Kulinarne szlaki. Smak szarlotki po... gorzowsku

Czytaj dalej
Fot. Materiały prywatne
Sandra Soczewa

Kulinarne szlaki. Smak szarlotki po... gorzowsku

Sandra Soczewa

Szarlotka z renetą landsberską to tradycyjny gorzowski przysmak.

- Od zawsze lubiłam piec i gotować. To moja specjalność. W moim ogrodzie też jest reneta lansberska. Tą szarlotką zajadamy się w domu przynajmniej raz na tydzień - opowiada Wieńczysława Piórkowska.

Przepis na samo ciato, to przepis tradycyjny, „bez udziwnień”. Wierzch ciasta może być gładki, albo z klasycznym warkoczem. To już, jak kto woli - mówi pani Wieńczysława.

Szarlotkę postanowiła wpisać na listę produktów tradycyjnych, bo inni ją do tego namówili. - Stwierdziłam, że w sumie co mi szkodzi, a warto coś zrobić, z czego później inni będą mogli skorzystać. Niech coś po mnie pozostanie - mówi kobieta.

Czytaj we wtorek, 1 sierpnia, w "Gazecie Lubuskiej" i w serwisie plus.gazetalubuska.pl

Szarlotka wygląda naprawdę przepysznie!

Wszystkie informacje o Przystanku Woodstock 2017 w Kostrzynie nad Odrą: Przystanek Woodstock 2017: koncerty, zdjęcia, filmy, informacje

Sandra Soczewa

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.gazetalubuska.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.