redakcja Gazety Lubuskiej

Jabłka w roli głównej

Jabłka w roli głównej Fot. istockphoto
redakcja Gazety Lubuskiej

Poznajcie 30 sprawdzonych przepisów na dania, przekąski i desery, w których królują nasze soczyste, smaczne i zdrowe jabłka

1. Jabłka pieczone

Składniki: 5 dużych jabłek, 2 łyżki cukru pudru, kawałeczek laski wanilii.
Przygotowanie: Jabłka umyć, obrać i wydrążyć. Do środka wsypać połowę cukru pudru. Owoce upiec w temp. 180 st. przez ok. 15 minut, wyjąć i ostudzić. Wanilię pokroić, rozetrzeć z małą ilością cukru i posypać upieczone jabłka.
Janina

2. Racuchy z jabłkami i gruszkami

Składniki: 1-1,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki mleka, 2 jajka, 0,25 szklanki cukru, 0,5 opakowania cukru wanilinowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki oleju, jabłka, gruszki, cukier puder do posypania.
Przygotowanie: Ubić białka na sztywno. W osobnym naczyniu ubić żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym oraz z odrobiną wody. Dodać mleko, olej, mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodać białka, miksując na najniższych obrotach. Ciasto nałożyć na patelnię bez oleju. Ułożyć owoce. Racuchy smażyć na bardzo małym ogniu. Gotowe posypać cukrem pudrem.
La lola

3. Ciasto z jabłkami

Składniki: 25 dag masła (margaryny), 1 szklanka cukru, 2 szklanki mąki, 5 jajek, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu, ok. 1 kg jabłek obranych i pokrojonych w kostkę.
Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, dosypać mąkę wymieszaną z sodą, kakao i cynamonem. Dokładnie utrzeć, na końcu dodać pokrojone w kostkę jabłka i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do foremki o wymiarach ok. 24 x 30 cm. Piec ok. 45 min. w temp. 180 st. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

4. Jabłka na szarlotkę

Składniki: 2 kg jabłek, 1 szklanka cukru, 2-3 goździki, 2 ziarna ziela angielskiego.
Przygotowanie: Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, dodać goździki i ziele angielskie. Smażyć. Po rozpadnięciu się jabłek, dodać cukier, wymieszać i dalej smażyć jeszcze kilka minut. Włożyć do słoików. Zakręcić i odwrócić dnem do góry.
Danuta Rozmys

5. Sok jabłkowy

Składniki: 5 kg jabłek, 1 szklanka cukru - jeśli jabłka nie są słodkie.
Przygotowanie: Jabłka ze skórką wycisnąć w sokowirówce. Wlać do garnka, wsypać cukier jak potrzeba i lekko podgrzewać, aż się rozpuści (nie zagotowywać soku). Zlać do butelek. Pasteryzować 10 minut.
Danuta Rozmys, autorka bloga kulinarnego Kocurkowe Rozmyślanie Babuni

6. Jabłka z cynamonem

Składniki: 4 jabłka, 4 łyżeczki cukru, 4 łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie: Owoce myjemy, wycinamy środek z gałązką w jabłku, do środka wkładamy po jednej łyżeczce cynamonu i cukru. Pieczemy w 180 st. przez 25 minut.
Monika

7. Róże z jabłek w cieście francuskim

Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego, 3 czerwone jabłka, łyżka soku z cytryny, pół szklanki brązowego cukru, 2 łyżeczki cynamonu, jajko.
Przygotowanie: Ciasto pokroić w 2 cm paski. Cukier wymieszać z cynamonem. Jabłka pokroić w ćwiartki, a później w ósemki, bardzo cienko i najlepiej obieraczką do warzyw. Oczywiście zostawiamy skórkę, bo dzięki niej nasze róże będą ładniejsze. Wybieramy czerwone owoce. Tak pokrojone jabłka skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy wrzątkiem na 3-5 minut. Wrzątku tyle żeby przykrył nasze jabłka. Jabłka dokładnie odsączamy. Ciasto rozwijamy, posypujemy z jednej strony cukrem z cynamonem, układamy plasterki jabłka, tak żeby trochę zachodziły na siebie i zwijamy znowu w rulon. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 20 minut w 180 st. na złoty kolor.
Marta Urbańska, autorka bloga www.magicznezyciemarty.pl

