Ułóż dobry jadłospis dla swojego mózgu

Czytaj dalej
Fot. 123rf
Monika Jankowska

Ułóż dobry jadłospis dla swojego mózgu

Monika Jankowska

Z Radosławem Borkowskim z Poradni Dietetycznej “Dobry Dietetyk” rozmawia Monika Jankowska.

Czy dieta ma wpływ na to, jak pracuje nasz mózg?
Nasz mózg jest organem, który „dowodzi” całym organizmem, dlatego, aby dobrze funkcjonował, musi być zaopatrzony w odpowiednią ilość energii. Zużywa on jej aż 20 procent z zasobów całego organizmu. Energię czerpie z glukozy, której zużywa aż 50 proc. Tak więc funkcjonowanie mózgu, pamięć, koncentracja jest w bardzo dużym stopniu uzależniona od tego, co i jak jemy.

Czego powinniśmy unikać?
Na liście produktów, które źle wpływają na nasz mózg, znajdują się: mocna kawa, mocna herbata oraz alkohol. Wszystkie te produkty wypłukują z naszego organizmu wspomniane już wcześniej składniki mineralne oraz witaminę C i witaminy z grupy B. Unikać należy także żywności wysoko przetworzonej, zawierającej cukry proste, duże ilości tłuszczu (szczególnie typu trans) oraz chlorku sodu. Tłuszcze typu trans występują głównie w fast – foodach. Wykazano, że osoby spożywające często tłuszcze nasycone mają problemy z zapamiętywaniem.

Ma Pan pomysł na to, jak powinna wyglądać dieta ucznia? Co serwować dziecku, by było smacznie i zdrowo?
Każde dziecko powinno spożywać dziennie pięć odpowiednio przygotowanych posiłków. Prawidłowo żywiony młody człowiek znacznie rzadziej będzie sięgać po różnego rodzaju przekąski i fast-foody, które bardzo niekorzystnie wpływają na jego zdrowie. Pierwszy posiłek, czyli śniadanie, powinien być zawsze jedzony przed wyjściem do szkoły i zawierać węglowodany złożone (gruboziarniste pieczywo, płatki zbożowe) oraz pełnowartościowe białko, którego najlepszym źródłem są: mleko, chude wędliny, sery i jajka. Powinien zawierać też dodatek warzyw lub owoc. Dobrym rozwiązaniem są płatki zbożowe z mlekiem, owocami i orzechami (należy unikać gotowych płatków słodzonych dla dzieci). Drugie śniadanie powinno być zawsze jedzone w szkole, najlepiej podczas długiej przerwy. Powinno składać się z kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z dodatkiem chudej wędliny, pasty jajecznej czy sera. Dodatkowo owoc oraz coś do picia (jogurt pitny, kefir, ewentualnie mały niesłodzony sok owocowy). Obiad to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinien charakteryzować się szczególnie dobrą jakością. Należy unikać mięs smażonych, ziemniaków i klusek polanych tłuszczem lub sosem oraz zup zabielanych śmietaną. Nie należy popijać obiadów słodkimi napojami, kompotami itp. Zdrowy obiad to chude mięso bez panierki, ziemniaki, kasza lub ryż bez sosu oraz solidna porcja warzyw. Na deser zamiast ciasta można podać kisiel lub budyń, który dostarczy dodatkową porcję mleka. Przynajmniej dwa razy w tygodniu na stole powinna gościć ryba. Nie należy zapominać o podwieczorku. Powinien być w formie lekkiej przekąski. Najlepiej nadają się tu owoce, koktajle mleczne czy budynie. Podwieczorek nie powinien być każdego dnia na słodko. Można serwować kanapki lub sałatki warzywne. Jeżeli dziecko chodzi wcześnie spać, podwieczorek nie jest konieczny. Kolacja - pamiętajmy 3-4 godziny przed snem. Ten ostatni posiłek w ciągu dnia powinien być lekkostrawny. Może mieć podobny charakter jak drugie śniadanie. W godzinach wieczornych należy unikać słodkich potraw i napojów oraz zbyt dużej ilości owoców. Przed snem organizm nie potrzebuje szybkiej energii, jaką jest cukier.


A jakie menu dla kogoś, kto pracuje umysłowo? Jak powinno wyglądać śniadanie, obiad i kolacja takiej osoby? I w jakich godzinach najlepiej jeść?

Dieta osoby pracującej umysłowo powinna być zgodna z zasadami zdrowego żywienia (piramida żywieniowa) i uwzględniać produkty poprawiające funkcjonowanie naszego mózgu. Powinna być także lekkostrawna, a posiłki spożywane regularnie co 3-3,5 godziny. Śniadanie powinniśmy jeść przed wyjściem do pracy. Należy zwrócić uwagę na odpowiednie nawodnienie organizmu. Podczas pracy starajmy się nie podjadać, to zły nawyk, który może nas doprowadzić do otyłości.

Zakładam, że ważne jest nie tylko co, ale i jak jemy. Pośpiech raczej nam nie sprzyja. Warto odejść na chwilę od komputera, by zjeść w spokoju posiłek?
Wiele osób na co dzień zaganianych nie ma czasu w ogóle na spożywanie posiłków. Jedzą w biegu, często nie zwracając uwagi na to, co spożywają. Tak jak już wcześniej było powiedziane, ważne jest to, co jemy, ale ważne jest także, jak jemy. Jedzenie byle czego w pośpiechu nie daje nam pożądanych składników odżywczych. Jedząc powoli, bardziej się najadamy mniejszą ilością jedzenia i dłużej jesteśmy syci. Dlatego należy jeść powoli, małymi kęsami. Takie spożywanie posiłków powoduje, że wchłaniamy znacznie więcej składników pokarmowych w naszym układzie trawiennym. Pokarm trafia wolno do przewodu i może być na spokojnie trawiony. Kiedy jemy szybko nawet coś zdrowego, tracimy naprawdę wiele składników odżywczych. Inna sprawa to to, że proces trawienia rozpoczyna się już w jamie ustnej. Lepiej rozdrobniony pokarm wraz ze śliną jest lepiej trawiony w dalszej części przewodu pokarmowego. Żołądek i jelita nie muszą się tak bardzo męczyć, jak w przypadku kiedy spożywamy naprawdę duże kęsy. Spokojny posiłek jest także idealną okazją na oderwanie się od pracy, a także daje możliwość luźnej rozmowy ze współpracownikami.
Dziękuję za rozmowę

To powinno się znaleźć na twoim talerzu. Co jeść i co pić, by nasz mózg był w dobrej formie?

Mózg stanowi 2 procent masy ciała, a zużywa nawet do 20 procent energii. Jedną z taktyk, która usprawnia jego pracę, jest częste jedzenie małych posiłków składających się z produktów o niskim indeksie glikemicznym.

.

Aby organizm dobrze funkcjonował, w tym pamięć, koncentracja, system mięśniowy oraz pozostałe funkcje życiowe, niezbędne jest dostarczenie odpowiedniej ilości białka

Ważnymi składnikami dla pracy naszego mózgu są minerały

Dla naszego mózgu ponadto bardzo ważne są nienasycone kwasy tłuszczowe obecne w rybach morskich i olejach roślinnych

Substancją zapewniającą sprawną pracę mózgu jest woda

źródło: www.dobrydietetyk.pl

Monika Jankowska

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.gazetalubuska.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2020 Polska Press Sp. z o.o.