Potrawy z makaronem [przepisy]

Czytaj dalej
Fot. pixabay.com
redakcja Gazety Lubuskiej

Potrawy z makaronem [przepisy]

redakcja Gazety Lubuskiej

Przepisy na pyszne potrawy z makaronem.

Penne z ciecierzycą

Składniki dla 2 osób: 250 g makaronu penne razowego, 1 puszka pomidorów bez skóry, 1 puszka cieciorki, 1/2 papryczkiiki chili, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, łyżeczka curry, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, bazylia, oregano, natka pietruszki

Sposób przygotowania: Makaron ugotować al’dente. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać i podsmażyć na 1 łyżce oliwy. Dodać pomidory z puszki i dusić ok. 10 min. do momentu aż sos zgęstniej. Następnie dodać curry, cukier, sól i pieprz wedle uznania oraz oregano i bazylię. Dusić kolejne 3 min. Cieciorkę odsączyć i opłukać na sitku i połączyć z sosem. Dusić jeszcze przez 2 min. Podawać z makaronem penne i natką pietruszki.
Aleksandra Misa

Penne z łososiem w sosie pomidorowym

Składniki: 1 opakowanie makaronu, filet z łososia (300g), 2 puszki pomidorów krojonych, szczypiorek, natka pietruszki, koper włoski (1/2 bulwy), por (biała część), 4 ząbki czosnku, sól i pieprz

Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według zaleceń producenta. Filet kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie. Zdejmujemy rybę z patelni i odkładamy na talerzyk. Warzywa siekamy drobno i smażymy na patelni dodając odrobinę oliwy z oliwek. Gdy się zarumienią dodajemy pomidory z puszki i chwilę gotujemy. Gdy sos zgęstnieje dodajemy rybę i ugotowany makaron. Podajemy udekorowane siekanym szczypiorkiem i natką.

Sycące świderki w sosie śmietanowo- pomidorowym

Składniki dla 2 osób: 2 szklanki ugotowanego makaronu świderki (lub też innego), 4 parówki (lub jakieś inne kiełbaski), pół szklanki śmietany 18 proc., 5 łyżek ketchupu, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 2 łyżki oleju, opcjonalnie ser żółty

Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al’dente, następnie przelewamy zimną wodą i odstawiamy na sitku do odcieknięcia. Parówki kroimy w grubą kostkę i smażymy na oleju na złoty kolor. Zmniejszamy ogień na jak najmniejszy, dodajemy śmietanę, ketchup i dokładnie mieszamy. Sos doprawiamy rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Następnie na patelnię wsypujemy ugotowany uprzednio makaron i mieszamy tak, aby sos dokładnie go „obkleił”. Przed podaniem możemy posypać startym serem żółtym.
Aleksandra Misa

Cannelloni ze szpinakiem oraz z białym serem

Składniki: 7 rurek makaronu cannelloni, 200 g szpinaku mrożonego w liściach, kostka białego sera, 2 ząbki czosnku, 50 g sera żółtego, łyżka masła, pasta paprykowa (przepis na pastę w kategorii przetwory) lub inny sos np. beszamelowy , sól i pieprz

Sposób przygotowania: Makaron zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i zostawiamy na ok.3 min., aby lekko zmiękł. Szpinak rozmrażamy i podsmażamy na łyżce masła doprawiając rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem. Szpinak odstawiamy do ostygnięcia, a następnie łączymy go z białym serem. Przygotowanym farszem nadziewamy makaron i układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Całość polewamy pastą paprykową lub innym sosem i posypujemy serem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 min.
Ola

Makaron z tuńczykiem

Składniki: 500 g makaronu świderki, 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym, 10 sztuk pomidorków kokatjlowych, natka pietruszki, szczypior, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Następnie myjemy warzywa. Pomidorki kroimy na połówki, a szczypior drobno siekamy. Ugotowany makaron wykładamy na talerz, na to dajemy kawałki tuńczyka z puszki i dekorujemy warzywami. Całość doprawiamy do smaku.

Makaron wstążki z warzywami

Składniki: 250 g makaronu wstążki, 1 średnia cukinia, 2 średnie marchewki, 1 łyżka ziół prowansalskich, ok. 20 ml oliwy, sól i pieprz, świeża natka pietruszki

Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al’dente. Przy pomocy obieraczki do warzyw wycinamy paski z marchewki pomijając jej rdzeń. Z cukinii wycinamy środek i również wycinamy paski.Tak przygotowane warzywa wrzucamy na osoloną wodę z dodatkiem oliwy i gotujemy przez 2 minuty. Na talerz wykładamy makaron, posypujemy ziołami i na to wykładamy podgotowane warzywa.