8. Jabłkowe ciasto

Składniki: Kostka masła roślinnego, 2 budynie śmietankowe z cukrem, litr mleka, kilogram pokrojonych dowolnie jabłek, 4 jajka, szklanka cukru, szklanka mąki pszennej tortowej, szklanka mąki ziemniaczanej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie: Masło rozpuścić, odstawić do wystygnięcia. Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka oraz obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wlać wystudzone masło. Całe ciasto dobrze wymieszać mikserem. Wyłożyć około 3/4 ciast do blaszki. Na ciasto układamy jabłka bądź inne dowolne owoce - poza śliwkami. Idealnie pasują brzoskwinie. Z jabłkami i tak jest pyszne, a mamy teraz dobre polskie jabłka. Na to ciepły budyń zrobiony z litra mleka i dwóch budyniowych proszków. Przykryć pozostałym ciastem. Piec około godziny w 180 st. na złoty kolor.
Marta Urbańska, autorka bloga www.magicznezyciemarty.pl

9. Ciasto budyniowe z jabłkami

Składniki: Ciasto: kostka margaryny, 450 g mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 jajko, 2 żółtka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, łyżeczka proszku do pieczenia. Masa budyniowa: 6 jabłek, 3 łyżki brązowego cukru, 3 łyżki soku z cytryny 3 budynie waniliowe, litr mleka, cukier puder do posypania ciasta.
Przygotowanie: Składniki ciasta zagnieść. Połową wyłożyć blaszkę, wstawić do lodówki. Drugą połowę zamrozić. Z jabłek wyciąć gniazdka nasienne, pokroić w ósemki. Jabłka można przesypać cukrem i skropić sokiem z cytryny. Wyłożyć na ciasto. Przygotować budyń, gorący wylać na owoce. Resztę ciasta zetrzeć na budyń. Piec 50 minut w 180 st. Posypać cukrem pudrem.
Marta Urbańska, autorka bloga www.magicznezyciemarty.pl

10. Galaretka

Składniki: 2 kg jabłek, 1 kg owoców sezonowych: śliwki, gruszki, 2 szklanki cukru (wersja dla diabetyków to 10 ml słodziku w płynie), 2 łyżki oliwy, 2 łyżki cynamonu.
Przygotowanie: Piekarnik ustawiamy na 220 st. Jabłka myjemy, nie obieramy, układamy na blaszce i pieczemy do miękkości. Następnie przeduszamy je przez sito. Do garnka wlewamy olej, wkładamy masę jabłkową. Dodajemy inne sezonowe owoce, myjemy, drylujemy, kroimy i dokładamy do masy. Smażymy do gęstej konsystencji, a pod koniec dodajemy cukier i cynamon. Masa musi być gęsta. Na blaszkę wyłożoną folią spożywczą i lekko posmarowaną oliwą - wykładamy ją na grubość około 0,5 cm. Taką blachę z owocami odstawiamy w ciemnym i suchym miejscu przynajmniej na 2 dni do tygodnia. Potem kroimy w kostkę i otaczamy w cukrze krysztale.
Lucyna Bocer

11. Ciasto dyniowe z jabłkami

Składniki: 1 szklanka puree dyniowego*, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 4 jajka, 1 szklanka oleju, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki przyprawy piernikowej, 1 łyżeczka cynamonu, 3 jabłka.
Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem dodając olej, puree dyniowe, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, wsypać przyprawy. Ciasto wylać na formę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Powtykać plasterki obranych jabłek. Piec ok. 50 minut w 180 st.
* Dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do garnka, zalać odrobiną wody i prażyć aż będzie miękka. Zmiksować dynię blenderem na jednolita gładką masę. Odstawić do wystudzenia.
Marzena Duda, autorka bloga www.zaciszekuchenne.blogspot.com

