Winnica u świętego Wincentego w Borowie Wielkim

Czytaj dalej
Fot. Dariusz Chajewski
Dariusz Chajewski

Winnica u świętego Wincentego w Borowie Wielkim

Dariusz Chajewski

Tym razem z kamerą odwiedziliśmy winnicę Saint Vincent, założoną w 2009. Zajmuje ona powierzchnię 6,5 ha. Jej nazwa pochodzi od św. Wincentego, który jest patronem winiarzy francuskich. Plantacja jest częścią gospodarstwa rolnego położonego w Borowie Wielkim koło Nowego Miasteczka, prowadzonego przez firmę Agronomik Polska. Prezesem zarządu i dyrektorem generalnym spółki jest Francuz Jean Mulot. Trunki tej winnicy były już kilkakrotnie oficjalnymi winami zielonogórskiego Winobrania,

Powstanie plantacji stanowi realizację marzeń jej francuskiego właściciela o własnej winnicy, ale i o odtworzeniu winiarskich tradycji w regionie. Uprawiane białe odmiany to: pinot gris, gewürztraminer, muscat ottonel i riesling, a czerwone: pinot noir, regent oraz rondo.

Smak medali

Ręczny zbiór winogron, odpowiednia temperatura fermentacji oraz współpraca z francuskimi specjalistami są priorytetami, które pozwalają wyprodukować wina wysokiej jakości. Dowodem na to są medale na krajowych konkursach win, z których pierwsze zdobyto już po niespełna roku od rozpoczęcia sprzedaży. Wino z tej winnicy było pierwszym oficjalnym, lokalnym, winem na zielonogórskim święcie winobrania w 2014 roku. Podobnie było w roku 2018.

- Jak najbardziej mamy prawo uważać się za region winiarski - tłumaczy Renata Wiśniewska. - I ciągle się rozwijamy, mamy już ze 40 winiarzy. czego nam brakuje? Przede wszystkim laboratorium z prawdziwego zdarzenia.

Winnica Saint Vincent na początku swojej oficjalnej działalności oferowała wina riesling 2012, cuvee słoneczne 2012, kupaż gewurztraminera, pinot gris, muscata ottonela, regent 2012 i cuvee jutrzenka 2012, czyli kupaż regenta i pinot noir. Na winnicy na etacie jest sztuczny ptak drapieżny płoszący szkodniki.

Naukowe podejście

Założenie winnicy było poprzedzone staranną analizą klimatu i gleby. Studium przeprowadzone przy udziale renomowanego francuskiego winiarza Gilberta Geoffroya pozwoliło stwierdzić, że, mimo ryzyka mrozów i przymrozków majowych, uprawa winorośli w Borowie Wielkim jest możliwa.

Następnym krokiem był wybór odmian, których uprawa przynosi w lokalnych warunkach najlepsze rezultaty. Pierwszy zbiór owoców został przeprowadzony w 2009 roku. Cechą wyróżniającą winnicę jest duża rozstawa rzędów, która zapewnia krzewom dobre nasłonecznienie i ogranicza występowanie chorób.

Winifikacja prowadzona jest z pomocą merytoryczną winiarzy francuskich: Gilberta Geoffroya, Noela Perrina i Eddiego Fincka. Zbiór wykonywany jest ręcznie, grona przewożone są w skrzynkach, wszystko po to, aby do winiarni dostarczyć całe i nieutlenione owoce. Kontrola temperatury fermentacji pozwala zachować w winie wszystkie jego aromaty.

POLECAMY:
WINNICA KINGA W STAREJ WSI

ZOBACZ - WINNICA W GOSTCHORZU

Dariusz Chajewski

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.gazetalubuska.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.