Sławomir Bobbe

Mokre drewno dymi, smrodzi i ma o połowę mniejszą kaloryczność od suchego. Jak je sezonować?

Sezonowanie drewna na balkonie to pomysł dla tych, którzy... korzystać z niego już nie zamierzają. Fot. Tomasz Blot Sezonowanie drewna na balkonie to pomysł dla tych, którzy... korzystać z niego już nie zamierzają.
Sławomir Bobbe

W imię dobrze pojętego własnego interesu jak i trwałości pieca, lepiej wrzucać do niego drewno suche. Jak jednak je wysuszyć, nie mając na to miejsca?

Sezonowane, a więc suszone przez kilkanaście miesięcy drewno nie tylko daje mniej dymu i lepiej się pali. Ma również większą moc grzewczą, przez co spalanie takiego drewna jest bardziej wydajne i opłacalne. Na rynku trudno jednak dostać drewno sezonowane, część nadleśnictw drewna opałowego nie sprzedaje w ogóle, a inne oferują je świeżo po zrębie. Mokre drewno jest tańsze, ale palenie nim w piecach czy kozach po prostu się nie opłaca. Nie dość, że mokre drewno ma niemal dwukrotnie niższą kaloryczność, to jego spalanie generuje ogromne ilości dymu i sadzy, która jest szkodliwa nie tylko dla zdrowia, ale również dla pieca i układu kominowego.

w dalszej części artykułu:

  • jakie gatunki drzew nadają się na opał?
  • jak sezonować drewno w piwnicy?
  • na co zwracać uwagę przy zakupie drewna na opał?
Pozostało jeszcze 76% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.

    już od
    3,69
    /dzień
Sławomir Bobbe

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.