Ptaki nocy - sowy cicho latają, głośno pohukują

Czytaj dalej
Fot. pixabay.com
Grażyna Antoniewicz

Ptaki nocy - sowy cicho latają, głośno pohukują

Grażyna Antoniewicz

Bezszelestne i wierne - kto by pomyślał, że to sowy powinny być symbolem monogamicznego związku? Prowadzą skryty tryb życia, nie budują gniazd, ukrywają się przed wszystkimi.

Często były tępione ze względu na złą sławę, jaką przypisują im legendy i zabobony. O sowach wiele nie wiemy, ptaki te są bowiem bardzo tajemnicze.

Ich głosy nie brzmią tak mile dla ucha, jak śpiew słowika czy skowronka. Są to pohukiwania, piski, kłapanie przypominające chrapanie człowieka, kwilenie dziecka. Polują głównie nocą i o zmierzchu. Występują na całym świecie, z wyjątkiem Antarktydy i części wysp oceanicznych.

Pozostało jeszcze 92% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 2,46 zł dziennie.

    już od
    2,46
    /dzień
Grażyna Antoniewicz

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.gazetalubuska.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.