, posmarować plastry pastą twarogową i zwinąć. Powstają nam wtedy roladki, które przed podaniem możemy pokroić na grube plastry, każdy spiąć wykałaczką. Dobrze jest schłodzić danie przez godzinę w lodówce. Świeżo zmielonym pieprzem i posypać posiekaną bazylią. Następnie położyć na nie po kawałku fety, zrolować i spiąć wykałaczką. Tak przygotowane, posmarować delikatnie olejem i grillować na rozgrzanym ruszcie. Gotowe roladki podawać z sosem czosnkowym.

Cytrusowa mieszanka

Składniki: 2 pomarańcze, banan, grejpfrut, plastry ananasa, jabłka, gruszki, cukier
Przygotowanie: Owoce obrać ze skórki. Z jabłek i gruszek usunąć gniazdka. Owoce pokroić. Nadziewać na przemian na rożen. Tak przygotowaną porcję posypać cukrem i owinąć w folię aluminiową. Zapiekać ok. 20 minut, często zmieniając pozycję warzywnego szaszłyka.

Jabłka z wędzonym serem

Składniki: jabłka, kieliszek koniak, wędzony ser
Przygotowanie: Jabłka umyć, osuszyć, przepołowić i oddzielić gniazdka. Do powstałego zagłębienia nalać koniaku. Posypać startym serem. Owoce zawinąć w foremkę z folii aluminiowej. Zapiekać na grillu do 10 minut.

Banany z czekoladą

Składniki: dojrzałe banany, czekolada (jak do smarowania chleba)
Przygotowanie: Banany w skórce położyć bezpośrednio na ruszt. Grillować do momentu, gdy skórka będzie ciemnobrązowa, niemal czarna. Banana można ściągnąć z grilla, gdy będzie bardzo miękki.
Naciąć skórkę wzdłuż na szerokość ok. 1 cm. Posmarować czekoladą.

Mocny ananas

Składniki: ananas w plastrach z puszki, mały kieliszek wódki, oliwa, słodka śmietana
Przygotowanie: Plastry ananasa odsączyć z soku, wysuszyć. Każdy nasączyć wódką i zostawić na ok. 30 minut pod przykryciem. Ananasy wyjąć, delikatnie osuszyć, nasączyć oliwą. Udekorować bitą śmietaną.

Grillowane warzywa i owoce. W marynacie, ostre i klasyczne
Istockphoto

W marynacie, ostre, klasyczne

Karkówka na ostro

Składniki: 1 kg karkówki , oliwa z oliwek, sos sojowy, musztarda ostra, majeranek
Przygotowanie: Karkówkę opłukać i pokroić w plastry grubości 1,5 cm. W głębokim szklanym naczyniu przygotować sos z podanych składników. Mięso układać warstwami w sosie, następnie odstawić je w chłodne miejsce na co najmniej dobę. Można je również krócej trzymać w sosie, ale wtedy nie będzie wonne i kruche. Po wyjęciu z sosu piec na ruszcie około 30 minut. W trakcie pieczenia można je polewać sosem (nigdy piwem lub winem).

Kiełbasa pod kołyderką

Składniki: kiełbasa, ser żółty, boczek, musztarda, keczup
Przygotowanie: Kiełbasę przekrawamy wzdłuż. Każdy kawałek smarujemy musztardą z olejem lub keczupem z olejem (można także zrobić mieszankę keczupu z olejem). Na tak przygotowane kawałki kiełbasy układamy kawałki sera żółtego, całość owijamy plastrami boczku. Grillujemy.

Hamburger z warzywami

Składniki: 100g cielęciny, 100g wieprzowiny, bułka tarta, cebula, bułka do hamburgera, sól, pieprz
Przygotowanie: Mięso kroimy na drobne kawałki, mielimy. Do mięsa dodajemy bułkę tartą, posiekaną cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Składniki dokładnie mieszamy i formujemy na okrągłe, płaskie kotlety. Smażymy je na grillu.Bułki przecinamy na pół, podpiekamy na grillu. Usmażone hamburgery wkładamy w podpieczone bułki.Podawać z musztardą lub ketchupem.

Udka z papryką

Składniki: co najmniej 1 kg udek kurzych, oliwa z oliwek, 4 ząbki czosnku, mielona papryka słodka i ostra, pieprz, sól
Przygotowanie: Płuczemy udka. W naczyniu (najlepiej szklanym) mieszamy wszystkie składniki. Do otrzymanego sosu wkładamy udka i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dobę. Wyjmujemy je z sosu, układamy na grillu i pieczemy około 15 minut. W trakcie pieczenia mięso można polewać sosem z naczynia. Uwaga: zamiast udek można piec skrzydełka lub piersi drobiowe.

Kurczak na ostro

Składniki: 2 filety z kurczaka, sól. Na marynatę: oliwa, 2 łyżki stołowe octu, łyżeczka sosu sojowego, łyżeczka czerwonej ostrej papryki, łyżeczka ostrej musztardy, łyżeczka ostrego keczupu, cebula, sól czosnkowa, tymianek, rozmaryn
Przygotowanie: Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Polać nią filety i odstawić na kilka godzin, co jakiś czas obracając i wcierając w nie marynatę.
Mięso osuszyć, zapiekać z każdej strony po ok. 20 minut, polewając często marynatą. Przed podaniem osolić.