12. Owsianka z pieczonym jabłkiem, żurawiną

Składniki: 0,5 szklanki płatków owsianych, 2 szklanki mleka lub wody, cukier (ilość wg uznania, u mnie 1 łyżeczka), 1 jabłko, 1 łyżeczka masła, cukier do zapiekania jabłek, pierniki, żurawina suszona.
Przygotowanie: Płatki gotować na mleku lub wodzie z dodatkiem cukru około 8-10 minut. W tym czasie zapiec z masłem obrane i pokrojone w cząstki jabłko. Przed zapiekaniem obsypać owoce cukrem. Wyjąć gdy się zarumienią. Owsiankę przełożyć do kubka/miski, dodać na wierzch jabłka, żurawinę i pokruszone pierniki.
Marzena Duda, autorka bloga www.zaciszekuchenne.blogspot.com

13. Bułeczki drożdżowe

Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej, 15 g drożdży, 125 ml mleka, 1 żółtko, 3,5 łyżki cukru, 30 g masła, szczypta soli. Nadzienie: 2 średniej wielkości jabłka, 1 czubata łyżka cynamonu, 1 czubata łyżka cukru, 40 g masła, 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej, sok z cytryny do skropienia jabłek. Dodatkowo: cukier do posypania ciasta, 1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta, masło i mąka do formy.
Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko lekko podgrzać tak, by było letnie. Drożdże rozkruszyć, zalać połową mleka, dodać 1 łyżeczkę mąki i 0,5 łyżki cukru, wymieszać i pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 20 minut). Masło roztopić, ostudzić. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier, żółtko, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Składniki wymieszać, zacząć wyrabiać ciasto. Gdy ciasto będzie już tworzyć całość, dodawać stopniowo masło, wyrabiając przez kilka minut do uzyskania jednolitego, elastycznego, odchodzącego od dłoni ciasta.
Ciasto pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (w zależności od temperatury otoczenia może to trwać od 45 minut do ponad godziny). Pod koniec wyrastania ciasta przygotować nadzienie.
Masło roztopić, dodać cynamon i cukier, wymieszać. Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić obficie sokiem z cytryny, odcisnąć na sitku. Odcedzone jabłka wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podsypać mąką, rozwałkować na cienki placek (u mnie o wymiarach 38x32 cm).
Na całej powierzchni placka (łącznie z brzegami) rozsmarować równomiernie pędzelkiem masło cynamonowe, dłonią rozłożyć na cieście jabłka tak, by przykryły je cienką warstwą (nie musi być to idealnie równomiernie. Placek delikatnie zwinąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku. Formę na muffiny wysmarować masłem i oprószyć mąką. Rulon z ciasta pokroić ostrym nożem na 10 części (około 3-3,5 cm grubości).
Każdą z części przełożyć do zagłębień w formie jednym z rozcięć do góry.Formę przykryć ściereczką, pozostawić na około 20 minut do napuszenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jajko roztrzepać z mlekiem, pędzelkiem posmarować z wierzchu każdy z ruloników, następnie posypać cukrem. Formę wstawić do piekarnika i piec przez około 18-22 minut do zrumienienia się babeczek (można delikatnie sprawdzić patyczkiem na środku, czy ciasto jest suche i upieczone). Upieczone muffiny wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać pod przykryciem.
Marzena Duda, autorka bloga www.zaciszekuchenne.blogspot.com

14. Waniliowe babeczki z jabłkami

Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru, 3 łyżki cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szklanka mleka, 1/3 szklanki oleju, 2 jajka, 1 większe jabłko.
Przygotowanie: Jabłko umyć, osuszyć i pokroić w niewielkie cząstki - razem ze skórką. Wszystkie składniki zmiksować razem przy użyciu ręcznego miksera. Ciasto nakładać do papilotek do 2/3 - 3/4 ich wysokości. Cząstki jabłek wkładać do ciasta. Babeczki piec w temperaturze 180 st. przez około 25 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy dobrze się upiekły. Babeczki można polukrować lub obsypać cukrem pudrem. Są jednak wystarczająco słodkie, więc smakują również bez tych dodatków.
Małgorzata Kijowska, autorka bloga www.daylicooking.pl

