Słodki jak Dzień Dziecka

Czytaj dalej
Fot. Tomasz Bolt/Polskapresse
Ania Starmach

Słodki jak Dzień Dziecka

Ania Starmach

Przed nami Dzień Dziecka. Słodkie święto. Wiadomo, najmłodsi przepadają za chipsami, batonikami i cukierkami, ale może zamiast nich warto ich ulubione łakocie zastąpić domowymi wypiekami!

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Oto kilka kolorowych deserów! Jestem pewna, że zasmakują nie tylko dzieciakom ale też ich rodzicom! A żeby nie było tak słodko, polecam wam tez ulubiona zupę wszystkich maluchów – pomidorówkę, a raczej jej oryginalną interpretację.

Bezy truskawkowo-czekoladowe

Składniki: 6 białek, 300 g cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 500 g truskawek, 150 g draży czekoladowych, 200 ml śmietanki kremówki, 100 g serka mascarpone, 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie: Białka ubij na sztywną pianę, powoli dodawaj cukier, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Z piany formuj niewielkie bezy (wielkości pięści), piecz je ok. 70-80 minut w temperaturze 150 stopni. Ze śmietanki, mascarpone, cukru waniliowego i cukru utwórz krem. Wyłóż go na ostudzone bezy, dodaj pokrojone truskawki i pokruszone draże!

Waniliowe ciastka z truskawkami

Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego, 2 opakowania budyniu waniliowego, 500 ml mleka, 1 laska wanilii, 500 g truskawek, świeża mięta, 50 g cukru
Przygotowanie: Stolnicę obsyp cukrem, rozłóż na niej ciasto francuskie i za pomocą wałka cienko rozwałkuj, kilka razy przewracając, tak aby cukier znalazł się po obu stronach. Za pomocą ringu lub szklanki wytnij kółka. Piecz ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Budynie przygotuj według instrukcji na opakowaniu, dodając do nich mleka i ziarenka wanilii. Budyń ostudź i przełóż do rękawa cukierniczego. Truskawki umyj. Na ostudzonym cieście francuskim ułóż warstwę kremu, dodaj truskawki, całość posyp cukrem pudrem i udekoruj świeżą miętą.

Zupa pomidorowo-marchewkowa

Składniki: 1,5 kg pomidorów malinowych, 500 g marchewki, 4 ząbki czosnku, 2 pietruszki, natka pietruszki, grzanki, bulion warzywny, śmietanka
Przygotowanie: W naczyniu żaroodpornym ułóż przekrojone pomidory, marchewki, pietruszki, ząbki czosnku, tymianek. Warzywa piecz ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie pomidory przetrzyj przez sito lub zblenduj, połącz z bulionem i śmietanką, marchewkę i pietruszkę pokrój w drobną kostkę, dodaj do zupy. Pomidorówkę podawaj z natką pietruszki.

Ania Starmach

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.