Pani Barbara ma swoje sposoby na niepowtarzalną kuchnię

Czytaj dalej
Czesław Wachnik

Pani Barbara ma swoje sposoby na niepowtarzalną kuchnię

Czesław Wachnik

Każda dobra gospodyni ma swoje drobne sztuczki, które sprawiają, że jej kuchnia jest niepowtarzalna.

Ostatnio coraz częściej zajadamy się pierogami, to kolejny odcinek, w którym „pchają” się na pierwszy plan. Stąd do Barbary Kulczyckiej, szefowej miejscowego klubu seniora wybraliśmy się, by porozmawiać o pierogach z grzybami. A to dlatego, że pani Barbara, wspólnie z innymi paniami z Nowogrodu, lepi ponad 5 tys. pierogów. Okazją jest wigilia, na którą zaprasza się mieszkańców miasta i okolicy. Jednak, kiedy tylko zajrzeliśmy do mieszkania pani Barbary, to okazało się, że kisi ona ogórki oraz kapustę. I to metodą tradycyjną, którą przywiozła spod rodzinnego Olkusza.

Zacznijmy od ogórków

Pani Barbara mówi: - Dziś najczęściej panie dodają do ogórków liść laurowy, ziele angielskie i inne tego typu dodatki. Dodatkowo wszystko to zalewają gorącą wodą. Nie twierdzę, że takie ogórki są niedobre. Ja jednak stosuję inną metodę. Pamiętajmy jednak, że gorąca woda spowalnia proces kiszenia. Dlatego ja mam inną metodę - tłumaczy pani Barbara.

I zdradza swój sposób. - Najważniejsze, by ogórki były świeże a jeszcze lepiej sie złoży, gdy będą pochodziły z własnej działki. Zrywam je wieczorem, natomiast rano myję w zimnej wodzie. Po prostu, przez noc powinny oddychać. Obok ogórków do litrowego słoika trafiają także cztery, pięć ząbków czosnku, chrzan i koper. Koper z nasionami idzie na dno, później układam ogórki, które uciskam ząbkami czosnku i chrzanem. Kiedy wszystko jest gotowe, zalewam zimną wodą z kranu. W Nowogrodzie Bobrzańskim mamy doskonałą wodę - dodaje pani Barbara.

Czytaj więcej w papierowym wydaniu "Gazety Lubuskiej" oraz serwisie PlusGazetaLubuska.pl

Czesław Wachnik

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.