15. Kisiel jabłkowy

Składniki: 4-5 średnich jabłek, cukier do smaku, 1/2 łyżeczki goździków, mąka ziemniaczana.
Przygotowanie: Jabłka obrać (ale można też skórkę zostawić), wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grubsze cząstki (nie mogą być zbyt małe, bo rozpadną się podczas gotowania). Pokrojone jabłka przełożyć do garnka i zalać wodą. Powinno jej być niezbyt dużo, żeby kisiel miał dobry, jabłkowy smak. Na taka porcję jabłek powinien wystarczyć około 1 litr wody. Dodać goździki i cukier. Na niewielkim ogniu ugotować kompot. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. (Na 1 szklankę kompotu około 1 lekko czubatą łyżeczkę, chyba że ktoś woli gęstszy kisiel, wtedy można dodać więcej.) Do gotującego się kompotu, cały czas mieszając, wlać wodę z mąką ziemniaczaną. Gotować (na niewielkim ogniu) przez chwilę, aż kisiel zgęstnieje. Przelać do wypłukanych zimną woda salaterek. Podawać po lekkim przestudzeniu lub na zimno.
Małgorzata Kijowska, autorka bloga www.daylicooking.pl

16. Jabłka w sosie korzennym

Składniki: jabłka, brązowy ryż. Na sos: 200 ml wody,6 łyżek miodu, 3/4 szklanki cukru, 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, opakowanie mielonego cynamonu (15 g),1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego, pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej.
Przygotowanie: Do rondelka wlać wodę, wsypać ziele angielskie i cukier, gotować 2-3 minuty. Dołożyć resztę składników, wymieszać i wszystko razem gotować na minimalnym ogniu przez kilka minut. Sos będzie miał konsystencję podobną jak kisiel. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć środki i pokroić w cząstki. Włożyć do garnka z sosem i na niewielkim ogniu gotować przez około pół minuty. Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Na ugotowany ryż układać cząstki jabłek i polać sosem (sos, oczywiście, bez ziela angielskiego). Dla uzyskania intensywniejszego smaku można tak przygotowany ryż z jabłkami i sosem zapiec przez kilkanaście minut w piekarniku. Podawać na gorąco lub na zimno. Jako dodatek można podać gęstą kwaśną śmietanę.
Małgorzata Kijowska, autorka bloga www.daylicooking.pl

17. Biszkopt z jabłkami

Składniki: Biszkopt: 5 jaj, łyżeczka proszku do pieczenia, 6 łyżek mąki, 3 łyżki cukru. Masa: 1,5 kg jabłek, galaretka owocowa, łyżka żelatyny, cukier. Krem: pół litra mleka, szklanka cukru, budyń (waniliowy, śmietankowy lub cytrynowy). Polewa: 1/2 kostki margaryny, 4 łyżki cukru, łyżka wody, 2 łyżki kakao.
Przygotowanie: Z podanych składników upiec biszkopt. Jabłka utrzeć, przesmażyć, wsypać cukier i galaretkę z żelatyną. Chwilę pogotować. Na przestudzone ciasto wyłożyć jabłka. Ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, po czym dalej ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Krem nałożyć na jabłka. Składniki polewy podgrzać do zagotowania (nie gotować!) i cały czas mieszając - ostudzić. Polać ciasto zimną polewą.
Urszula

18. Ciasto makowe z jabłkami

Składniki: Ciasto: 30 dag mąki, 20 dag masła, 10 dag cukru, 4 łyżki wody. Masa makowa: 30 dag maku, 10 łyżek kaszy manny, 8 jajek, 6 jabłek, 10 dag zmielonych orzechów, 45 dag cukru, 25 dag masła, cukier waniliowy, 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej, mleko, lukier, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, olejek migdałowy, skórka pomarańczy, płatki migdałowe, rajskie jabłuszka (do dekoracji).
Przygotowanie: Składniki ciasta posiekać i zagnieść. Ciasto owinąć folią i schłodzić. Mak opłukać, odsączyć i zalać mlekiem tak, by był przykryty. Gotować 30 minut, odsączyć i dwukrotnie zemleć. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając kolejno żółtka. Do masy dodawać po łyżce maku, kaszę mannę z proszkiem do pieczenia, orzechy, skórkę pomarańczową i 2 krople olejku migdałowego. Dodać obrane pokrojone jabłka. Masę połączyć z pianą z białek. Formę wyłożyć ciastem. Podpiec na złoto w temperaturze 200 st. Na wierzchu rozłożyć masę makową i piec 50 minut w temperaturze 180 st. Ostudzone ciasto wyjąć z formy, polukrować, posypać płatkami migdałowymi. Udekorować rajskimi jabłuszkami i skórką pomarańczową.
Zygmunt

