Kulinarne szlaki. W Żarach idziemy na bułkę z... lnem [WIDEO]

Czytaj dalej
Fot. Lucyna Makowska
Lucyna Makowska

Kulinarne szlaki. W Żarach idziemy na bułkę z... lnem [WIDEO]

Lucyna Makowska

Prozdrowotna bułka „lenka” i pieczywo z dodatkiem lnu. Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska ma na nie certyfikat.

Masła, sery, mięsa i pieczywo z dodatkiem, kwasów omega 3 nie dość, że pysznie smakują to jeszcze mają mnóstwo zalet. Jakich? Same!

- Jest to paliwo wspierające układ odpornościowy człowieka. Wszyscy lekarze to mówią- twierdzi Roman Lichwiarz, prezes Gminnej Spółdzielni Samopomoc Chłopska w Żarach.- Zalecany jest dla cukrzyków, na przemianę materii. Wystarczy jedna łyżeczka od herbaty dziennie. Kilka lat temu stworzyliśmy lubuski Klaster Innowacja Agrotechniczna, który skupia przedsiębiorców zajmujących się rolnictwem lub przetwórstwem rolno-spożywczym lnu. Siedem naszych firm skrzyknęło się z GS-em, nawiązaliśmy współpracę z firmą Len Life z Krakowa. - Oni produkują estry dla celów zdrowotnych, my postanowiliśmy zapewnić zaplecze surowcowe. To grupa producentów Żarski Len. Należy do niej firma Terona z Jaworzna, która prowadzi produkcję omegi w Żarach przy ul. Wapiennej. W skład klastra wchodzi również piekarnia Anny i Eugeniusza Ślawskich w Lipinkach Łużyckich, którzy wypiekają te wyroby na nasze potrzeby i na zamówienia na specjalne okazje.

Czytaj we wtorek, 22 sierpnia, w "Gazecie Lubuskiej" i w serwisie plus.gazetalubuska.pl

Kanapka lenka z dodatkiem omegi to samo zdrowie zachwala Roman Lichwiarz, prezes GS Samopomoc Chłopska z Żar
Lucyna Makowska

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.gazetalubuska.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.