Halloweenowa zupa rybna w dyni

Czytaj dalej
Fot. Pixabay
redakcja

Halloweenowa zupa rybna w dyni

redakcja

SKŁADNIKI:

  1. Czas przygotowywania: 25 min.
  2. Czas gotowania: 35 min.
  3. Stopień trudności: łatwy
  4. Liczba porcji: 3

WYKONANIE:

Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Odkrój górną część dyni, wydrąż ją i oczyść, również odkrojoną górną część. Nasiona z dyni rozłóż na blaszce. Posyp solą, pieprzem, płatkami papryki i chili. Polej delikatnie oliwą. Posmaruj oliwą wydrążone dynie od środka, to samo zrób z „pokrywkami”.

Posyp chili i piecz w piekarniku około 25 minut. Po tym czasie dołóż nasiona dyni do piekarnika i piecz jeszcze 5-10 minut.

W czasie pieczenia dyni przygotuj zupę. Cebulę i czosnek z 1 łyżką oliwy podsmaż na patelni. Następnie dodaj bulion rybny, mleko, białe wino, liść laurowy i tymianek. Dopraw do smaku szczyptą soli, pieprzu i cayenne. Wszystko zagotuj, do wrzącej zupy dołóż pokrojone ziemniaki. Przykryj i gotuj około 5 minut – aż ziemniaki zmiękną. Dodaj do zupy ryby i owoce morza. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 2-3 minuty, aż owoce morza będą gotowe, dołóż do zupy startą skórkę z cytryny, śmietanę, szczypiorek i pietruszkę. Przelej zupę do upieczonych, wydrążonych dyń, posyp na wierzchu prażonymi nasionami, szczypiorkiem i pietruszką.

PORADA: Miski z dyni są opcjonalne. Jeżeli masz bardzo mało czasu, zrezygnuj z nich i podaj zupę w zwykłych miskach.

Przepis: Polsat Food Network

redakcja

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.gazetalubuska.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2020 Polska Press Sp. z o.o.