19. Szarlotka na zimno

Składniki: 1,5 kg, jabłek, cukier, duża paczka biszkoptów, cynamon, cytryna, 600 ml śmietanki 30 proc., żelatyna, cukier waniliowy.
Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem w miarę upodobań (zależy czy słodkie jabłka) i gotujemy, aż jabłka będą miękkie, ale nie rozgotowane. Zostawiamy je z sokiem, który wypłynął podczas gotowania. Dodajemy małą łyżkę żelatyny i 2 łyżki cynamonu, trochę soku z cytryny (zamiast żelatyny można użyć kisielu). Zostawiamy do ostudzenia. Śmietankę zimną ubijamy z cukrem waniliowym. Dodajemy rozrobioną z wodą odrobinę żelatyny (ok. 1 łyżka) i mieszamy delikatnie. Na spodzie blachy układamy biszkopty ściśle obok siebie, na to wylewamy masę jabłkową, a następnie masę śmietankową. Wstawiamy do lodówki na parę godzin, by wszystko zastygło i zesztywniało.
Olga

20. Cydrowy krem jabłkowy

Składniki: 3 jajka, 1/5 szklanki mleka 3,2 proc., 1/4 szklanki brązowego cukru, 5 lasek cynamonu, 3 szklanki cydru.
Przygotowanie: Mleko i cukier podgrzewamy na średnim ogniu, nie doprowadzając do ich zagotowania. Następnie dodajemy je do wcześniej ubitych jajek. Powstały krem, mieszając, gotujemy do momentu zgęstnienia. Przelewamy do żaroodpornych miseczek i umieszczamy na każdej z nich laskę cynamonu. Gotujemy je na parze przez ok. 10 minut. Następnie zostawiamy je w naczyniu pod przykryciem na 5 minut. Studzimy i odstawiamy na godzinę do lodówki, przygotowując w tym czasie syrop cydrowy. Cydr gotujemy w rondelku z laską cynamonu przez 15 minut, cały czas mieszając. Przygotowanym syropem polewamy schłodzone kremy i podajemy deser.

21. Sernikobrownie z jabłkami

Składniki: Ciasto czekoladowe: 200 g czekolady 200 g masła, 3 jajka, 200 g cukru pudru, 150 g mąki. Masa serowa: 500 g twarożku sernikowego, 120 g cukru pudru, 2 jajka, 300 g prażonych jabłek.
Przygotowanie: Ubijamy jajka z cukrem ok. 10 minut, by stworzyły puszystą masę. Roztapiamy czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Łączymy z masą w robocie, mieszając delikatnie, by nie stracić jej objętości. Dodajemy przesianą mąkę. Wylewamy masę do formy. Pieczemy w 190 stopniach przez 30 minut. Ubijamy twarożek z cukrem kilka minut i wbijamy po jednym jajku, a na końcu dodajmy jabłka. Wylewamy masę serową na wyjętego z piekarnika murzynka, całość pieczemy 30 minut i zostawiamy do ostygnięcia.

