Świeże warzywa z targowiska? Czy lepiej tańsze z marketu? Sprawdzamy ceny w Nowej Soli

Czytaj dalej
Fot. Eliza Gniewek-Juszczak
Eliza Gniewek-Juszczak

Świeże warzywa z targowiska? Czy lepiej tańsze z marketu? Sprawdzamy ceny w Nowej Soli

Eliza Gniewek-Juszczak

- Kończą się gruntowe ogórki i pomidory - mówią producenci. - Od dwóch tygodni tendencja w cenach warzyw jest zwyżkowa - dodają handlowcy. - Kupować trzeba, wyjścia nie ma - mówią klienci i liczą pieniądze.

- Ziemniaków nakopaliśmy może jedną trzecią tego co w zeszłym roku, więcej nie ma. W ciągu tygodnia wykopałem trzy hektary, normalnie to by trzeba było ponad dwa tygodnie kopać. Wszystko przez suszę - opowiada Paweł Trzebiński z Dziadoszyc. Rok temu o tej porze ziemniaki na targowisku w Nowej Soli kosztowały złotówkę za kilogram, w tym roku są po 1,5-2 zł. Cebula kosztuje 3 zł, rok wcześniej była po 1,5-2 zł. - Zawsze miałem po trzy przyczepy cebuli, teraz mam przyczepkę niepełną. Jest dużo mniej towaru - stwierdza pan Paweł.

Kiedy i ile zdrożeją pomidory i ziemniaki? Dlaczego rosną ceny warzyw?

Pozostało jeszcze 79% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 2,46 zł dziennie.

    już od
    2,46
    /dzień
Eliza Gniewek-Juszczak

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.gazetalubuska.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.