Książka kucharska według Mai i Borysa

Czytaj dalej
Fot. 123rf
Szczęśliwy tatuś Robert Migdał

Książka kucharska według Mai i Borysa

Szczęśliwy tatuś Robert Migdał

Jest ich dwójka – Maja (lat 12) i Borys (lat 6). Dzięki nim w domu gwar i ruch jest taki, jakby było ich trzy razy tyle. Jedynym miejscem, w którym się potrafią skupić, wyciszyć, jest... kuchnia. I przy jedzeniu (delektują się potrawami, smakują je – nie znam pojęcia „niejadek” - a przy gotowaniu jest cisza, jak makiem zasiał. Absolutna. Słychać tylko dźwięk miksera i szu¬miącego piekarnika.

Oczywiście na razie gotują z moją pomocą (zwłaszcza jeśli chodzi i obsługę piekarnika i kuchenki gazowej), ale przygotowanie całej potrawy – w tym są niezastąpione: dokładne w myciu warzyw, obieraniu (Majka jest dumna, bo ostatnio nauczyła się obierać ziemniaki obieraczką), krojeniu (na razie bezkrwawym), a gdy w ruch idzie mikser lub elektryczna maszynka do mielenia – są w raju (Borysowi frajdę sprawia nawet mielenie suchych bułek na bułkę tartą).

Uwielbiają zupy (zwłaszcza pomidorową, rosół, ale też zupy kremy: z kukurydzy, cukinii czy dyni). Wolą jednak, gdy na talerzu ląduje im „coś konkretnego”: schabowy w panierce, duszony z czosnkiem, na miękko, w bulionie, pulpety drobiowe w sosie koperkowym, pieczony kurczak (najlepiej karmelizowany w miodzie i zaprawiony śmietaną, doprawiony ostrą papryką i pieprzem). Nie pogardzą też żeberkami (na słodko), roladami wołowymi nadziewanymi ogórkiem, słoniną, papryką i cebulą i kurczakiem faszerowanym rodzinkami, z jabłkami i cynamonem.

Ziemniaki kochają pod każdą postacią: z wody, pieczone, purée. Ryż – nieszczególnie, ale ostatnio uwielbiają białą kaszę gryczaną.

Surówki – na pierwszym miejscu szpinak (ale w liściach, przesmażony lekko na maśle z czosnkiem), buraczki na ciepło (ze śmietaną), marchewka z kalarepą i mizeria (może być od biedy z jogurtem).

No i desery. Wszystko, co słodkie, pochłaniają w każdej ilości. Czekolada, ciasta z czekoladą i z czekoladowymi kremami rządzą, chociaż też ostatnio zajadają się sernikiem (bez rodzynek) i bezą Pavlova (z truskawkami lub borówkami).

Kochają też najzwyklejsze naleśniki (Borys, obudzony w środku nocy, potrafi z głowy podać dokładny przepis ze składnikami i z rozpiską, co trzeba krok o kroku robić, żeby wyszły dobre).

Lubią też proste słodycze: pierniki, ciasto francuskie z owocami czy muffinki z konfiturą albo truskawki zapiekane pod kruszonką. Ich popisowym daniem są jednak… pierniczki. Proste i szybkie do zrobienia.

Zupa z cukinii
Maja i Borys

Pierniczki, ciastka nie tylko świąteczne

Składniki:

Sposób przygotowania:
Osobno połączyć suche składniki, potem mokre, a potem wszystko razem i wyrobić na jedną masę. Ciasto rozwałkować, wycinać kształty pierniczków, które trzeba ułożyć na pergaminie na blaszce.
Wkładać do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec około 10 do 15 minut.
Po wystudzeniu dekorować (pełna dowolność – wyobraźnia rządzi).

Wspaniała zielona zupa krem z cukinii

Składniki:


Sposób przygotowania:
Obieramy cukinię oraz ziemniaki i kroimy w niewielką kostkę, obraną cebulę siekamy, a czosnek kroimy w cienkie plasterki. Przygotowujemy garnek, w którym będziemy gotowali. Rozgrzewamy masło z olejem i szklimy na nim cebulę, a następnie dodajemy czosnek i cukinię, które smażymy około czterech minut na ostrym ogniu (nie zapominając o częstym mieszaniu). Kiedy cukinia będzie miejscami szklista, do garnka dolewamy bulion, czekamy, aż zacznie wrzeć, dodajemy ziemniaki, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i gotujemy do momentu, kiedy będą miękkie. Zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy zupę na gładki krem. Zupę możemy podać z pestkami dyni i łyżeczką śmietany.

Naleśniki najlepiej smakują z dżemem truskawkowym

Składniki:

Sposób przygotowania:
Zaczynamy od ubicia jajek z odrobiną soli, następnie dodajemy mąkę, mleko i wodę. Całość dokładnie mieszamy tak, by nie było grudek. Ciasto jest gotowe, teraz możemy smażyć naleśniki. Można zrobić to metodą babci – rozgrzaną patelnię posmarować kawałkiem słoniny lub masłem klarowanym zawiniętym w pergamin. Naleśniki smażymy oczywiście z dwóch stron, najlepsze są lekko przypieczone.

Smaczne pulpety w sosie koperkowym

Składniki:
50 dag mięsa mielonego
jajko
sól i pieprz
4 łyżki tartej bułki (najlepiej domowej)
pęczek koperku
3 łyżki śmietany
marchewka
bulion
4 łyżki mąki

Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania pulpecików. Mięso mieszamy z bułką tartą, jajkiem, doprawiamy i formujemy kuleczki, które obtaczamy w mące. Pulpeciki podsmażamy. W bulionie, najlepiej warzywny, gotujemy marchewkę, kiedy będzie miękka wrzucamy pulpety do bulionu i czekamy, aż wypłyną. Od tego momentu gotujemy je trzy minuty. Następnie wyjmujemy nasze mięsne kuleczki i odkładamy. Teraz odlewamy nieco bulionu, wlewamy do niego śmietanę, mieszamy, dodajemy posiekany koper i nieco wody. Sos zagęszczamy dwoma łyżkami mąki rozmieszanej w wodzie. Kiedy sos zagotuje się, zmniejszamy ogień, dodajemy do garnka pulpety i dusimy je jeszcze dziesięć minut. Smacznego!

Szczęśliwy tatuś Robert Migdał

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.gazetalubuska.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2020 Polska Press Sp. z o.o.