Nic tak regionu nie rozsławi jak tradycyjna kuchnia pani Grażyny
Jeszcze 7 lat temu na ministerialnej liście województwo lubuskie miało kilka produktów tradycyjnych. W skali kraju byliśmy na szarym końcu. Dziś wskoczyliśmy na 7. miejsce. Duża w tym zasługa Grażyny Dereń.
Schab tradycyjny słubicki, chleb domowy na zakwasie, pierogi z kapustą i grzybami leśnymi, pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, nalewka z owoców derenia, pączki lubuskie i od paru dni bigos myśliwski - to produkty, które na ministerialną listę wprowadziła Grażyna Dereń, regionalistka i gospodyni z Lubiechni Wielkiej, nagradzana też w naszych plebiscytach, m.in. w Człowieku Roku.
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień