Tu oczywiście na stołach królują grzyby

Czytaj dalej
Fot. Fot.lucyna makowska
oprac. decha

Tu oczywiście na stołach królują grzyby

oprac. decha

Wyłoniono najlepsze tegoroczne lubuskie smaki regionalne. Z naszych kulinarnych specjałów można zestawić całe menu. Mamy zatem krupnik, później rybę dymową, a na deser truskawki w likierze lub nalewkę miodową...

Ostatnia niedziela była wyjątkowo smaczna. A to za sprawą finału XVII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbył się w Lubuskim Centrum Winiarstwa w Zaborze. Na szczeblu regionalnym organizatorem konkursu jest Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego. Na tym centralnym zawiaduje nim Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związek Województw RP. Komisje konkursowe oceniały regionalny produkt żywnościowy oraz potrawę regionalną. W poszczególnych kategoriach triumfowali:

Produkty i przetwory mięsne: Danuta Cieśla za szynkę z sarniny pieczoną na dziko, Mirosław Dec za kiełbasę palcówkę, Jarosław Szlechetko Salcum-Fixum za salceson
Produkty i przetwory z ryb: FishNet Małgorzata i Grzegorz Koza za rybę dymioną
Produkty mleczne: Serowarnia Qzko Kmila i Marcin Wojnowscy za masło swojskie z sera koziego
Miody: Jarosław Szlachetko na miód akacjowy

Przetwory owocowe: Leokadia Wołoszczuk za „Czarną porzeczkę Lodzi”
Wyroby cukiernicze: I nagroda - Dorota i Jerzy Krzywda za Drożdżowca, Wyróżnienia: Mirosława Augustyniak z dżem agrestowy, Katarzyna Matusiak za truskawkę w likierze, Krystyna Doan za dżem z jarzębiny, Ewa Gineja za Ogórki kiszone „Nie daj się”, Ryszard Kapica za „Chleb niezwykły od serca”, - Krystyna Zawacka za Sałatkę z ogórków na zimę

Napoje bezalkoholowe: Tomasz Kardynia za Ocet Jabłkowy „Złote Jabłuszko”
Napoje alkoholowe: Regina Żebrowska za nalewkę na orzechach włoskich, Marek i Agnieszka Senator za likier kawowy, Jan Wróblewski, Pasieka wędrowna DEBORA za Miodziak gronowy czerwony, Wanda Jatrzak za nalewkę miętową
Potrawy regionalne: I miejsce - KGW Janczewo, II miejsce - Stowarzyszenie Kobiet Jantarowa, III miejsce -Salcum Fixum, IV miejsce - Gospodarstwo Agroturystyczne ROMA

Nominacje do Perły 2017: Jan Wróblewski - pasieka wędrowna DEBORA za miód wielokwiatowy wiosenny i Trójnik szprotawski, Marek Senator za Krupnik, Salcum Fixum za dania z kaczki.

Panie z Sanic radzą sobie również z gotowaniem w polowych warunkach, a sanicki kociołek to jedna z ich specjalności
oprac. decha

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.