Kiełbaski z cebulką i ziemniaczkami

Składniki: 8 kiełbasek wędzonych, pół szklanki piwa, 4 duże ziemniaki, 2 cebule, natka pietruszki, olej, sól, pieprz, tacki do grillowania
Przygotowanie: Obrane i opłukane ziemniaki pokrój na ćwiartki. Cebule obierz z łupin, pokrój na grube plasterki. Na tackach ułóż kiełbaski, pokrojone ziemniaki i plasterki cebuli. Warzywa skrop olejem. Tacki ułóż na grillu. Grilluj kiełbasę i warzywa, aż się przyrumienią. W czasie pieczenia kiełbaski 2-3 razy polej piwem. Gotowe warzywa dopraw solą i pieprzem, posyp posiekaną natką pietruszki.

Żeberka w marynacie miodowej

Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych, 250 ml keczupu, 60 ml miodu, 60 ml sosu sojowego, przyprawa grillowa do mięsa lub do żeberek
Przygotowanie: Przygotować marynatę: w głębokiej misce wymieszać ze sobą: keczup, miód, sos sojowy i przyprawę grillową do żeberek. Żeberka obtoczyć i zanurzyć w marynacie. Przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny. Gotowe żeberka owinąć osobno w folię i położyć na rozgrzanym grillu. Piec około 30-35 minut, obracając od czasu do czasu. Upieczone żeberka wyciągnąć z folii i położyć na chwilę na grillu, aby się ładnie zrumieniły.

Stek klasyczny

Składniki: 1 stek wołowy, łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka masła, sól, świeżo mielony pieprz, gałązka
rozmarynu, ząbek czosnku
Przygotowanie: Umyty stek suszymy na ręczniku papierowym. Smarujemy oliwą, a następnie dobrze pieprzymy. Stek wykładamy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Smażymy po 2-4 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy gotowe mięso na talerz, solimy. Na wierzch gorącego steku wykładamy gałązkę rozmarynu, rozgnieciony ząbek czosnku, a na wierzch masło. Pozostawiamy go tak na kilka minut, aż masło się nie roztopi i mięso „odpocznie”

Żeberka ogniste

Składniki: 2 kg żeberek, 3 łyżki sosu chili, 3 łyżki miodu, łyżka sosu sojowego, 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka curry, 1/2 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki, kilka kropel tabasco, 1/2 cytryny
Przygotowanie: Żeberka umyć i podzielić na porcje. Przygotować marynatę: wszystkie składniki wymieszać z sokiem z cytryny i pozostawić, by się „przegryzły”.Żeberka natrzeć marynatą i pozostawić na 1-2 godziny.
Ruszt przykryć folią aluminiową, na niej ułożyć żeberka. Piec ok. 30 minut, często obracając i polewając marynatą ściekającą z żeberek.

Soczysty stek na ostro

Składniki: 4-6 łyżek sosu chili (butelka 250 ml), 0.5 kg wołowiny, oliwa z oliwek, sól, pierz, słodka czerwona papryka
Przygotowanie: Wołowinę porcjujemy na plastry o grubości 3 cm. Na kilka godzin przed planowanym grillowaniem, mięso marynujemy w oliwie z oliwek z dodatkiem soli, pieprzu i słodkiej papryki. Plastry wołowiny układamy na mocno rozgrzanym ruszcie. Po zdjęciu z grilla podajemy z sosem

Stek z polędwiczki wieprzowej

Składniki: 600 g polędwiczki wieprzowej. Marynata:100 ml oleju, 2 łyżki sosu sojowego, 100 ml piwa , 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej, sok z 1/2 cytryny, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku, sos chrzanowy
Przygotowanie: Z polędwiczki wieprzowej usunąć błonę, przeciąć na cztery części i uformować steki lekko rozbijając je dłonią w poprzek włókien. Ząbki czosnku wycisnąć przez praskę. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszać, wysmarować nią steki i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Następnie grillować na rozgrzanym ruszcie po ok. 5 min z każdej strony. Podawać z sosem chrzanowym

Faszerowany filet z kurczaka z sosem

Składniki: 4 filety z kurczaka (każdy po ok. 150 g), 2 kulki sera mozarella,3-4 pomidory suszone z oliwy, olej świeża bazylia i rozmaryn, sól, pieprz do smaku, sos musztardowy
Przygotowanie: Fileta z kurczaka rozciąć tak, aby powstała kieszonka. Do środka włożyć połowę kulki mozarelli, pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz posiekane zioła. Doprawić do smaku solą, pieprzem i spiąć szpatułką do szaszłyków. Tak przygotowane filety wysmarować odrobiną oleju i grillować na ruszcie z obu stron po ok. 10 min. Podawać z pikantnym Sosem musztardowym.

Magda Weidner

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.