22. Cydr

Składniki: Jabłka słodkie (bogate w cukier odpowiedzialne za zawartość alkoholu) - 5 części, jabłka kwaśne (nadają cydrowi kwaskową nutę) - 2 części, jabłka dzikie (gorzkie lub słodko-gorzkie odpowiedzialne za smaki aromat cydru) - 1 część, drożdże aktywne do cydru, piwa lub wina, pożywka dla drożdży, balon szklany lub fermentor.
Przygotowanie: Z jabłek należy wycisnąć sok. Sok z sokowirówki zawiera dużą ilość drobnych cząstek owoców, które tworzą gęstą pianę. Do soku dodajemy drożdże, pożywkę i... czekamy kilka dni, aż napój sfermentuje.
Tadeusz Flak

23. Murzynek z jabłkami

Składniki: 3 szklanki mąki, 1,5 szklanki oleju, 1,5 szklanki cukru, 5 jajek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 3 łyżki kakao, 5 jabłek.
Przygotowanie: Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy nasiona i kroimy w grubszą kostkę. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując, dodajemy żółtka, cukier, cienkim strumieniem wlewamy olej oraz stopniowo dodajemy przesianą, wymieszaną mąkę razem z proszkiem do pieczenia, kakaem oraz cynamonem. Na końcu wsypujemy jabłka, mieszamy delikatnie ciasto drewnianą łyżką. Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. pieczemy ciasto przez 60 minut. Po upieczeniu, chłodne posypujemy cukrem pudrem.
Koło Gospodyń Wiejskich z Janczewa, www.kgwjanczewo.blogspot.com

24. Tosty z jabłkami

Składniki: chleb tostowy, kostka twarożku (półtłustego), cukier waniliowy, mała śmietana 18 proc., jabłko, cynamon.
Przygotowanie: Przygotowujemy masę serową. Twarożek rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego cukier i odrobinę śmietany. Masa ma być głaska. Gotowe grzanki smarujemy twarożkiem, na wierzch kładziemy cienkie plasterki jabłka i posypujemy cynamonem.
Magda

25. Sałatka błyskawiczna

Składniki: 2 jabłka, puszka kukurydzy, por, 2 zielone ogórki, majonez, jogurt naturalny, pieprz, sól.
Przygotowanie: Por dokładnie umyć i poszatkować w cienkie talarki. Jabłka i ogórki umyć, obrać w kostkę. Odcedzić kukurydzę. Wszystkie warzywa wymieszać w salaterce, polać majonezem połączonym z jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jadwiga Panońko

26. Kapusta duszona z jabłkami

Składniki: mała główka białej kapusty, 1 średnia cebula, 4-5 kwaskowatych i twardych jabłek, 3 liście laurowe, pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego, 2 średnie marchewki, majeranek, sól, grubo mielony pieprz, 2-3 łyżki oleju.
Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Kapustę szatkujemy - stopień grubości dowolny. Marchew obieramy, płuczemy i ścieramy na grubej jarzynowej tarce. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy ją lekko. Następnie wrzucamy poszatkowaną kapustę, liście laurowe i ziele angielskie, i na niewielkim przesmażamy przez kilka minut mieszając często. W tym czasie myjemy jabłka. Przekrawamy i wycinamy gniazda nasienne (nie obieramy ze skóry.) Kroimy w grubą kostkę - ja kroiłam na 8 cząstek, a każdą cząstkę na 3 części. Jabłka wraz z marchwią dorzucamy do kapusty, mieszamy i dusimy pod przykryciem do miękkości, mieszając co jakiś czas. Gdyby kapusta była zbyt sucha, można dolać kilka łyżek wody. Pod koniec duszenia doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Kapusta powinna być lekko pikantna i pachnieć majerankiem, który wspaniale harmonizuje z aromatem jabłek.
Małgorzata Kijowska, www.daylicooking.pl

27. Kaczka pieczona z jabłkami

Składniki: kaczka około 2 kg, 5 jabłek winnych, 2 łyżki majeranku, łyżeczka soli, pieprz czarny mielony, 3 łyżki oliwy, sok świeżo wyciśnięty z jednej pomarańczy.
Przygotowanie: Kaczkę dobrze natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Jabłka obrać i pokroić w ósemki, dodać oliwę i sok z pomarańczy. Nadziać kaczkę jabłkami, polać pozostałym sokiem. Odstawić na minimum 12 godzin do lodówki. Piec około dwie godziny aż będzie rumiana. W czasie pieczenia podlewać wytopionym tłuszczem, by skórka była chrupiąca.
Marta Urbańska, autorka bloga www.magicznezyciemarty.pl

