Kulinarne szlaki. Jedziemy do Zdroiska na szynkę z dzika i śliwki w occie

Czytaj dalej
Fot. Agata Wolańska
Agata Wolańska, (JL)

Kulinarne szlaki. Jedziemy do Zdroiska na szynkę z dzika i śliwki w occie

Agata Wolańska, (JL)

Zdroisko zna chyba jak własną kieszeń. Ba, nawet lepiej! Zresztą nie ma się co dziwić, mieszka tutaj od ponad 40 lat! Kucharką też jest całkiem niezłą. „Całkiem niezłą”, to nie znaczy nic innego jak... jedną z najlepszych w regionie!

Danuta Cieśla kucharką jest całkiem niezłą. „Całkiem niezłą”, to znaczy nic innego jak – jedną z najlepszych w naszym regionie! Jej szynka z dzika i śliwa w occie są wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. A to nie lada wyczyn, bo żeby zosta ć autorem takiego wpisu, trzeba się nieźle namęczyć. Najpierw trzeba złożyć wniosek do marszałka województwa, który z kolei zasięga opinii izby gospodarczej. Później wniosek jest przekazywany ministrowi, który decyduje o wpisaniu produktu na listę. Żeby wniosek był zaakceptowany, trzeba spełnić wiele wymogów, takich jak udokumentowana, co najmniej 25-letnia tradycja produktu. 25 lat gotować to samo, co w dodatku smakuje innym to nie lada wyczyn.

Czytaj we wtorek, 18 lipca, w „Gazecie Lubuskiej”' i w serwisie plus.gazetalubuska.pl

Zobacz: Jedzmy śliwki! Dlaczego są takie zdrowe?

(źródło: Agencja TVN/x-news)

Szynka z dzika i śliwa w occie autorstwa pani Danuty zostały wpisane na listę Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi...
Agata Wolańska, (JL)

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.gazetalubuska.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2020 Polska Press Sp. z o.o.