Dariusz Chajewski

Wszystkie drogi prowadzą do... Zaboru i Centrum Winiarstwa

Na 35 hektarowej winnicy samorządowej gospodaruje kilkunastu winiarzy Fot. Mariusz Kapała Na 35 hektarowej winnicy samorządowej gospodaruje kilkunastu winiarzy
Dariusz Chajewski

Łagodne wzgórza porośnięte winną latoroślą, winiarze kręcący się między krzewami, wieża kościoła, majaczący w oddali dach pałacu... Czy tutaj nie jest jak w Toskanii?

To miejsce, w którym rozpocząć naszą wędrówkę wręcz wypada. Zabór i Lubuskie Centrum Winiarstwa. Zabór i winnica samorządowa, 35-hektarowa winnica największa w Polsce. Wybrano dla niej miejsce znakomite - wzgórze między Łazem a Zaborem, położone na wysokości od 67 do 105 m n.p.m. Idealne południowo-zachodnie nachylenie stoku sprawiło, że winnice tutaj i w okolicy znajdowały się przez setki lat. To także wymarzony teren na spacer, wśród winnic, wzgórz, malowniczymi wąwozami. Warto także stanąć na którymś ze wzniesień i podziwiać pejzaż, który z Toskanią może się śmialo kojarzyć. Winnica samorządowa? Tak, gdyż wprawdzie gospodarzy tutaj kilkunastu winiarzy, ale są oni dzierżawcami terenu. Pierwszych nasadzeń dokonali w 2013 r.

Jesteśmy winiarskim regionem

Od Zaboru warto rozpocząć przygodę z lubuskim winiarstwem, wędrówkę Lubuskim Szlakiem Wina i Miodu. Tutaj znajdziemy informacje dla enoturystów, ale także porady dla ludzi, którzy chcieliby się poważniej zająć winifikacją. Na olbrzymiej mapie regionu możemy śledzić, jak lubuskie winiarstwo się rozwija, jak powoli zaczynamy przekonywać siebie i innych, że naprawdę jesteśmy regionem winiarskim.

Tożsamość regionu

Jak tłumaczy lubuska marszałek Elżbieta Anna Polak celem stworzenia tego jedynego w Polsce centrum i szlaku jest rozwój marki oraz potencjału turystycznego województwa lubuskiego, a także budowanie tożsamości regionalnej, integracja środowisk winiarskich oraz rekultywacja tradycji związanych z uprawą winorośli i produkcją wina na Ziemi Lubuskiej. Tutaj znajdziemy podstawowe informacje na temat winnic, a także niewielkie muzeum winiarstwa i skrócony opis procedury powstawania wina.

Na ścieżce dydaktycznej

- Przede wszystkim można ruszyć na taką wstępną winiarską wycieczkę naszą ścieżką dydaktyczną z przewodnikiem lub audioprzewodnikiem - mówi Grzegorz Grynkiewicz. - To rzeczywiście dobry adres na początek lubuskiej wyprawy enoturystycznej, gdyż tutaj można dostać wizytówki winnic, mapkę, folder. I zdobyć podstawową wiedzę na temat historii winiarstwa, sekretów produkcji trunków.

Dla duszy i ciała

W budynku można znaleźć coś i dla duszy, i dla ciała. W sali konferencyjnej weźmiemy udział w warsztatach winiarskich, sommelierskich lub kulinarnych. W budynku znajduje się część dydaktyczna z salą multimedialną, ekspozycją winiarską oraz halą pokazową, w której zapoznamy się z procesem produkcji wina. Dowiemy się m.in. o Lubuskim Szlaku Wina i Miodu i innych produktach turystycznych naszego regionu. Niesamowitym atutem placówki jest to, że działa bezpośrednio przy winnicy samorządowej.

Filozofia wina

- Staramy się być takim centrum winiarskiej kultury, sprawić, aby krzewy winnej latorośli pojawiały się w kolejnych miejscach regionu - dodaje Grynkiewicz. - Organizujemy warsztaty dla winiarzy, dla ludzi, którzy chcą serwować odpowiednie wina do potraw, ale także te sommelierskie, na których przekonamy się jak wiele smaków i aromatów może kryć gronowe wino. Bo wino to nie tylko trunek, wino to kultura i... filozofia.

Wakacyjna przygoda z winiarstwem w Lubuskim Centrum

06.07.2019 r. : Dobór odmian winorośli do warunków glebowych i klimatycznych panujących w regionie lubuskim oraz metody kupażowania win na podstawie odmian rosnących w regionie. Kurs skierowany jest do osób chcących założyć winnicę, obejmujący zagadnienia z zakresu doboru odmian, procentowego podziału winnicy dla poszczególnych odmian, metod kupażowania wybranych odmian .
13.07.2019 r. Temat: Degustacja wina, aromaty i wady. Wina białe, różowe i czerwone. Kurs przeznaczony jest dla osób chcących poznać zasady degustacji win w podziale na wina wytrawne, półwytrawne, półsłodki i słodkie.
20.07.2019 r. Temat: Uprawa i produkcja win białych na podstawie odmian rosnących na winnicy samorządowej. Odmiany: Solaris, Pinot Blanc, Traminer, Hibernal, Riesling. Degustacja win białych produkowanych przez lubuskich winiarzy . Kurs idealny dla osób chcących założyć swoją własną winnicę i zacząć wytwarzać wina białe. Pomiar kwasowości, cukru, metody winifakcji. 60 osób
27.07.2019 r. Temat: Coś dla winiarzy-amatorów. Przygotowanie do zbiorów i produkcji wina w warunkach domowych. Kurs skierowany jest do osób chcących poznać podstawy produkcji wina oraz niezbędnych urządzeń używane podczas winifikacji. Dobór podstawowego sprzętu w zależności od wielkości winnicy i ilości odmian uprawianych na winnicy. Liczba uczestników: 60 osób.

Zobacz, jak wyglądało otwarcie Lubuskiego Centrum Winiarstwa:

Zostań winiarskim ekspertem

Dariusz Chajewski

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.gazetalubuska.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.