Kulinarne szlaki. Pączki lubuskie oraz pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem z Lubiechni Wielkiej

Czytaj dalej
Fot. Renata Hryniewicz
Renata Hryniewicz

Kulinarne szlaki. Pączki lubuskie oraz pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem z Lubiechni Wielkiej

Renata Hryniewicz

Pani Grażyna Dereń poświęciła nam cały dzień, żebyśmy mogli dokładnie opisać jej specjały z listy produktów tradycyjnych

W ramach cyklu wakacyjnego odwiedzamy Lubiechnię Wielką po raz drugi. We wcześniejszej publikacji, w której przedstawialiśmy panią Grażynę Dereń i jej Gospodarstwo Rolno - Agroturystyczne przedstawiliśmy naszym Czytelnikom trzy produkty regionalne wpisane na listę produktów tradycyjnych. Były to: schab słubicki tradycyjny, chleb domowy na zakwasie oraz nalewkę z owoców derenia. Ale to przecież nie wszystko. Pani Grażyna to kobieta, która uwielbia wyzwania, bo jak mówi, to ją napędza do pracy. Wypromowała, już jako Gospodarstwo Rolno-Agroturystyczne „Dereniówka” kolejne trzy produkty, które w efekcie znalazły się na rządowej liście produktów tradycyjnych. Są to : pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, pierogi z kapustą i grzybami leśnymi oraz pączki lubuskie. Czy jest wynalazczynią tych smaków. Jak sama mówi... spadkobierczynią. Wszystkie potrawy, które są przez nią wypromowane, podobnie jak inne przysmaki opuszczające kuchnię, to smaki jej dzieciństwa. I tak jest z pączkami lubuskimi...

Przepisy na pączki i pierogi znjadziesz w poniedziałek, 7 sierpnia, w "Gazecie Lubuskiej" i w serwisie plus.gazetalubuska.pl

 Grażyna Dereń
Renata Hryniewicz

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.gazetalubuska.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.