Paula Goszczyńska

Weganizm - dieta, ale i sposób myślenia. Warto spróbować?

Pani Monika z Wegemanii w Kielcach zaprasza na świętowanie Tygodnia Weganizmu. Nie zabraknie zdrowych i pysznych wypieków Fot. Dawid Łukasik Pani Monika z Wegemanii w Kielcach zaprasza na świętowanie Tygodnia Weganizmu. Nie zabraknie zdrowych i pysznych wypieków
Paula Goszczyńska

Coraz częściej świadomie i z własnej woli rezygnujemy z mięsa i produktów odzwierzęcych, dając tym szansę diecie w pełni roślinnej. W dniach 14-20 kwietnia obchodzimy Tydzień Weganizmu. To jednak nie tylko sposób żywienia, ale również filozofia życia.

Weganizm? A co to?
Dieta wegańska wciąż mylona jest z wegetariańską. Tymczasem różnica jest znaczna. - Weganizm to bazowanie na roślinach, ale również cała filozofia życia - podkreśla Dorota Wawrzycka, specjalista do spraw zdrowia publicznego, żywienia klinicznego i dietetyki. - Decydując się na weganizm, nie korzystamy z produktów wytwarzanych przy pomocy zwierząt lub pochodzenia zwierzęcego.

Na całym świecie weganizm ma rzesze zwolenników, jak i przeciwników. Tych pierwszych pojawia się jednak coraz więcej. W Polsce dieta roślinna jest popularna niezmiennie od około trzech lat, a prognozy wskazują, że weganizm będzie stosowany jeszcze częściej. Sprawdź, na czym polega, dlaczego niedobory witamin nie grożą i jakie są korzyści ze stosowania tej diety.

Pozostało jeszcze 83% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.

    już od
    3,69
    /dzień
Paula Goszczyńska

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.