Kulinarne szlaki. W Sulechowie znajdziesz smak kresowych wędlin [WIDEO]

Czytaj dalej
Fot. Mariusz Kapała
Marek Białowąs

Kulinarne szlaki. W Sulechowie znajdziesz smak kresowych wędlin [WIDEO]

Marek Białowąs

Jarosław Szlachetko, rzemieślnik z Sulechowa zarabiał na życie grą w snookera. Teraz bile zamienił na tradycyjne wędliny

Pan Jarosław zgłosił na prowadzoną przez ministerstwo rolnictwa listę wyrobów tradycyjnych kiełbasę zabużańską rzemieślniczą i kiełbasę kresową dojrzewającą. To dwa z wielu wyrobów wędliniarskich, które sulechowianin produkuje w swoim małym zakładzie. Recepturę ich wyrobów usłyszał od swojego dziadka, który pochodził z okolic Lwowa.

- Wszystko co sprzedaję w swoim sklepie, robię sam, przechodzi przez moje ręce - zapewnia wędliniarz.

Kiełbasa zabużańska rzemieślnicza i kiełbasa kresowa dojrzewająca – to dwa specjały, które nie tak dawno dołączyły do lubuskiej listy produktów tradycyjnych. Te dwie kiełbasy powstają zgodnie z recepturami, które od dziesięcioleci stosowali wędliniarze w Hucisku Oleskim – wsi leżącej na Ukrainie, a przed wojną w polskim województwie lwowskim.

Czytaj w czwartek, 3 sierpnia, w „Gazecie Lubuskiej” i w serwisie plus.gazetalubuska.pl

Jarosław Szlachetko

Wszystkie informacje o Przystanku Woodstock 2017 w Kostrzynie nad Odrą: Przystanek Woodstock 2017: koncerty, zdjęcia, filmy, informacje

Marek Białowąs

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.gazetalubuska.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.