Rozmaitości z rusztu i dodatki

Czytaj dalej
Fot. Istockphoto
Magda Weidner

Rozmaitości z rusztu i dodatki

Magda Weidner

Przepisów na grilla ciąg dalszy.

Przekładaniec z ziemniaków i kiełbasy

Składniki: 1 kg ziemniaków, 30- 40 dag boczku surowego lub wędzonego, 2 kiełbasy śląskie, 2 duże cebule, przyprawy: papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, przyprawa warzywna, szczypta soli i pieprzu, 6-7 łyżek stołowych oleju
Przygotowanie: Surowe ziemniaki obrać i pokroić w dość grube plastry, cebule obrać i pokroić w grubą kostkę, boczek i kiełbasę tak samo przygotować jak cebulę. Wszystko razem wraz z przyprawami i olejem wymieszać w jednej misce. Piec na grillu do miękkości ziemniaków . Najlepiej warzywa ymieścić w blaszce do pieczenia ciast (łatwo można w niej pomieszać składniki i nie wylatują). Podawać z sałatką z pomidora, ogórka, kukurydzy, cebuli i kapusty pekińskiej wymieszanej z majonezem lub jogurtem naturalnym i przyprawami.

Kiełbaski z boczkiem i mozzarellą

Składniki: paczka kiełbasek parzonych, 8 plasterków wędzonego boczku, 10 dag sera typu mozzarella, 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii, wykałaczki
Przygotowanie: Mozzarellę pokrój w plastry, posyp bazylią. Kiełbaski dopraw przyprawą. Na każdej kiełbasce połóż kawałek sera a następnie ciasno owiń plasterkiem boczku. Całość zepnij wykałaczkami tak, aby ser nie wypłynął. Grilluj kiełbaski aż do uzyskania pożądanego wyglądu.

Szaszłyki z brzoskwiniami

Składniki: mięso drobiowe, puszka brzoskwiń, sól, pieprz, 3/4 szklanki oliwy, przyprawa do piernika, 3 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę. Brzoskwinie odsączyć i pozostawić do szaszłyków. Przygotować zalewę z: soku brzoskwiń z puszki, oliwy, przyprawy do piernika, pieprzu, sosu sojowego i soli. Zalewą zalać mięso i pozostawić w niej na jeden dzień. Przygotować szaszłyki - nabijając na patyk na przemian kawałki mięsa i kawałki brzoskwiń.

Szaszłyki z kurczakiem i bananem

Składniki: filet z piersi kurczaka, średnia cebula, jabłko, banana, sok z cytryny, sól, pieprz, curry
Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić na cząstki. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazdka, pokroić. Banana obrać, pokroić w plasterki. Owoce polać odrobiną soku cytrynowego. Na rożen nadziewać na przemian: mięso, jabłka, cebulę i banany. Nasączyć oliwą. Zapiekać kilkanaście minut, często przekręcając. Doprawić do smaku.

Sałatka z oliwkami

Składniki: mała główka kapusty, oliwki bez pestek, sera feta, kminek, majeranek, łyżka oleju, sól
Przygotowanie: Kapustę poszatkować, ser pokroić w kwadraty. Oliwki przekroić na pół. Składniki wymieszać, polać oliwą. Doprawić do smaku.

Sałatka z ziemniakami

Składniki: 0,5 kg ziemniaków, małe opakowanie jogurtu naturalnego, świeży koperek, szczypiorek, 1 świeży ogórek, sól i pieprz
Przygotowanie: Ziemniaki ugotować i pokroić w kostkę. Ogórka pokroić w plasterki. Dodać do ziemniaków, wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i koperkiem. Dodać jogurt i doprawić do smaku.

Grzanki na ostro

Składniki: chleb tostowy, czosnek, masło, pieprz cayenne, zmielona słodka papryka
Przygotowanie: Kromki chleba tostowego posmarować masłem z rozdrobnionym czosnkiem, posypać papryką i pieprzem. Tak przygotowane kromki grillować 1-2 minuty z każdej strony. Aż będą złociste.

Czosnkowe pajdy

Składniki: grube pajdy dwudniowego wiejskiego chleba, oliwa, czosnek, sól, dojrzałe pomidory, świeża bazylia
Przygotowanie: Chleb przypiec na grillu z obu stron. Pomidory pokroić i wymieszać z porwanymi liśćmi bazylii. Zgrillowane kromki posmarować połówką ząbka czosnku, polać oliwą i posolić.
Podawać z przygotowaną sałatką z pomidorów i bazylii.

Sosy do mięs:

MUSZTARDOWY
Składniki: 2 żółtka jaj, oliwa, 2 łyżki ostrej musztardy, 2 łyżki łagodnej musztardy, cebula, sól, pieprz
Przygotowanie: Żółtka wymieszać ze stopniowo dodawaną oliwą. Dodać musztardę, wymieszać. Cebulę drobno pokroić, dodać do sosu. Mocno doprawić solą i pieprzem.
CZOSNKOWY
Składniki:3 ząbki czosnku, majonez sałatkowy, sok z cytryny, sól, biały pieprz
Przygotowanie: Ząbki czosnku obrać, drobno pokroić. Majonez połączyć z sokiem cytrynowym. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z czosnkiem.
Z SERKIEM
Składniki: pudełko serka homogenizowanego, śmietana (18 proc.), natka pietruszki, pęczek koperku, czosnek, cytryna, sól, pieprz. Przygotowanie: Serek homogenizowany wymieszać ze śmietaną, dodać drobno pokrojony koperek, natkę pietruszki i czosnek. Pokropić sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.

Tradycyjna lemoniada

Przygotowanie: Wyciskamy sok z cytryn, dodajemy wodę mineralną w proporcjach 1:2, wsypujemy od kilku do kilkunastu łyżeczek cukru, w zależności od upodobań, mieszamy i gotowe. Lemoniadę najlepiej podawać z kostkami lodu, przyozdobioną plasterkami cytryny oraz miętą. Jeśli mamy ochotę na inny smak, wystarczy dodać zamiast cytryny inneych owoców: jagód, truskawek, itp.

Magda Weidner

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.