(maw)

Żołądki w sosie własnym [PRZEPIS]

Żołądki w sosie własnym [PRZEPIS] Fot. Monika Gorowa
(maw)

Niedzielny obiad może być tani i przede wszystkim smaczny.

Nie macie pomysłu na niedzielny obiad? Nasza Czytelnika Monika Gorowa ze Świebodzina proponuje coś pysznego, łatwego w przygotowaniu i taniego. Nie będzie to makaron ani ziemniaki, ale kasza w towarzystwie żołądków polanych sosem własnym.

Składniki

Na wywar: 500 g żołądków drobiowych, 1 litr zimnej wody, 1 listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu czarnego.

Na sos: 0,5 szklanki śmietany 30-procentowej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki gorącego wywaru, pieprz, sól.

Dodatkowo: 1 szklanka kaszy jęczmiennej.

Jęczmienna na zdrowie

Kasza ta od lat gości w naszej kuchni. Najczęściej wykorzystywana była do przygotowania krupniku. Ale oczywiście nierzadko pojawiała się jako część dania głównego. Idealnie zastępuje ziemniaki czy makaron. Świetnie pasuje do mięsa, ale także różnych sosów. Niektórzy o niej zapominają, a jest cennym źródłem błonnika i między innymi witamin z grupy B, w szczególności witamin B1, B2 i B6, jak i witamin E, K, PP oraz kwasu foliowego, wapnia, manganu, krzemu czy też cynku.

Wykonanie obiadu

Żołądki umyć, oczyścić, pokroić w połówki, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać listek laurowy, ziarenka pieprzu czarnego i ziela angielskiego. Gotować około 30 minut, po czym przygotować sos, zagęszczając gotujący się wywar śmietaną wymieszaną wcześniej z 2 łyżkami mąki i gorącego wywaru. Na sam koniec przyprawić sos do smaku pieprzem i solą.

Przygotowanie kaszy (przygotować w trakcie gotowania wywaru). Zagotować wodę w ilości dwa razy większej niż ilość kaszy. Kaszę wypłukać, wsypać do wrzącej, osolonej wody i gotować na małym ogniu około 15 minut, aż do momentu całkowitego wchłonięcia, od czasu do czasu mieszając. Tak przygotowaną kaszę pozostawić na kilka minut pod przykryciem, podawać z przygotowanym sosem i ulubionymi dodatkami.

Przepis nadesłała nam Czytelniczka Monika Gorowa ze Świebodzina. Czekamy na Wasze pomysły. Przesyłajcie je na mail: kuchnia@gazetalubuska.pl

(maw)

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.