Makaron z miodem i orzechami

Składniki: 40 dag świderków, 8 dag miodu, około 10 dag orzechów laskowych i włoskich, sok z jednej pomarańczy, skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania: Najpierw rozdrobnić orzechy. Następnie skarmelizować miód na patelni. Dodać do niego orzechy i po chwili dolać sok z pomarańczy. Po odparowaniu połowy płynu, należy dodać ugotowany wcześniej makaron, usmażoną w cukrze skórkę pomarańczową. Wszystko dokładnie wymieszać.

Makaron ze szczawiowym pesto

Składniki: 150 g makaronu penne , 1 pęczek szczawiu, 1/4 kubka orzeszków piniowych, pęczek natki pietruszki, 2 ząbki czosnku, 50 ml oliwy, sól i pieprz.

Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Liście szczawiu bez żyłek oraz natkę pietruszki myjemy i rwiemy na kawałki. Dodajemy orzeszki piniowe, czosnek oraz oliwę. Całość blendujemy oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy, dodajemy pesto i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane danie wykładamy na talerz i dekorujemy listkami szczawiu.

Sałatka z kokardkami

Składniki na 4 porcje: 350 g makaronu kokardki, 250 g pomidorków cherry, czerowna papryka, garść świeżej bazylii, 2 puszki tuńczyka w oliwie (160 g), 40 g czarnych oliwek, 200 g mozzarelli, oliwa, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: Ugotuj makaron al’dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedź i zahartuj zimną wodą i ponownie dokładnie odcedź. Pokrój pomidorki w ćwiartki, oliwki w plasterki, mozzarellę w kosteczkę, a tuńczyka odcedź i połącz wszystkie te składniki w dużej misce doprawiając oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Wymieszaj z zimnym makaronem. Podawaj jako sałatkę.

Makaron na ostro

Składniki: 250 g makaronu nitki, 5 ząbków czosnku, 2 sztuki suszonej papryczki peperoni, 2 łyżki oliwy, ser parmezan, świeża bazylia, szczypta soli

Sposób przygotowania: Na początek gotujemy makaron, a w między czasie na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek i suszone papryczki peperoni. Następnie dorzucamy odcedzony makaron i podsmażamy razem z resztą na patelni. Na zakończenie trochę parmezanu i bazylii i gotowe.

Sałatka makaronowa z kurczakiem i czerwoną fasolą

Składniki: pół puszki czerwonej fasoli konserwowej, duży filet z kurczaka, 2 łyżki dobrej jakościowo oliwy, ulubione przyprawy do kurczaka, szklanka ugotowanego makaronu - może być razowy - ja wybrałam ten w ziarenkach jak ryż, duża łyżka jogurtu naturalnego, sok z połowy cytryny bądź limonki

Sposób przygotowania: Makaron ugotować al’dente, ja gotuję bez dodatku soli. Kurczaka natrzeć oliwą i przyprawami - można dodać czosnek i odrobinę skórki z cytryny. Wymieszać z łyżką soku z cytryny i odłożyć na pół godziny. Upiec kurczaka, pokroić w paseczki bądź porwać w rękach. Wymieszać z makaronem, dodać odcedzoną i przelaną wodą fasolkę. Całość przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać jogurt połączony z pozostałym sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać.
Marta Urbańska, autorka bloga www. magicznezyciemarty.pl

Sałatka z makaronem i grillowanymi warzywami

Składniki: 200 g makaronu - użyłam kokardek, 2 niezbyt duże cukinie, 3 średnie marchewki, garść pomidorków koktajlowych
Dip: 200 g twarożku śmietankowego, kilka łyżek jogurtu naturalnego, 2 niewielkie dymki ze szczypiorem, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, sól

Sposób przygotowania: Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Powinien być al’dente. Cukinie opłukać, osuszyć i pokroić w grubsze plastry. Marchewki opłukać, obrać i również pokroić w średniej grubości plastry. Plastry cukinii i marchwi zgrillować, dodać do makaronu wraz pokrojonymi w cząstki pomidorkami. Wszystko razem delikatnie wymieszać. Podawać z dipem.
Dip: Twarożek rozetrzeć widelcem, połączyć z jogurtem w takiej ilości, aby powstał odpowiedniej gęstości dip. Szczypiorek w raz z dymką posiekać, dodać do twarożku. Przyprawić solą i słodką papryką, dobrze wymieszać. Jeśli ktoś ma ochotę na pikantniejszą wersję, może dodać również odrobinę ostrej papryki.
Małgorzata Kijowska, autorka bloga daylicooking.pl