28. Roladki z owocami i sosem

Składniki: 2 piersi z kurczaka, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki mąki, około 1 szklanki wywaru drobiowego, 1 szklanka soku jabłkowego. Nadzienie: 2 jabłka, 2 gruszki, 2 łyżki masła, 1 szalotka, 3 łodygi selera naciowego, 1/3 szklanki bułki tartej, 4 łyżki suszonych żurawin, dobra garść posiekanej zielonej pietruszki sól, pieprz. Sos pietruszkowy: 1 pęczek pietruszki, 150 g jogurtu naturalnego, garść lubczyku, kilka listków bazylii, 4 łyżki wody, sól, cukier.
Przygotowanie: Jabłka i gruszki umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na kawałki. Seler umyć, pokroić na kawałki. Stopić masło na patelni, dodać pokrojoną drobno cebulę, zeszklić. Dodać jabłka i seler, smażyć ok. 5 minut, potem zdjąć z ognia i dodać pietruszkę, bułkę tartą, żurawinę, przyprawić solą i pieprzem. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, podzielić filet, rozbić porcje mięsa, natrzeć solą, suszonym lubczykiem, nałożyć nadzienie, zwijać roladki. Tak powtarzać aż do wykończenia składników.
Piekarnik rozgrzać do 220 st., roladki krótko obsmażyć na oliwie, do oliwy dodać mąkę, zrobić zasmażkę, dodać sok i bulion, gotować do zmniejszenia sosu do połowy objętości. Roladki wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika na 15 minut, wyjąć. Podać z sosem pietruszkowym. Pietruszkę, zioła umyć, pokroić. Dodać do nich wodę, jogurt, zmiksować i przyprawić solą i cukrem.
Lucyna Bocer

29. Wątróbka drobiowa duszona z jabłkami

Składniki na 3-4 porcje: 500 g drobiowej wątróbki, 2 większe cebule, 4-5 ząbków czosnku, 3 jabłka - użyłam większych papierówek, 3-4 łyżki masła, mąka do oprószenia wątróbki, sól, pieprz, majeranek.
Przygotowanie: Wątróbkę oczyścić z ewentualnych błonek. Opłukać pod bieżącą zimną wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i posiekać. Jabłka umyć, osuszyć i pokroić w cząstki - nie obierać, wykroić tylko gniazdo nasienne. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Na dnie ułożyć cząstki jabłek, przyprawić je lekko majerankiem.
Wątróbkę przyprawić pieprzem i oprószyć mąką i obsmażyć ze wszystkich stron na maśle, na średnim ogniu. Ułożyć ją na jabłkach. Po zdjęciu z patelni wątróbek, obsmażyć krótko cebulę i czosnek, ułożyć na wątróbce. Całość zapiec (bez przykrywania naczynia) w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 15-20 minut. Podawać z gotowanymi ziemniakami lub ze świeżym pieczywem.
Małgorzata Kijowska, autorka bloga www.daylicooking.pl

30. Cydrowa kaczka z jabłkami i czerwoną kapustą

Składniki: 50 g masła, 1 jabłko, 2 łyżeczki brązowego cukru, 4 filety z piersi kaczki, 1/2 rozdrobnionej czerwonej kapusty, 1 ząbek czosnku, 1 szklanka (250 ml) cydru, 1/2 szklanki (125 ml) bulionu z kurczaka, 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżeczka kminku.
Przygotowanie: Jabłka z cukrem karmelizujemy na stopionej wcześniej połowie masła. Gotowe przekładamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową. Na tej samej patelni smażymy piersi z kaczki obtoczone w soli i pieprzu. Przekładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 10 minut. W międzyczasie przygotowujemy czerwoną kapustę. Resztę masła topimy i smażymy na nim kapustę z czosnkiem przez o. 2 minuty. Dodajemy do niej cydr i bulion z kurczaka. Gotujemy 10 minut, aż kapusta zmięknie i płyn odparuje. Dodajemy orzechy, kminek i szczypiorek. Skarmelizowane jabłka i kapustę umieszczamy na talerzu, kładąc na nie grubo pokrojoną kaczkę. Polewamy cydrowym naparem pozostałym na patelni.

redakcja Gazety Lubuskiej

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.