Spotkania kulinarne bibliotekarzy [WIDEO]
Rozmowa z Marzeną Szafińską-Chadałą, dyrektor Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej im. Marii Grzegorzewskiej w Zielonej Górze.
Kończy się Ogólnopolski Tydzień bibliotek. A w pedagogicznej czuć zapachy świata?
To już nasza tradycja, od ośmiu lat. Zastanawialiśmy się, co oprócz różnych imprez związanych z biblioteką, możemy jeszcze zrobić, by być bliżej czytelnika. Razem z Jolantą Stadnik, przewodniczącą koła Stowarzyszenia Bibliotekarzy Polskich, koleżankami i kolegami wymyśliliśmy spotkania kulinarne, inspirowane literaturą. Właśnie takie się odbywa (rozmowa przeprowadzona w sobotę - przyp. red.).
A zaczęło się od...
... oczywiście od bigosu z „Pana Tadeusza”. Nie zabrakło też chłodnika litewskiego i wielu innych potraw. Później były inspiracje literaturą Zafona, iberoamerykańską... Nasi Czytelnicy degustowali potrawy, przygotowane przez nauczycieli bibliotekarzy i przyznawali punkty. Sponsorem nagród był artysta malarz Adam Bagiński, którego i obecnie gościmy. Od ubiegłego roku zrezygnowaliśmy z formuły konkursowej. Spotkania mają więc charakter biesiady. I cieszą się popularnością.
Czytaj więcej 9 maja w papierowym wydaniu "Gazety Lubuskiej" oraz w serwisie plus.gazetalubuska.pl