Trochę dekonstrukcji

Czytaj dalej
Fot. Fot. 123RF
Ania Starmach

Trochę dekonstrukcji

Ania Starmach

Czasami warto zaszaleć i zapomnieć o przyzwyczajeniach. Trochę zdekonstruować strare przepisy i uwierzyć, że w kuchni można prawie wszystko.

Kasza na śniadanie? Zupa z jabłkami? Słodycze bez cukru? To możliwe! Wypróbuj niebanalne, pyszne przepisy, które być może wywrócą do góry nogami Twoje dotychczasowe przyzwyczajenia kulinarne!

ŚNIADANIOWA KASZA Z GRUSZKAMI

Składniki:

- 3 upieczone gruszki

- 250 ml mleka kokosowego

- 120 g kaszy jaglanej

- 1 łyżka płynnego miodu,

- 1/2 laski wanilii

- szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną opłucz, przełóż do garnka. Dodaj do niej mleko kokosowe i ziarenka wanilii, całość gotuj około 15-20 minut. Upieczone gruszki miksujemy ze szczyptą cynamonu na mus.

Ugotowaną kaszę jaglaną mieszamy z musem gruszkowym, podajemy z odrobiną miodu.

ZUPA MARCHWIOWO JABŁKOWA

Składniki:

- 200 ml soku jabłkowego 100%

- 2 pieczone jabłka

- 8 marchewek

- pieczonej dyni

- 2 szalotki

- 3 cm świeżego imbiru

- 2 łyżki masła klarowanego

- 1 l bulionu warzywnego

- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Na maśle przesmaż posiekaną szalotkę, dodaj pokrojoną marchew oraz imbir, całość zalej bulionem. Gotuj około 20 minut, dodaj sok jabłkowy, jabłka, dynie, gotuj około 10 minut.

Całość zmiksuj i dopraw do smaku, dolej więcej bulionu jeśli zupa jest za gęsta, podawaj ze śmietanką i grzankami.

BAKALIOWE KULKI

Składniki:

- 150 g suszonych moreli

- 150 g orzechów włoskich

- 150 g daktyli bez pestek

- 150 g suszonych fig

- 100 suszonych śliwek

- 100 g sezamu

- 50 g jagód goji

- szczypta cynamonu

- szczypta mielonego imbiru

- 40g pestek słonecznika

Sposób przygotowania:

Daktyle i morele zamocz w ciepłej wodzie. Następnie razem ze śliwkami figami i orzechami bardzo drobno je posiekaj.

Dodaj jagody goji i pestki słonecznika oraz cynamon i imbir. Wszystko dokładnie wymieszaj i uformuj kulki, które następnie należy obtoczyć w sezamie.

Ania Starmach

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.