Sałatka z makaronem ryżowym

Składniki: 250 g makaronu ryżowego, 1 świeży ogórek, 1 duży pomidor, 1 czerwona papryka, pęczek rzodkiewki , pęczek szczypiorku. Sos: 3 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego,1 łyżeczkę soku z limonki, sól i pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.Ogórek obieramy ze skórki, pomidor, paprykę rzodkiewkę oraz szczypior opłukać pod bieżącą wodą osuszamy. Paprykę, pomidor, ogórek oraz rzodkiewkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wkładamy do miski dodajemy przestudzony makaron ryżowy, posiekany szczypiorek. Majonez mieszamy razem z jogurtem i sokiem z limonki przyprawiamy solą i pieprzem świeżo mielonym, powstały sos dodajemy do sałatki dokładnie mieszamy.
Koło Gospodyń Wiejskich z Janczewa
kgwjanczewo.blogspot.com

Makaron z warzywami

Składniki: 2 łyżki masła, 2 łyżki oleju (rzepakowego lub ryżowego), 2 ząbki czosnku, ok. 10 cm białej części pora, 2-3 dymki w całości ze szczypiorem, mała papryczka chili - według smaku, 2 średnie marchewki, 1 średnia czerwona papryka, około 2 szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej, 2 łyżki sosu sojowego, 2 opakowania zupki orientalnej pikantnej z makaronem

Sposób przygotowania: Do przygotowania tego makarony najlepiej użyć głębokiej patelni lub woka. Masło stopić na patelni wraz z olejem. Czosnek pokroić w plasterki, białe części dymki w większe kawałki, a pora w plasterki - krótko przesmażyć. Dodać posiekaną papryczkę chili i chwilę wszystko razem poddusić. Marchew obrać i pokroić w niezbyt krótkie cienkie słupki, z papryki wykroić gniazdo nasienne i pokroić ją również w słupki. Dodać na patelnię, wymieszać i chwilę poddusić. Na koniec dodać kapustę pekińską i zieloną część dymki. Wymieszać wszystko i odgarnąć na brzeg patelni. Na pusty środek patelni dodać pokruszony lekko makaron, przyprawy z zupki wymieszane w około 250-400 ml wody i sos sojowy. Makaron przykryć warzywami i przez chwilę dusić do odpowiedniej miękkości.
Małgorzata Kijowska, autorka bloga daylicooking.pl

Roladki z idyka w sosie musztardowo - śmietanowym

Składniki: 2 kotlety z filetów z indyka, 1/2 szklanki kaszy jaglanej, 6 plastrów szynki parmeńskiej, gorgonzola, mozzarella, natka pietruszki, pomidory koktajlowe, suszone pomidory w oleju, miód, musztarda, śmietana 30 proc., sól, pieprz, tymianek, świeża natka pietruszki

Sposób przygotowania: Nagrzewamy piekarnik do 180 st.Rozbijamy kotlety i smarujemy olejem z suszonych pomidorów. Wykładamy na mięso kawałki mozzarelli i suszone pomidory. Całość solimy, dodajemy pieprz i tymianek. Zawijamy w rolady i owijamy szynka parmeńską. Wkładamy do naczynia żaroodpornego z pomidorkami koktajlowymi i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25 min. W rondelku doprowadzamy do wrzenia szklankę osolonej wody i wsypujemy wypłukaną kaszę jaglaną. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 min. Odstawiamy na 5 min, a następnie dodajemy gorgonzolę i śmietankę 30 proc. Mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kilka minut. Kroimy je w grube plastry i rozkładamy na kaszę.
Do sosu, który powstał z pieczenia, dodajemy miód, musztardę i śmietankę. Mieszamy. Wylewamy sos przed kaszę i mięso. Posypujemy natką pietruszki i dodajemy na talerz pomidorki.

Penne z cukinią i pieczarkami w sosie śmietanowym

Składniki: opakowanie makaronu penne Sulma 100 proc. durum, 500 g pieczarek, trzy małe cukinie, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz, szczypta wędzonej papryki, masło, małe opakowanie śmietany 12 proc.

Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w piórka i wraz z pieczarkami dusimy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną wędzonej papryki. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Smażymy ją na osobnej patelni. Gdy warzywa będą już miękkie, mieszamy je ze sobą, Na koniec dodajemy dwie-trzy łyżki śmietany. Dokładnie mieszamy i dodajemy do makaronu. Całość jeszcze raz mieszamy i doprawiamy do smaku. Można podawać na ciepło z odrobiną startego sera żółtego.

redakcja Gazety Lubuskiej

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.